Falsk Ozempic selges på Finn

Er det mulig? Vel, man vet vel at det meste er mulig, men jeg blir oppgitt, og sint når jeg leser at slankesprøyten Ozempic har vært til salgs på Finn. Aktører ønsker å tjene gode penger på folks desperasjon. Akkurat det vet man i mange sammenhenger. Er man desperat, så er det lett å tro på så mye.

Bruken av Ozempic, som i utgangspunktet er en diabetesmedisin, den har eksplodert. Diabetesmedisinen har nemlig den effekten at den også gir vektnedgang for mange. For kort tid siden, så ble reglene for Ozemic endret slik at kun diabetespasienter kan få denne på blå resept. Mange som hadde god effekt på vektnedgang med Ozempic, de måtte slutte fordi mange ikke hadde anledning til å betale for medisinen selv. Verken Ozempic, eller Wegovy er medisiner man får resept på visst man ikke er villig til å betale for bruken selv.

Bruken av legemiddelet Ozempic har altså eksplodert, og da spres også falske, og potensielt livsfarlige, varianter seg i Europa. Legemiddelinspektør har selv sett legemiddelet til salgs på Finn, og advarer sterkt om kjøp utenfor norske apotek. Storbritannia, gjennom legemiddeltilsynet MHRA, advarte forrige fredag om at falske versjoner av diabetesmedisinen Ozempic er i omløp. Noen få har havnet på sykehus som følge av bruken. Legemiddelinspektør Line Saxegaard sier til VG at de nå er sikre på at ingen pakninger fra dette partiet er kommet inn til Norge. Legemiddelverket har varslet grossister og apotek om tilfellene med falske Ozempic., og de har gjennomført ekstra kontroller av egen lagerbeholdning. Sjansen for at de falske pakningene når pasientene er derfor svært små.

Problemet med den falske utgaven som er i omløp i Europa, er at det antagelig dreier seg om hurtigvirkende insulin som er merket om. Dersom man ikke er diabetiker, så kan en injeksjon føre til nedsatt bevissthet, eller i verste fall kan man havne i koma. Saxegaard er ganske sikker på at de som har laget denne falske kopien allerede har tjent penger på dette, sikkert også gode penger, og hun er redd for at det finnes personer som utnytter etterspørselen etter populære slankemedisiner. Det advares mot å kjøpe legemidler fra andre steder enn lovlige, norske apotek. Man må ikke kjøpe slikt på Finn, eller på sosiale medier. Et varsku er at pakkene med Ozempic som selges ulovlig har engelsk tekst på pakkene.

Dette gjelder også Wegovy som er en medisin rettet mot fedmepasienter. Selv om Wegovy ikke er tilgjengelig på blå resept, så er det fullt mulig å få kjøpt på nett fra uregistrerte apoteker. Typisk for disse nettsidene er at de er på mange språk, tilbyr kontakt med lege og har gjerne et begrenset utvalg legemidler, advarer enhetsleder Anne-Kristin Bjerga Bjåen i Legemiddelverket.

En journalist hos den danske avisen, Belingske, Signe Westermann Kühn, forsøkte en britisk nettklinikk. Selskapet har en nettside rettet mot danske kunder. Det samme har de mot norske kunder. Der fikk hun utskrevet Wegovy fra en britisk lege, til tross for at hun ikke oppfyller noen av kriteriene til å få medisinen. Likevel fikk hun den utskrevet på rundt to minutter, til en prislapp på 2.648 danske kroner for en måneds behandling, eller 4.187 norske kroner.

Denne type netthandel vokser raskt. Det er mange utenlandske aktører som retter seg mot norske forbrukere og det bekymrer. Dette er virkelig ikke bra. Det er ofte vanskelig å se hvem som faktisk står bak disse nettsidene og hvor legemidlene kommer fra.

Ikke kjøp medisiner på Finn. Eller på andre sosiale medier. Eller fra utenlandske aktører. Ikke Ozempic. Ikke Wegovy. Ingen legemidler i det hele tatt. Jeg kan godt skjønne desperasjonen når et legemiddel som endelig hjelper plutselig blir tatt bort fra blå resept, og man ikke har råd til å betale det selv, men tenk på konsekvensene av å kjøpe noe ulovlig. Noe som legen ikke har anbefalt, eller skrevet ut. Konsekvensene kan bli store, og svært alvorlige. Og helt til slutt. Dere som selger Ozempic som du selv har fått på resept av legen til andre – skjerp dere!

Nyt lørdagen! Jeg har hatt ei god morraøkt på trening. En god styrkeøkt. Resten av dagen skal jeg bruke på rengjøring, nettbutikken, treningsprosjektet vårt og kanskje litt rydding i klærne mine. Vi blogges i morgen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg