Skal staten ta regningen?

Dette er det store spørsmålet. Skal Staten ta regningen for at vi med fedme skal kunne få slankemedisin på blå resept? Her vil mange skrike nei, og gå høyt ut med at tjukke bare må skjerpe seg. Spise mindre og være mer aktiv. Den enkle oppskriften vet dere. Så er det oss da som mener at ja, staten skal selvsagt dekke denne medisinen. Fastlegen min tviler på at det kommer til å skje. Han tror det vil bli altfor dyrt for AS Norge.

Endelig har det kommet medisiner på markedet som kan hjelpe så mange overvektige i kampen de fleste av oss har kjempet i evigheter. Nei, ikke alle ønsker å ta medisinen, og ikke alle tåler den, men for de som ønsker den, tåler den, eller bare vil kjempe seg gjennom det som måtte komme av bivirkninger, for alle disse, så er det en selvfølge i mitt hode at staten dekker dette. Store utgifter, absolutt, men her vil jo også staten spare på at mange får et vekttap. Flere ut i jobb, mindre uføretrygdede, mindre press på helsevesenet osv. Hva en slankeoperasjon koster staten, det vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hva et opphold på feks Evjeklinikken koster staten, men her vil det være mye å spare.

Visst man tar utgangspunkt i Wegovy som er den nyeste slankemedisinen. Hadde denne kommet på blå resept, så hadde den alene kostet staten ca 4 milliarder kroner. Ozempic er kun for diabetes pasienter, og er i dag på blå for denne pasientgruppen. Wegovy er faktisk helt samme medisin som Ozempic, bare mye sterkere, og kun rettet mot fedme, men innholdet er identisk. Ca 4 milliarder kroner altså vil regningen ca komme på. Hva med utgiftene staten har på fedmerelaterte problemer? Professor Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold skriver i en artikkel i Dagens Medisin i 2019 at fedme er «en enorm og undervurdert byrde for samfunnet». Basert på en rapport fra Menon Economics, blir det estimert at de totale samfunnskostnadene for fedme i Norge ligger på 68 milliarder kroner årlig

Ca 68 milliarder kroner i utgifter for staten. Regningen for Wegovy vil bli ca 4 milliarder. Jeg vet at regnestykket ikke er så enkelt som jeg setter opp her, men uansett hva man her må ha hensyn til, så er regnestykket såpass enkelt at her vil staten spare penger, og i tillegg hjelpe så mange mennesker ut av en vanvittig tøff livssituasjon.

En grunn til at Wegovy ikke har kommet på blå resept er nettopp fordi Legemiddelverket mente det ikke var bevist at den funka bra nok målt opp mot hvor mye den koster. Legemiddelverket har sagt at de vil vurdere dette på nytt når de får vite hvordan Wegovy funker mot hjerte- og karsjukdommer. Denne studien forelå i august, men usikkert om Legemiddelverket nå har fått tilsendt studien.  Over 17000 mennesker med overvekt eller fedme var med i studien. Alle var over 45 år, og hadde en historie med hjertesykdom på forhånd. Målet til selskapet var å finne ut om medisinen kunne beskytte mot bla hjerteinfarkt og hjerneslag. Svaret som kom var tydelig i følge Novo Nordisk som står bak slankemedisinen. Studien viser at semaglutid som er virkestoffet i både Wegovy og Ozempic faktisk har potensialet til å endre hvordan fedme blir sett på og behandles uttalte Martin Holst Lange i Novo Nordisk. Dette er første gang en studie viser at en slankemedisin også reduserer risikoen hjerte-karsjukdommer. Dette er et svært viktig punkt om medisinen skal opp til vurdering igjen. Man har visst at medisinen har en god forebyggende effekt mot hjerte-karsjukdom hos de som har type 2 diabetes. Det nye her at det også gjelder de som ikke har det. 30 norske pasienter var med i studien.

At det vil være et lite beløp for staten å betale ved å gi pasienter Wegovy på blå resept, det er det ingen tvil om. Og da sammenlignet med hva fedme koster samfunnet. Om alle skal kunne få Wegovy? Nei, det synes jeg ikke. Men har man en BMI som sier alvorlig overvekt/fedme, så bør dette være en medisin en fastlege kan skrive ut til pasientene sine.

Jeg håper virkelig at at Legemiddelverket nå revurderer sin forståelse av kost-nytteeffekten knytta til bruken av semaglutid i fedmebehandling, sånn at den blir tilgjengelig for alle som har behov for det.

En oppdatering fra Odderhei i Kristiansand : Kroppen min fungerer fortsatt mye bedre, og jeg nyter følelsen dette gir. Det at jeg kan bevege meg lettere, og bedre, det er helt fantastisk! Det at jeg kan gjøre mye mer uten at det føles tungt, for en gevinst! Hvordan det går med vekten, det er foreløpig en liten hemmelighet. Jeg spiser mindre enn før, og jeg er blitt mye mer bevisst. Nå opplever jeg faktisk at jeg velger bort en del ting fordi det inneholder så mye kalorier. Målet mitt er ikke å bli ” tynn “, men jeg har et håp og et ønske om en lettere kropp. Lettere har den blitt, og jeg har et ønske om at den vil bli enda lettere…. for min del, ikke for alle andres. Og så må jeg også nevne at bildet på bloggen er av Ozempic, ikke Wegovy.

Treningsfri lørdag i dag. Jeg skal skrive vedlegg til søknad om tilskudd fra kommunen for å sette i gang treningsprosjektet vårt. Planen for helgen er også å gjøre litt rent og kanskje pakke inn litt adventsgaver til prinsene mine, men det viktigste er søknaden om midler.

Nyt lørdagen! Vi blogges i morgen.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg