Nominert til Gullruten

Det er så fantastisk, og så uvirkelig. Jeg skal innrømme at jeg felte noen gledestårer da jeg fikk beskjeden. Episoden ” Tjukk ” som jeg var med i på NRK ble på onsdag nominert til Gullruten! Det er jo helt fantastisk at våre historier, og vår åpenhet rundt det å være tjukk har gjort så inntrykk på juryen at den har fått en Gullrutenominasjon. NRK sin serie ” Ikke spør om det ” handler om stigmatisering, en av episodene handlet om det å være tjukk, og det er akkurat den episoden som nå kan få Gullruten i kategorien ” Beste livsstilsprogram.”

Det var i fjor på denne tiden at jeg var i Oslo for å være med i serien ” Ikke spør om det.” En serie om stigmatisering, og en utrolig viktig serie. Det var en fantastisk opplevelse.Det var absolutt et minne for livet. Samtidig fikk jeg anledning til å være med og sette et viktig fokus, og jeg fikk lov til å snakke om et tema som engasjerer meg, og som jeg brenner for.

Programmet handler om overvekt. På forhånd hadde ulike personer anonymt fått anledning til å stille spørsmål som de lurer på om overvekt, spørsmål man kanskje aldri har våget å stille. Det er jo et faktum at det er mange myter rundt overvekt, det er nok mange spørsmål en del ønsker å stille, men som aldri blir spurt fordi man ikke våger. Vi ante ingenting på forhånd om hvilke spørsmål som kom til å bli stilt, og vi som deltakere i programmet skulle svare så ærlig og åpent som mulig.

TV serien ” Ikke spør om det ” er viktig serie. Den handler om grupper av mennesker som blir stigmatisert. I tillegg til overvekt, så er det programmer om kortvokste, om å være født i feil kropp, personer som sitter i rullestol, personer med Tourettes for å nevne noen. Utrolig viktige fokus, og det var faktisk fint og kunne svare på spørsmål som man vet at mange lurer på.

Hvorfor er du tjukk, hvor mye mat spiser du, hvordan er det å ha sex, har du fått mange henvendelser fra menn som drømmer om å ha sex med store kvinner – det var blant spørsmålene vi fikk. Vi fikk også fortelle om sårheten, om alt det vonde man har opplevd rundt det å være overvektig. Det var spørsmål sikkert mange hadde følt ubehagelige, eller veldig personlige, men jeg synes åpenhet er veldig viktig. Jeg er nok der at alt kan prates om.

Vi var 7 deltakere som var med. Alle med ulike historier, og jeg skjønte at jeg hadde vært heldig sammenlignet med flere av de andre. Alle fikk de samme spørsmålene, og så har det blitt klippet, redigert og satt sammen til et ferdig program som først ble vist på nett, og så på tv i september i fjor. Jeg fikk på forhånd beskjed om at jeg ikke var så mye med i programmet. Klart man blir litt skuffet fordi jeg vet at jeg fikk sagt veldig mye bra, og mye viktig, men jeg fikk også en ærlig tilbakemelding på hvorfor. Da NRK skulle redigere serien, så hadde de hatt en diskusjon rundt størrelse. De hadde hatt mange runder på det, og de følte på at jeg var endel mindre enn de andre. For tynn, det var vel noe jeg aldri har hørt før, men samtidig må jeg jo ta det som et kompliment at jeg ikke blir sett på som en flodhest lengre, at jeg kanskje ikke er så tjukk som jeg føler meg. Jeg blir jo glad når jeg innser at de som møter meg ikke ser på meg slik jeg selv gjør. Å få høre at man er en fantastisk flott dame, det gjør helt klart veldig godt, men så var det om man klarer å ta slike ord til seg. Der sliter jeg nok endel, spesielt om det kommer fra det motsatte kjønn.

Selv om jeg ikke er den som prater mest i episoden, så var jeg endel av denne flotte, tøffe gjengen. Jeg har fått så mange flotte tilbakemeldinger for at jeg var så tøff og var med på dette. Jeg skulle gjerne fått med mer av min historie, og jeg skulle gjerne fått med mer om hvordan vekt og kilo har preget mye av mitt liv på en negativ måte, men jeg skjønte fort at de fleste som var med hadde hatt det langt tøffere enn meg på noen områder.

Selv om jeg er lite med i episoden, så må dere se den. Det er et utrolig viktig program, et program som forteller såre historier om det å være overvektig. Under opptaket jeg var med på, så svarte jeg på spørsmål sammen med Leif fra Hardanger. Etter å ha hørt Leif fortelle om sin barndom, og mobbingen som førte til at han spiste på følelser, og dermed ble overvektig, så kjenner jeg på to ting: Jeg blir forbanna og frustrert over at der finnes mennesker som gjennom ord og handlinger gjør et liv utfordrende å leve fordi de har meninger om en annens kropp. Det er så hjerteskjærende å høre noen fortelle om en barndom, en ungdom og et voksent liv som er preget av negative tanker rundt seg selv, og hvor man ender opp med å isolere seg fordi noen gjennom lengre tid har mobbet deg fordi de ikke liker kroppen din. En kropp som kanskje også i utgangspunktet ikke var stor, men kanskje annerledes, og som etter år med mobbing blir større og større fordi man har begynt å spise på følelser.

Jeg kjente også på at jeg har vært heldig. Heldig som ikke har opplevd mobbing. Jeg har gjennom hele barndommen og oppveksten hatt venner og klassekamerater som ikke har tenkt særlig over at jeg var større enn dem. For dem var jeg Heidi, ikke ho tjukke. Det var først i mer voksen alder at det startet for min del. Det var kommentarer fra ukjente, det var blikk og sårende ord. Det var mitt hode. Alt dette gjorde at jeg fikk alle disse negative tankene rundt egen kropp, og som igjen resulterte i et tøft tankekjør, og mange tunge, vonde år. Men jeg var flink til å skjule det. Jeg smilte gjennom masken. Jeg var aktiv. Ingen visste, kun jeg selv.

Jeg føler meg også stolt over at jeg har klart å ta tak. Jeg er stolt over at jeg tok tilbake kontrollen over livet mitt. At jeg ble sjef i eget liv. Jeg hadde prøvd utallige ganger før, men før jeg ville legge meg under kniven, så ønsket jeg å gi meg selv en siste sjanse, og jeg klarte det. Det handler ikke om å bli en sylfide, det handler ikke om å bli slank. Det handler om å komme dit jeg selv ønsker å være. Der er jeg ikke ennå, men jeg vet at jeg kommer dit. Jeg vet også at beina er som de er, og tømmerstokkene er en del av meg. Jeg vet at jeg er inne i en tøff periode akkurat nå, men jeg skal klare å snu. Jeg skal klare å komme på riktig spor igjen. Jeg skal ikke tilbake.

Konseptet til NRK er utrolig spennende, og jeg synes det er utrolig viktig at det settes slike fokus. At man faktisk åpent og ærlig kan fortelle hvordan livet som overvektig kan være, og ikke minst hvordan mennesker stigmatiserer oss, ser ned på oss, og faktisk ser på oss som mennesker av en litt lavere verdi. Brutalt? Absolutt. Men det er en del av sannheten.

Se episoden her : https://tv.nrk.no/serie/ikke-spoer-om-det/2019/MDNY14000319/avspiller

Se programmet. Mange vil kjenne seg igjen i veldig mye. Mange har mye å lære. Jeg har etter programmet ble lagt ut på nett fått flere meldinger fra mennesker jeg ikke kjenner. Utrolig fine meldinger. meldinger som har rørt meg, og som nok forteller en annen sannhet enn den jeg selv går rundt og tror. Tilbakemeldingene inspirerer meg og motiverer meg til å reise videre på denne spennende, men tøffe reisen.

Gratulerer så masse til Silje Ese med Gullrutenominasjonen. Det var Silje som hadde regien på denne episoden. Gratulerer til alle oss som var med og delte våre historier. Bare det å bli nominert til Gullruten er en seier i seg selv. Senere denne måneden så skal Gullruteprisene deles ut. Jeg kjenner på stolthet over å være en del av dette. Jeg krysser fingrene for at det er Silje Ese, og hennes utrolig viktige program ” Tjukk ” som går helt til topps.

 

4 kommentarer
  1. Fantastisk flott, så glad for at dette temaet får fokus👏👏 Takk for din innsats Heidi🌺🌺. Marianne

   1. Det er så bra og så viktig at dette får fokus, og jeg er stolt av at jeg fikk lov å delta, og så stolt over nominasjonen til Gullruta 🙂 Takk for fine ord, Marianne. Jeg er innmari glad for at jeg kan gjøre en innsats for så mange av oss <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg