En helt spesiell bok

Dette er bare så flaut! Jeg som ble så glad for denne gaven, og som gledet meg så til å bruke den, og så finner jeg den ubrukt på kontorpulten min gjemt under masse papirer…

Jeg fikk en helt spesiell bok i gave. Jeg tror det er en av de fineste gavene jeg har fått på lenge. Boken i seg selv, den er rosa og fin. Utenpå er det gullskrift. Inne i boken er det mange blanke sider, så dette er ingen bok man skal lese fra perm til perm. Dette er en bok jeg skal skrive selv. Det er jeg som bestemmer innholdet. Dette er en viktig bok. Jeg husker at jeg gledet meg så til å starte å skrive i den, men så ble den borte både fra hodet mitt og øynene mine.

Jeg var så heldig i fjor at jeg fikk pakkekalender fra prinsene mine og datteren min. 24 gaver. En pakke hver dag frem til julaften. En kalender som inneholdt så mye jeg bruker i hverdagen, og litt godteri til helgen. 1.desember, der lå en gave som er en tradisjon. En gave som jeg alltid pleide å gi min datter første dagen i desember, nemlig en stor kakemann. Vi har alltid sagt at kakemenn, det skal ikke spises før 1.desember, så da lå kakemannen der i gaven den 1.desember. Uten å kommentere for mye, så er det jo galskap at man nå enkelte steder har endret ordet kakemann til kakeperson. Akkurat det bør være grunnlag for et eget blogginnlegg en gang….

2.desember, der lå den spesielle boken. Boken ” Grateful Journal.” En dagbok som man selv skal skrive det meste av innholdet i. Teksten som er inne i boken, den er på engelsk, men det er ikke veldig mye tekst, så dette vil de fleste kunne forstå. På bokens første side står følgende tekst oversatt fra engelsk : ” Takknemlighet hjelper oss å leve i nuet og se skjønnheten i alt. Det er alltid noe å være takknemlig for, og å uttrykke denne takknemligheten endrer livssynet ditt til det bedre. Tro på magien med takknemlighet, og du vil aldri se tilbake.”

Hver dag gjennom et helt år var planen at jeg skulle sette meg ned å skrive i boken. For hver dag er det tre linjer som skal fylles ut. Hver dag skal man skrive ned 3 ting man er takknemlig for. Det er dager hvor man føler at livet er utfordrende, og det negative får mye mer fokus enn det positive. Det er dager hvor man ikke helt klarer å se det positive, men det er sånn at selv på de tyngste dagene, så har man noe å være takknemlig for. Og det er nok også på de tyngste og mest utfordrende dagene man virkelig har behov for en bok som dette. Det å finne det positive som man er takknemlig for, det vil hjelpe oss når dagene er tunge tenker jeg. Det å sette pris på hver dag, det burde sikkert ha stått øverst på hver linje.

Boken ” Grateful Journal ” inneholder også små tekster som kan bety mye for oss i hverdagen. Tekster som kan få oss til å tenke som feks : ” Vi tar ofte for gitt de tingene som mest fortjener vår takknemlighet ” , ” livet er ikke et spørsmål om milepæler, men om øyeblikk “, og ” hver dag gir sine egne gaver.” Boken har og noen sider hvor fokuset er på personene man har i livet sitt. Her skal man skrive ned de personene som man er takknemlig for å ha i livet sitt. Ikke bare navnene, men man skal også begrunne hvorfor de er viktige. Boken har også noen blanke sider hvor man skal skrive litt om hva som gjør en lykkelig. Små og store ting som får en til å smile, og kjenne på glede.

For noen så høres kanskje en slik bok tåpelig ut, og det skal man ha respekt for. Men for min egen del, så er dette en bok jeg satte umåtelig stor pris på å få, men så ble den altså borte, og når den blir borte fra både hode, og øyne, da blir det borte. Flaut å innrømme at jeg ikke har skrevet et eneste ord i den med tanke på hvor mye jeg satte pris på den. Men boken, den er heldigvis oppdaget på ny, og jeg får en ny sjanse til å skrive i den både på gode, og dårlige dager. Jeg har tro på at en slik bok kan hjelpe oss på spesielt de tunge dagene. For uansett hvor mørkt det er, så kan vi finne noe i livet som vi er takknemlige for, og de tingene kan holde oss oppe.

” Grateful Journal “, den skal nå ligge på kontorpulten min, på et sted hvor den ikke vil forsvinne. Den skal ligge sånn at jeg må se den hver dag, og at jeg tar den frem for å skrive ned de tre tingene jeg er takknemlig for akkurat den dagen. Det er ikke noen datoer i boken, så det er bare å starte å skrive. Og denne boken kan kanskje være et julegavetips fra deg til en eller flere som du skal gi gave til denne julen.

Vi stopper sjeldent opp, og vi tillater oss sjeldent å kjenne på takknemligheten. For noen høres kanskje dette litt rosa ut. Takknemlighet, sette pris på hver dag…men du verden så mye sant det ligger her. Vi er utrolig flinke til å ta alt som en selvfølge. Alt er ikke en selvfølge, alt går ikke alltid på skinner. Livet tar ofte et sidespor, og så er det opp til oss å komme tilbake på det sporet som er det riktige sporet for å få de fine dagene. Det vil alltid være grå skyer på himmelen, men man kan velge å la vinden blåse dem fort av gårde, for så å se de fargene man helst ønsker å se. Det er så viktig at vi ikke blir på sidesporene. Vi trenger å se hvor fine farger hverdagen kan ha. Vi trenger å nyte alle fargene livet kan gi oss, og malermesteren er ofte oss selv. Det er viktig å sette pris på de små tingene, de gode samtalene, sette pris på hverdagen, og kjenne etter hva som føles godt for en selv, og hva man selv ønsker utav dagene. Det er viktig å tenke, og det er viktig å sette pris på hver dag, og gjøre hverdagene så gode man kan.

 

Søknaden er sendt

Så er søknaden vår sendt. Vi har jobbet masse med å få alt på plass. Det er haugevis av timer som har blitt lagt ned for å få sendt søknad til Kristiansand kommune om tilskudd til prosjektet Stor Treningsglede.

Jeg synes navnet på organisasjonen, og på prosjektet er veldig bra. I navnet ligger det så mye. Det forteller hvem vi er, og hva vi ønsker. Takk til Wenke som kom på det flotte navnet. Prosjektet har nå blitt grundig presentert i søknaden, og dette er et tilbud til en stor gruppe mennesker som i dag ikke finnes, og som det er et stort behov for å få etablert. Ikke bare i Kristiansand, men over hele landet. Men det er i vårt nærmiljø vi ønsker å starte, og så har vi mange håp og drømmer. Først må vi få ansvarlige politikere til å forstå oss. VI må få dem til å forstå at det nå er på tide og ta en stor gruppe mennesker på alvor, og være med å gi en nødvendig hjelp for kunne klare å gjøre noe med femdeproblematikken. Et helhetlig tilbud. Det haster.

Høsten 2022 gjennomførte Kantar undersøkelsen “En større samtale”, der overvektige kvinner og menn i alderen 18-62 år ble intervjuet hver for seg i 60 – 90 minutter.
Hovedfunnene var:
• Stor variasjon i erfaringer og opplevelser, MEN de samme dynamikkene som er i spill

• Stort behov for helhetlig tilnærming

• Stort behov for å se den enkeltes behov og forutsetninger

Det kom også frem at det å trene på egenhånd kjennes vanskelig for mange, da det ikke er noen tydelige rammer eller noen som pusher deg. Offentlige tilbud er kun på dagtid og man må sykemeldes for å delta, noe som gjør at mange takker nei. Behandlingstilbudet som man ser i undersøkelsen at mangler er: Hjelp og tilbud som ligger mellom det å “løse alt selv”, og tilrettelagt kuropphold. Deltakerne ønsket: bedre selvbilde,  bedre helse, alderdom med livskvalitet, større mobilitet i hverdagen, ha energi til aktiv livsstil (sammen med barn, barnebarn ).

Basert på en rapport fra Menon Economics, så blir det estimert at de totale samfunnskostnadene for fedme i Norge ligger på 68 milliarder kroner årlig. Smerter, begrenset aktivitet og forkortet liv
utgjør 39 milliarder kroner. Kostnader knyttet til tapt arbeidsinnsats som følge av sykefravær og uførhet er beregnet til over 17 milliarder kroner. Utgifter til blant annet, behandling og rehabilitering utgjør rundt 12 milliarder kroner. Hvor mye av disse utgiftene vår kommune har, det vet vi ikke, men at det er store summer hvor mye fort vil bli spart inn ved å tenke annerledes, det er det ingen tvil om.

Organisasjonene er godkjent i Brønnøysundregisteret, vår første, store søknad er sendt. Nå skal vi jobbe videre for å søke midler, og vi skal banke på dører i håp om å finne noen sponsorer som ønsker å være med på laget. Har du tips på sponsornavn som du tenker kan være aktuelle, så er jeg takknemlig for alt av tips.

Jeg har alltid hatt en drøm om det som skjer nå, og den har jeg hatt lenge. Jeg har stått på for at overvektige skal få treningstilbud her i Kristiansand. Jeg brenner for at overvektige skal få et helhetlig tilbud der de bor. Det man trenger er tilbud over tid for at man skal lykkes i kampen mot kiloene. Trening er en god start, og så må andre brikker på plass etter hvert. I vårt prosjekt skal vi ikke kun tilby trening – vi har et veldig godt opplegg som favner mye som er viktig i den kampen så mange står i. Vi har et fantastisk team med oss som kan dette.

Ofte står man sterkere sammen, så istedenfor å sitte på hver vår tue og kjempe samme sak, så bestemte Christel og jeg oss for å jobbe sammen mot det samme målet. Vi ønsker på plass et tilbud som i dag ikke finnes, og som absolutt bør finnes. Hvorfor finnes det ikke tilbud til gruppen overvektige? Er det kanskje fordi det er så lett å snakke om fedme, og gi gode råd, men utover det, ikke prioritere denne gruppen. Vi skal visst bare ordne opp selv…..

Søknaden er sendt. Nå kan vi klappe oss selv på skulderen, og være så fornøyd med den store jobben vi nå har gjort.

Nyt lørdagen! Her er prinsene på besøk i helgen. I går ble det skrevet lange ønskelister, klippet og limet, så de ble så fine så. I dag skal vi ha en bytur for å se om det er litt jul i sentrum. Det skulle være en del aktiviteter for barn med ponniridning, ansiktsmaling mm. Vi blogges i morgen kjære lesere.

 

 

 

Det henger og slenger

Å, jeg blir så frustrert! Ikke at det er første gangen jeg blir det, og spesielt ikke rundt dette, det har jeg blitt det gang på gang. Noen synes sikkert jeg driver med flisespikkeri, men for meg er det ikke flisespikkeri, for meg er det et stort problem.

Forleden dag fant jeg ut at det kanskje var på tide å øke antall trenings t-skjorter litt. Det prøver jeg på i blant, men blir like skuffet hver gang. Jeg har to stk lilla trenings t-skjorter fra Stormberg, og disse har jeg hatt i mange år. Jeg er virkelig imponert over kvaliteten på disse, for de har blitt brukt på trening etter trening, og tålt maskinvask etter maskinvask i mange år nå. Trenings t-skjortene er sånn sett fullt brukbare ennå, men jeg har sett at det nå har dukket opp litt løse tråder, og da er jeg jo redd at de vil rakne litt etter litt.  Men, jeg trener kun i disse lilla. Det føles litt som om jeg kun har ei t-skjorte siden de er helt like. Ikke at to trenings t-skjorter er mye heller. Ikke når jeg trener så mye som jeg gjør. Det blir ofte runder i vaskemaskinen på de begge.

Så her om dagen bestilte jeg meg nye trenings t-skjorter, og alle ble returnert en etter en. Noen hadde ikke passform i det hele tatt, og lignet mer på et slags telt enn en t-skjorte. Det var liksom ingen sammenheng mellom verken det ene eller det andre. Noen var mage t-skjorter, og er det noe man ikke vil vise når man trener, så er det magen. De to som virkelig var fine, og som hadde en god passform, der var armlengden for kort, altfor kort. Jeg vil ikke at grevinneheng og løshud skal danse i salig takt når jeg trener. Om ingen andre bryr seg, så bryr jeg meg. Dekke det som dekkes trengs tenker jeg, og her tenker jeg kun på en ting: at jeg skal føle meg vel. Alle t-skjortene gikk i retur, også en som var produsert av en stormote produsent.

Grevinneheng kjenner jo de fleste kvinner til. Dette utrolig irriterende henget som man bare har lyst til å kutte av, og håpe den operasjonen går bra. Disse slappe overarmene som ikke bare henger litt, men som henger en hel haug når man holder armene ut til siden. Problemet med mine armer er ikke bare at de henger når jeg holder armene ut til siden, men det henger også når jeg har armene rett ned. Det betyr at jeg har både grevinneheng, mye løshud, og garantert også litt lipødem i en salig blanding. Hvorfor må løshuden komme på et sted som gjør at jeg må dekke til halve armen?  Det er ikke lett å få tak i overdeler som dekker halve armen. Kunne ikke løshud, og alt annet ha samlet seg steder som jeg naturlig skjuler hver eneste dag???? Neida, alt har samlet seg så fint på begge overarmene, og sammen med naturlig grevinneheng, så er det så vakkert atte.

Nå vil sikkert mange si at jeg bare skal overse både grevinneheng, og løshud, men akkurat det er vanskelig. Jeg skal aller helst skjule hver cm. Jeg blir ikke fortrolig med å vise heng, og hud jeg ikke selv klarer å bli glad i.

Grevinneheng kan trenes slik at henget blir en saga blott. El det sies at det kan trenes. Jeg har ingen erfaring med det hehe. Med fokus på triceps, så sies det at mye kan gjøres, og med muskler i overarmene, så blir det mindre plass til heng og sleng 🙂 Med løshud er det verre. Løshud kan man ikke få strammet opp, og etter hvert som man blir eldre, så vil man få mer løshud. Og jeg har mye! Og de som tror at jeg overdriver, det gjør jeg ikke. Men jeg skjuler det godt. Det skal jeg ha. Derfor er det viktig med gode armlengder. Huden danser godt når jeg beveger armene mine.

Hipp hurra, og tommelen opp for dere som ikke bryr dere om verken grevinneheng, eller andre ting som henger, for det er jo slik det bør være. Man er som man er, og jeg er jo flink til å ha dette fokuset i en del sammenhenger, og jeg har klart å akseptere mye, men overarmene mine, det er med de som beina mine, ingen av delene klarer jeg å bli fortrolig med å vise. Jeg har på en måte akseptert at armene er som de er, men henget, og løshuden er kun for mine øyne, for pent er det ikke. Spor av livet vil mange si, og jeg digger at alle andre tenker sånn, og viser det de vil, men selv tror jeg nok aldri jeg kommer dit.

Og så er det bare å vente til Stormbergs sommerkolleksjon, for der skal det visst nok komme trenings t-skjorter med god armlengde. Jeg håper, men våger ikke å håpe for mye. Jeg skal selv selge treningsklær i nettbutikken min til våren. Jeg har sett prøven, og jeg har bestilt inn treningsklær. Jeg kjenner at jeg virkelig håper på en god armlengde på t-skjorten. Vi er mange som hele tiden sier i fra om armlengder til produsenter, som prøver å påvirke, men lett er det ikke alltid.

Inntil videre så får jeg håpe at mine to lilla trenings t-skjorter ikke føler seg ferdige ennå. At trådene holder seg der de er nå, og ikke lager noe krøll som gjør at jeg ikke kan bruke de. Men for en kvalitet dette er. Disse har jeg nok hatt i 8 år nå. Tenk hvor mange treninger de har vært gjennom, og hvor mange omganger i vaskemaskinen de har hatt. Jeg krysser fingrene, og alt jeg har for at de tåler mange flere treningsøkter, og mange flere maskinvask. For det kan bli lenge til jeg får kjøpt meg nye t-skjorter.

Nyt søndagen! Her skal jeg skrive ferdig søknad til Kristiansand Kommune om tilskudd til treningsprosjektet vårt for fedmerammede. Fristen er i morgen kl.23.59. Vi er nesten i mål, så fristen skal vi klare med god margin. Når søknaden er sendt, så er det bare å krysse alt vi har for at kommunens helsepolitikere ser viktigheten av et slikt opplegg. For prosjektet vårt er veldig bra, og jeg kjenner jeg er utrolig stolt av dette. Vi har så gode folk med på laget, og nå er det opp til kommunens saksbehandler, og politikerne.

I morgen kveld skal jeg ha kundekveld her hjemme, så bor du i Kristiansand eller omegn, så ta gjerne turen hit mellom kl.18-20.00. Her kan du se og prøve klærne jeg selger i nettbutikken, og jeg gir 20 % på det meste av varer.

Vi blogges til lørdag!

Skal staten ta regningen?

Dette er det store spørsmålet. Skal Staten ta regningen for at vi med fedme skal kunne få slankemedisin på blå resept? Her vil mange skrike nei, og gå høyt ut med at tjukke bare må skjerpe seg. Spise mindre og være mer aktiv. Den enkle oppskriften vet dere. Så er det oss da som mener at ja, staten skal selvsagt dekke denne medisinen. Fastlegen min tviler på at det kommer til å skje. Han tror det vil bli altfor dyrt for AS Norge.

Endelig har det kommet medisiner på markedet som kan hjelpe så mange overvektige i kampen de fleste av oss har kjempet i evigheter. Nei, ikke alle ønsker å ta medisinen, og ikke alle tåler den, men for de som ønsker den, tåler den, eller bare vil kjempe seg gjennom det som måtte komme av bivirkninger, for alle disse, så er det en selvfølge i mitt hode at staten dekker dette. Store utgifter, absolutt, men her vil jo også staten spare på at mange får et vekttap. Flere ut i jobb, mindre uføretrygdede, mindre press på helsevesenet osv. Hva en slankeoperasjon koster staten, det vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hva et opphold på feks Evjeklinikken koster staten, men her vil det være mye å spare.

Visst man tar utgangspunkt i Wegovy som er den nyeste slankemedisinen. Hadde denne kommet på blå resept, så hadde den alene kostet staten ca 4 milliarder kroner. Ozempic er kun for diabetes pasienter, og er i dag på blå for denne pasientgruppen. Wegovy er faktisk helt samme medisin som Ozempic, bare mye sterkere, og kun rettet mot fedme, men innholdet er identisk. Ca 4 milliarder kroner altså vil regningen ca komme på. Hva med utgiftene staten har på fedmerelaterte problemer? Professor Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold skriver i en artikkel i Dagens Medisin i 2019 at fedme er «en enorm og undervurdert byrde for samfunnet». Basert på en rapport fra Menon Economics, blir det estimert at de totale samfunnskostnadene for fedme i Norge ligger på 68 milliarder kroner årlig

Ca 68 milliarder kroner i utgifter for staten. Regningen for Wegovy vil bli ca 4 milliarder. Jeg vet at regnestykket ikke er så enkelt som jeg setter opp her, men uansett hva man her må ha hensyn til, så er regnestykket såpass enkelt at her vil staten spare penger, og i tillegg hjelpe så mange mennesker ut av en vanvittig tøff livssituasjon.

En grunn til at Wegovy ikke har kommet på blå resept er nettopp fordi Legemiddelverket mente det ikke var bevist at den funka bra nok målt opp mot hvor mye den koster. Legemiddelverket har sagt at de vil vurdere dette på nytt når de får vite hvordan Wegovy funker mot hjerte- og karsjukdommer. Denne studien forelå i august, men usikkert om Legemiddelverket nå har fått tilsendt studien.  Over 17000 mennesker med overvekt eller fedme var med i studien. Alle var over 45 år, og hadde en historie med hjertesykdom på forhånd. Målet til selskapet var å finne ut om medisinen kunne beskytte mot bla hjerteinfarkt og hjerneslag. Svaret som kom var tydelig i følge Novo Nordisk som står bak slankemedisinen. Studien viser at semaglutid som er virkestoffet i både Wegovy og Ozempic faktisk har potensialet til å endre hvordan fedme blir sett på og behandles uttalte Martin Holst Lange i Novo Nordisk. Dette er første gang en studie viser at en slankemedisin også reduserer risikoen hjerte-karsjukdommer. Dette er et svært viktig punkt om medisinen skal opp til vurdering igjen. Man har visst at medisinen har en god forebyggende effekt mot hjerte-karsjukdom hos de som har type 2 diabetes. Det nye her at det også gjelder de som ikke har det. 30 norske pasienter var med i studien.

At det vil være et lite beløp for staten å betale ved å gi pasienter Wegovy på blå resept, det er det ingen tvil om. Og da sammenlignet med hva fedme koster samfunnet. Om alle skal kunne få Wegovy? Nei, det synes jeg ikke. Men har man en BMI som sier alvorlig overvekt/fedme, så bør dette være en medisin en fastlege kan skrive ut til pasientene sine.

Jeg håper virkelig at at Legemiddelverket nå revurderer sin forståelse av kost-nytteeffekten knytta til bruken av semaglutid i fedmebehandling, sånn at den blir tilgjengelig for alle som har behov for det.

En oppdatering fra Odderhei i Kristiansand : Kroppen min fungerer fortsatt mye bedre, og jeg nyter følelsen dette gir. Det at jeg kan bevege meg lettere, og bedre, det er helt fantastisk! Det at jeg kan gjøre mye mer uten at det føles tungt, for en gevinst! Hvordan det går med vekten, det er foreløpig en liten hemmelighet. Jeg spiser mindre enn før, og jeg er blitt mye mer bevisst. Nå opplever jeg faktisk at jeg velger bort en del ting fordi det inneholder så mye kalorier. Målet mitt er ikke å bli ” tynn “, men jeg har et håp og et ønske om en lettere kropp. Lettere har den blitt, og jeg har et ønske om at den vil bli enda lettere…. for min del, ikke for alle andres. Og så må jeg også nevne at bildet på bloggen er av Ozempic, ikke Wegovy.

Treningsfri lørdag i dag. Jeg skal skrive vedlegg til søknad om tilskudd fra kommunen for å sette i gang treningsprosjektet vårt. Planen for helgen er også å gjøre litt rent og kanskje pakke inn litt adventsgaver til prinsene mine, men det viktigste er søknaden om midler.

Nyt lørdagen! Vi blogges i morgen.

 

 

Det kom en spennende telefon…..

For to uker siden fikk jeg en telefon. Telefonen var fra en journalist i VG. Journalisten hadde lest bloggen min, og lest innleggene mine hvor jeg har skrevet om Ozempic på godt og vondt. Journalisten hadde lyst til å skrive om min reise, og om mine erfaringer, nettopp på godt og vondt. Vi er inne i en tid hvor ingen medisiner selger mer enn slankemedisiner. Ofte er det alt det rosenrøde som blir trukket frem, men for mange er det ikke bare rosenrødt å bruke disse sprøytene. Det har jeg erfart, og journalisten ønsket å få frem også disse sidene. En ærlig historie.

For meg er det viktig å være 100% ærlig i mine blogginnlegg. Jeg ønsker å skrive om livet på godt og vondt som en størrelse for stor. Dette får jeg så mange fine tilbakemeldinger på fra dere som leser bloggen min. At jeg er ærlig, at jeg skriver det slik som det er, at jeg setter ord på ting som kanskje er ikke alltid er så lett å snakke om, at det jeg skriver er noe så mange kan kjenne seg igjen i, og føle på. Det med ærlighet, det har selvsagt vært like viktig når det kommer til slankesprøytene som feks Ozempic.

For meg var det tøft å starte på Ozempic. Spørsmålet er jo om det var sprøyten som gjorde meg så dårlig. Jeg tror fortsatt det fordi jeg ble dårlig ca 3 dager etter jeg hadde satt sprøyta, men 100% sikker, det kan jeg ikke være. Legen min er i tvil. Dårlig ble jeg, og det så veldig også. Jeg fikk enorme smerteanfall, jeg kastet opp og ble kvalm. To ganger startet og sluttet jeg. Prisen ble for høy å betale. Så ble jeg enig med legen min om å ta halv dose av laveste dose. Det fungerte. Så ble det 0,25 mg. Det fungerte også. Nå har jeg tatt 0,5 mg to ganger. Jeg kjenner at jeg går på tå hev. Redd for at det skal endre seg, og at smerteanfallene kommer tilbake. Jeg krysser alt jeg har.

Tirsdag denne uken hadde jeg besøk av journalist og fotograf fra VG. Vi hadde en lang og god samtale både om mine erfaringer med Ozempic, og om min vekthistorie. Jeg tror det blir en veldig fin, og ærlig artikkel. Jeg følte meg trygg på journalisten, og vi pratet veldig lett sammen. Det var to fantastiske damer jeg fikk på besøk.

Artikkelen skal komme før jul. I ukene frem til da så skal journalisten følge meg slik at leserne også får vite hvordan det har gått med vekten frem til artikkelen kommer på trykk. Så hver uke frem til artikkelen kommer, så skal jeg på vekta, og formidle dette videre til journalisten. Fastlegen min stilte også sporty opp, og blir med i reportasjen i VG.

Vekta ja. Vekta er vel en av mine største fiender, og frykter. Jeg har aldri likt vekta etter jeg ble tvunget på vekten på skolen når vi var hos skolelegen, og spesielt etter at skolelegen høyt og tydelig i 4.klasse fortalte meg hvor tjukk jeg var etter nok en gang å ha blitt tvunget på vekta. Det er ikke mange ganger jeg har vært på vekten etter tvangen i skolen sluttet, men noen ganger har jeg vært nødt, så jeg har en viss kontroll på hvordan vekten har vært i perioder av livet mitt.

Vekten jeg kjøpte for en god tid tilbake fungerte dårlig, så mandag var jeg ute for å kjøpe ny vekt. Bare det å kjøpe vekt i en butikk var mestring for meg. Det letteste hadde vært å bestille den på nett. Det å få hjelp i butikken, og få litt informasjon, det hadde jeg aldri trodd at jeg faktisk skulle gjennomføre. Det ble ny vekt.

Før jeg kjøpte ny vekt, så hadde jeg lånt mammas vekt. Jeg satte den der jeg alltid tidligere har satt den. Pulsen var høy, og jeg var livredd for at vekta skulle vise mer enn den gjorde for ca 2 år siden. Jeg var vel egentlig helt sikker på at den kom til å vise mer. Jeg var på vekta ei gang, to ganger, tre ganger – hver gang viste vekta det samme. Det var lavt batteri på vekta, men jeg håpet at det ikke viste feil vekt av den grunn, for tallet som vekta viste var positivt. Veldig positivt.

Fra sist jeg var på vekta og frem til tirsdag, så hadde jeg gått ned et to sifret tall. Jeg kunne ikke tro at det var sant! Og jeg trodde det vel heller ikke før jeg gikk på den nye vekta, og den viste det samme, eller faktisk 300 gram mindre hehe. Så det fantastiske som skjer med kroppen min nå, det gir også utslag på vekten. Hva jeg har gått ned når, det aner jeg ikke, men nå har jeg kontroll fra nå, og det to sifra tallet, det har jeg uansett gått ned fra sist. Det å kjenne på både vektnedgang, og en kropp som fungerer så mye bedre, det er jo en så god følelse å kjenne på. Endelig skjer det noe…måtte det bare fortsette. Matinntaket, det blir naturlig mindre. Kaloriinntaket er mindre. Ozempic fungerer pr nå slik den skal, men med de erfaringene jeg har, så vet man aldri. Jeg håper det er min tur nå. Men det er så jeg nesten ikke våger å håpe…

Det var en flott samtale jeg hadde med journalisten fra VG, og jeg gleder meg til å lese artikkelen når den er ferdig. Det er så viktig å snakke om overvekt. Kan jeg være en stemme, og et ansikt, så er jeg gjerne det nettopp fordi dette er så viktig å snakke om. Det er så mange bedrevitere der ute som vet hvorfor vi er tjukke og hvordan vi skal få drømmekroppen. Det er så mye stigma, og diskriminering der ute. Nå har vi fått både Ozempic og Wegovy, men fastlegen min tror ingen av disse vil komme på blå resept. Ozempic tror han kun de med diabetes vil fortsette å få. Wegovy som er for oss med fedme, de vil forbli på hvit. Han tror det vil bli altfor dyrt for staten å legge dette over på blå resept, og for meg sier det alt om hvor lite overvektige blir prioritert. Nå er det endelig medisiner som kan hjelpe så mange, men kommer disse ikke på blå, så forblir det en medisin for ” de rike.” Så hjelpen så mange kunne ha fått, den vil ikke staten gi. Det å se hvor mye de vil spare på at vi kommer ned i vekt, det er visst ikke så viktig å se. Vi tjukke vi må vel bare skjerpe oss….

Jeg gleder meg til å lese artikkelen i VG. Grugleder er kanskje mer riktig. Gleder meg til artikkelen, og gruer meg til bildene. Det ble jo tatt mange bilder, og bilder, det er aldri moro, men jeg får krysse fingrene for at de får frem noe bra på bildene. I dag skal jeg lete frem gamle bilder som jeg skal sende til journalisten. Bilder av meg i ulike faser av livet. Jeg ville jo aldri være med på bilder, men noen bilder skal jeg nok finne.

Nyt søndagen! Jeg har hatt ukens femte og siste treningsøkt i dag. Mila ble syklet, og det på ny bestetid. Jeg er så fornøyd!

 

Noe fantastisk har skjedd!

Noe har skjedd, og det føles helt fantastisk! Denne følelsen har jeg virkelig lengtet etter å kjenne på. Måtte det vare lenge….

De siste ukene, vi snakker vel om de siste 7-8 ukene, så har noe begynt å skje med kroppen min, og det ” noe “, det er veldig positivt. Kroppen har endret seg i positiv retning. Kroppen fungerer så mye bedre nå enn for de ukene tilbake. Dette har selvsagt skjedd gradvis, men for meg føltes det liksom som en litt sånn aha opplevelse. Litt sånn plutselig at jeg kjente på det.

Kroppen min er så mye mer bevegelig. Den fungerer så mye bedre, og jeg merker det på så mye. Det å bevege seg sånn generelt, det er mye lettere. Jeg går mye bedre, og raskere. Tømmerstokkene mine er bedre enn på lenge. De samarbeider! Jeg merker det i all bevegelse. Jeg er tilbake i veldig godt tempo på tredemølla, noe jeg har savnet veldig. Det og kunne gå i et tempo på mølla som det er lenge siden jeg har gått i, det gir mye gode følelser. Det å bøye seg går jo som en drøm, og føles ikke tungt slik det noen ganger kan gjøre. Jeg kan danse meg gjennom gulvvaskingen fordi jeg kjenner på lyst til å bevege meg etter musikken som kommer ut av lydplanka. Dette er heller ikke noe jeg bare føler, det har virkelig skjedd noe, og min flotte mamma sa det også her om dagen : ” Du har blitt så mye lettere på beina, Heidi. Jeg ser det så godt når du beveger deg rundt.” Når også andre legger merke til det, da kjennes det ekstra godt.

Hva har så skjedd? Dette må jeg nok takke Ozempic for, den begynner å gi resultater. Jeg er veldig forsiktig optimist, men jeg kjenner at noen kilo har forsvunnet fra kroppen min. Man kjenner kroppen sin så godt at slikt kjenner man. Jeg merker det spesielt på magen. På sidene har magen trukket seg noe tilbake, og jeg kan kjenne rett på beina. Vi som har litt mage, vi kjenner fort på endringer. Jeg merker det også på klærne, at plagg har blitt større. Jeg har til og med de to siste dagene gått med plagg som er mye kortere enn hva jeg tidligere har vært komfortabel med, så jeg merker at det som har skjedd gjør masse med selvtilliten min. Og det gir jo en haug av inspirasjon! Jeg blir jo så utrolig inspirert av dette. Som sagt, jeg er forsiktig optimist, men jeg håper jeg nå ved hjelp av Ozempic og den gode treningen jeg legger ned hver uke faktisk nå kan klare å gå videre ned. Og det at kroppen fungerer så mye bedre, det er jo den største gevinsten. Når man kjenner på disse tingene, så ønsker man å jobbe bevisst videre.

Hva sier vekta? Det skal jeg fortelle mer om i morgen, for jeg har vært på vekta etter 2 år. Det var en spesiell grunn til at jeg har vært på vekta igjen, og det skal jeg som sagt fortelle mer om på bloggen i morra.

Ozempic er jeg nå i gang med for tredje gang. De to forrige gangene fikk jeg enorme smerteanfall, kvalme og oppkast. Det var så ille at jeg ikke var klar for å betale en så høy pris. Legen ønsket at jeg skulle gå ned i halv dose av laveste dose. Så har jeg beveget meg oppover fordi det denne gangen ser ut til å gå greit. Jeg er nå andre uken på 0,5 mg. Fortsatt går det veldig fint, men jeg merker jeg er på litt tå hev hver gang jeg stikker meg, og er redd for et nytt anfall ca tre dager etter stikket. Men heldigvis, det har ikke skjedd til nå. Nå er det to uker til på 0,5 mg før jeg beveger meg opp på høyeste dose på 1 mg. Jeg håper det fortsetter å gå bra. Har ” bank i bordet ” , lite bivirkninger. Kjenner at jeg kan bli litt småuggen i magen etter å ha spist, og magen er nok noe hardere enn før, men dette er noe jeg kan leve veldig fint med.

Denne gangen har Ozempic gitt meg den effekten den skal gi, nemlig en veldig metthetsfølelse. Nå blir jeg veldig mett av mye mindre enn tidligere. Og for min del, så har jo mine utfordringer vært store porsjoner, og jeg har ikke alltid stoppet når jeg kjenner at jeg har vært veldig mett. Nå har jeg ingen mulighet til å spise like store porsjoner. Jeg spiser halvt av hva jeg har gjort før, og jeg kunne i noen tilfeller sikkert også har stoppet før. Så jeg lærer meg selv litt mer å kjenne på en ny måte på den fronten. Jeg har også begynt å notere hva jeg spiser i Lifesum, og der står målet mitt, og dagskalorier er regnet ut i fra hva målet mitt er i antall kilo. Man blir nok litt vel opphengt i en slik registrering. I går gikk jeg litt over da jeg avsluttet kvelden med en bolle popcorn, og da får jeg jo litt dårlig samvittighet…men jeg spiser helt vanlige måltider, bare de er mindre.

Følelsen av at ting har skjedd, det er en helt fantastisk følelse. Jeg nyter å kjenne på den, nyter å kjenne på en så mye bedre kropp, og krysser alt jeg har for at Ozempic vil hjelpe meg videre ned sammen med den gode treningen jeg allerede har innarbeidet. Denne uken har jeg hatt fire veldig gode økter. I dag er det treningsfri, og så blir det ei god treningsøkt igjen i morgen…. Nyt lørdagen!

Så lite kan bety så mye

” Du må trene mer styrke.” Anbefalingen fra fysioterapeuten min var tydelig og klar. Jeg er 53 år nå, og da er det viktig og trene mer styrke. Fokuset bør visst være der. Styrke er viktig spesielt nå som man begynner å bli voksen. Man kan forebygge mye, og være rustet til det som måtte bli utfordringene mine.

Trening er blitt en viktig ting for meg. Etter dårlige erfaringer med det å trene på treningsstudio visst man går en del år tilbake i tid, så er det nesten helt utrolig å føle på at treningssenter nå ikke lengre er utenfor min komfortsone. Jeg har trent fast på treningssenter en del år nå, og det gir meg så masse. Den siste tiden har jeg nok blitt enda mer bevisst på å trene mye og godt. Jeg tror jeg kan telle på en hånd de gangene jeg har hatt lyst til å dra dyna godt over hodet når alarmen på tlf gir klar beskjed om å stå opp. Jeg kan huske to ganger liksom. Det er liksom aldri noe å dvele over. Når alarmen går, da er det opp av sengen, inn på badet, hoppe i treningsklær, fylle vannflasken og kjøre til trening. Jeg står opp 06.15 hver dag, også i helgene. Da er jeg på trening rundt 0645. Jeg liker å stå opp tidlig, liker å trene tidlig, så har jeg hele dagen foran meg som jeg kan fylle med andre ting.

Jeg har trent mest kondisjon. Jeg har tenkt at det å få opp kondisjonen burde være fokus nr.1. Jeg liker å sykle, eller gå på tredemølla i intervaller. Men nå blir det nok en dag mer med styrke, og jeg liker styrketrening og jeg. Jeg gruer meg aldri til trening, og jeg vet jeg er rar, men jeg liker å trene alene. Jeg kan godt ha en gruppetime, eller to, men det å trene alene med musikk på ørene, det er en ting jeg trives veldig godt med. Inn i min egen lille verden, og være i min egen lille boble.

Det er ikke så mye som skal til av trening i uken for at man skal oppnå gode resultater.  Små mengder med styrketrening kan nemlig redusere risiko for mange fysiske plager uansett alder. Det kunne jeg lese om på fvn.no  i går. Noen av dere har kanskje lagt merke til Helsedirektoratet har tatt intiativ til Styrkeuka med emneknaggen ” hverdagssterk.” Dette for å få frem betydningen av styrketrening, og inspirere til enkel, regelmessig trening.

Tradisjonelt har utholdenhetstrening blitt fremhevet som den mest avgjørende formen for fysisk aktivitet når det gjelder helsegevinster. Imidlertid har nyere forskning vist at styrketrening har like mange, om ikke flere, gunstige helseeffekter kan man lese i artikkelen i Fædrelandsvennen. Styrketrening bedre blodsukkerregulering, reduserer risikoen for overvekt, forbedrer beintetthet og forebygger skader. Det styrker også ledd og muskler, lindrer smerter og forbedrer funksjoner hos personer med kroniske lidelser som leddgikt. I tillegg har styrketrening vist seg å ha positive effekter på hjerte- og karsystemet ved å senke blodtrykket og forbedre kolesterolverdiene. Altså kan små mengder med styrketrening redusere risiko for en rekke fysiske plager i alle aldre.

Styrketrening trenger ikke være komplisert eller tidkrevende, og du kan fint integrere en effektiv styrketreningsrutine i en travel hverdag. Så lite som fire øvelser, gjentatt to ganger i uka, gi veldig god effekt over tid. Hver treningsøkt trenger ikke å ta mer enn 15–30 minutter. Helsedirektoratet anbefaler å trene styrke på de store muskelgruppene to eller flere dager i uka, men selv en ukentlig treningsøkt på 15 minutter vil gi deg økt styrke og betydelige helsegevinster, spesielt hvis du er utrent fra før. Så er det viktig å trene over tid. Man trenger ikke trene på treningsstudio. Man kan trene hjemme, eller om du er ute på tur.

Det er lite som skal til, og det er aldri for sent. For meg betyr trening så mye. Jeg trener 4-5 ganger i uken, og prøver å få en styrkeøkt mer enn kondisjon. Jeg trener som regel en god time. Den siste tiden har jeg merket endringer i kroppen. Positive heldigvis. Lymfebeina spiller mye mer på lag. Kroppen er mye bedre. Jeg merker små, men så utrolig viktige endringer. Endringer som betyr mye i hverdagen min, som betyr mye for bevegelsen. Det å kjenne på dette gir verdens beste følelse. Så vil jo alltid lymfebeina mine være en utfordring, og jeg vil ha gode og dårlige dager. Men det å kjenne på at man klarer ting mye lettere enn før, for en herlig følelse. På trening kjenner jeg mestringsfølelse, og det å kjenne på mestring, det er viktig for oss.

Kanskje har dette inspirert noen av leserne til å tenke på viktigheten av styrke, og hvor lite som faktisk skal til. Ha en nydelig søndag! Vi blogges til lørdag.

Falsk Ozempic selges på Finn

Er det mulig? Vel, man vet vel at det meste er mulig, men jeg blir oppgitt, og sint når jeg leser at slankesprøyten Ozempic har vært til salgs på Finn. Aktører ønsker å tjene gode penger på folks desperasjon. Akkurat det vet man i mange sammenhenger. Er man desperat, så er det lett å tro på så mye.

Bruken av Ozempic, som i utgangspunktet er en diabetesmedisin, den har eksplodert. Diabetesmedisinen har nemlig den effekten at den også gir vektnedgang for mange. For kort tid siden, så ble reglene for Ozemic endret slik at kun diabetespasienter kan få denne på blå resept. Mange som hadde god effekt på vektnedgang med Ozempic, de måtte slutte fordi mange ikke hadde anledning til å betale for medisinen selv. Verken Ozempic, eller Wegovy er medisiner man får resept på visst man ikke er villig til å betale for bruken selv.

Bruken av legemiddelet Ozempic har altså eksplodert, og da spres også falske, og potensielt livsfarlige, varianter seg i Europa. Legemiddelinspektør har selv sett legemiddelet til salgs på Finn, og advarer sterkt om kjøp utenfor norske apotek. Storbritannia, gjennom legemiddeltilsynet MHRA, advarte forrige fredag om at falske versjoner av diabetesmedisinen Ozempic er i omløp. Noen få har havnet på sykehus som følge av bruken. Legemiddelinspektør Line Saxegaard sier til VG at de nå er sikre på at ingen pakninger fra dette partiet er kommet inn til Norge. Legemiddelverket har varslet grossister og apotek om tilfellene med falske Ozempic., og de har gjennomført ekstra kontroller av egen lagerbeholdning. Sjansen for at de falske pakningene når pasientene er derfor svært små.

Problemet med den falske utgaven som er i omløp i Europa, er at det antagelig dreier seg om hurtigvirkende insulin som er merket om. Dersom man ikke er diabetiker, så kan en injeksjon føre til nedsatt bevissthet, eller i verste fall kan man havne i koma. Saxegaard er ganske sikker på at de som har laget denne falske kopien allerede har tjent penger på dette, sikkert også gode penger, og hun er redd for at det finnes personer som utnytter etterspørselen etter populære slankemedisiner. Det advares mot å kjøpe legemidler fra andre steder enn lovlige, norske apotek. Man må ikke kjøpe slikt på Finn, eller på sosiale medier. Et varsku er at pakkene med Ozempic som selges ulovlig har engelsk tekst på pakkene.

Dette gjelder også Wegovy som er en medisin rettet mot fedmepasienter. Selv om Wegovy ikke er tilgjengelig på blå resept, så er det fullt mulig å få kjøpt på nett fra uregistrerte apoteker. Typisk for disse nettsidene er at de er på mange språk, tilbyr kontakt med lege og har gjerne et begrenset utvalg legemidler, advarer enhetsleder Anne-Kristin Bjerga Bjåen i Legemiddelverket.

En journalist hos den danske avisen, Belingske, Signe Westermann Kühn, forsøkte en britisk nettklinikk. Selskapet har en nettside rettet mot danske kunder. Det samme har de mot norske kunder. Der fikk hun utskrevet Wegovy fra en britisk lege, til tross for at hun ikke oppfyller noen av kriteriene til å få medisinen. Likevel fikk hun den utskrevet på rundt to minutter, til en prislapp på 2.648 danske kroner for en måneds behandling, eller 4.187 norske kroner.

Denne type netthandel vokser raskt. Det er mange utenlandske aktører som retter seg mot norske forbrukere og det bekymrer. Dette er virkelig ikke bra. Det er ofte vanskelig å se hvem som faktisk står bak disse nettsidene og hvor legemidlene kommer fra.

Ikke kjøp medisiner på Finn. Eller på andre sosiale medier. Eller fra utenlandske aktører. Ikke Ozempic. Ikke Wegovy. Ingen legemidler i det hele tatt. Jeg kan godt skjønne desperasjonen når et legemiddel som endelig hjelper plutselig blir tatt bort fra blå resept, og man ikke har råd til å betale det selv, men tenk på konsekvensene av å kjøpe noe ulovlig. Noe som legen ikke har anbefalt, eller skrevet ut. Konsekvensene kan bli store, og svært alvorlige. Og helt til slutt. Dere som selger Ozempic som du selv har fått på resept av legen til andre – skjerp dere!

Nyt lørdagen! Jeg har hatt ei god morraøkt på trening. En god styrkeøkt. Resten av dagen skal jeg bruke på rengjøring, nettbutikken, treningsprosjektet vårt og kanskje litt rydding i klærne mine. Vi blogges i morgen.