For feit for ferie

Jeg liker egentlig ikke å se på slankeprogrammer på tv, eller programmer som omhandler overvektige på en, eller annen måte. Jeg vet egentlig ikke hvorfor det er sånn. Kanskje er det fordi jeg er redd for å kjenne meg igjen i problematikken, eller fordi jeg er redd for å få servert en, eller annen sannhet. Ofte føler jeg vel også at overvektige blir latterliggjort så fort man har anledning til å gjøre nettopp det. Til tross for vegringen min mot sånne programmer, så ble jeg forleden kveld sittende å se nettopp et program som omhandlet overvektige, og deres ferieutfordringer. Alle hadde de hatt vonde ferieopplevelser fordi de rett, og slett var for store. Jeg fikk vondt i hele meg av å se programmet, men for endel mennesker, så er det utfordrende å være stor på noen områder , også når man har ferie, og skal kose seg. Jeg kjente meg igjen i en del av utfordringene. Forskjellen på meg, og de var først, og fremst at de hadde opplevd tingene, jeg har bare alltid vært redd for å oppleve det. Jeg har begrenset meg selv, og aldri våget å møte utfordringene i redsel for resultatet.

En utfordring jeg hadde tidligere, det var utvilsomt å fly. Jeg er så overlykkelig for at jeg nå slipper å be om belteforlenger når jeg skal fly, for det er ikke moro! Det at man må spørre flyvertinnen om å få en ekstra sele fordi man ikke får på seg beltet som alle de andre passasjerene passer, den er innmari vond. For flyvertinnene er det en dagligdags ting at personer spør om belteforlenger, men det stikker litt ekstra når de kommer veivende med den slik at man er sikker på at hele flyet kan se at man er så feit at man ikke passer beltet som allerede er der. Ai, den svir altså! Jeg skal vel ikke påstå at man ønsker å synke ned i et hull i flyet, jeg er jo livredd der jeg sitter i ett trangt flysete, men man kan kanskje overlevere belteforlengeren litt mer diskre? Flysetene er jo som regel en historie for seg selv, for der skal man ikke ha for mye ekstra før man sliter med plassen. Jeg husker jeg grudde meg fælt tidligere når jeg skulle sette meg i mitt tildelte sete. Jeg var livredd for ikke å få plass. Jeg har heldigvis aldri opplevd og ikke komme ned i setet, men gud, så trangt det har vært! Heldigvis vet jeg at mange andre også sliter med plassen i setene, bla de som har lange bein. Følelsen av og akkurat passe i setet, den er skikkelig kjip. Når man i tillegg er livredd for å fly, så ser man ikke akkurat frem til noen timers flygning.

Jeg har ofte tenkt på hvor høy vekt et fly kan tåle. En bekjent av meg som driver med flyskrekk kurs, han mener at tanken ikke bør tenkes en gang. Et fly kan godt ha et lag med svære brytere om bord uten at det vil påvirke flyturen. Jeg tør aldri helt å stole på det, og får det liksom ikke helt til å stemme. Hva om det sitter flere tungvektere på den ene siden i flyet, og færre på den andre? Vil ikke det påvirke flyet? Jeg hadde fått panikk om jeg opplevde akkurat det på en av mine flyturer! I programmet jeg så om ferie utfordringer for overvektige personer, så var det et ektepar som opplevde å bli flyttet nettopp pga vekten deres! Paret satt helt bakerst i flyet og koste seg da den ene flyvertinnen med målrettet blikk kom nedover midtgangen. De trodde hun skulle sjekke at sikkerhetsbeltene satt ordentlig på. Det skulle hun imidlertid ikke. På en diskret måte forklarte flyvertinnen at de var for tunge til at flyet kunne lette! Flyvertinnen ba en av dem om å flytte lengre fram i flyet for å jevne ut vekten, og ettersom kona gjemte ansiktet i hendene, måtte ektemann ta ansvar og bytte plass. Hva hadde man gjort om man hadde fått en sånn beskjed om bord i flyet? Det var et ganske stort fly med mange turister. Tenk så ekstremt pinlig å få vite at ett så stort fly ikke kunne lette på grunn av at man er for tung.

Det å bade har jeg skrevet en del om før. Det er en utfordring for meg om sommeren, og der er jeg ikke alene. Jeg er nok en person som ser farer som kanskje ikke kommer, men jeg beskytter meg, og unngår en del ting for ikke å oppleve pinlige, og vonde situasjoner. Jeg har nok alltid tatt sorger, og potensielle pinlige situasjoner litt på forskudd. Idiotisk i noen tilfeller, fornuftig i andre.

Jeg elsket karuseller som barn. I voksen alder, så har jeg unngått karuseller i frykt for å oppleve det mange i tv programmet opplevde, nemlig  at de ikke klarte å ta på sikkerhetsbelter, eller få over seg diverse stenger som skal sikre deg når du kastes hit, og dit i karusellene. Jeg har ingen dårlige erfaringer – jeg var bare føre var. Jeg orket ikke tanken på at noe skulle skje fordi jeg var for stor, eller at jeg skulle havne i pinlige situasjoner pga vekten min.

Jeg har ikke tatt vannsklier i voksen alder, og jeg hadde jo aldri i verden tatt slike innebygde sklier. Jeg vet at overvektige har blitt sittende fast inne i de. Hvor ille hadde ikke det vært? Tenk å oppleve at store styrker på plassen må jobbe for å få en løs fra vannsklia. I tv programmet jeg så på, så var det flere overvektige som hadde opplevd nettopp å bli sittende fast. Hele magen min vrengte seg.. Nå skal jeg i rettferdighetens navn innrømme at jeg nok aldri har vært så overvektig som en del av de som for eksempel ble sittende fast i sklia, men i hodet mitt, så kunne jeg fort ha vært en av dem. Eller tenk deg at du er i en fornøyelsespark, og du har lyst til å ta en båttur med barna dine. Vekten er dårlig fordelt, og båten tipper over! Jeg hater små båter, og uansett hvor mye jeg tar av meg, så tror jeg alltid at jeg vil hate små båter. Følelsen av at båten omtrent synker når man går om bord, den følelsen er langt i fra en god følelse. Usikker er jeg når jeg går om bord, usikker hvor jeg skal sitte for at vekten blir fordelt så nogenlunde, og så er jo det store spørsmålet også hvor båten legger til i forhold til hvor lett det er å komme seg ut av denne båten igjen….og når man har kommet se ut av, så er det bare å grue seg til man skal tilbake igjen. Dumme, små båter, eller dumme, lille hodet mitt.

 

Kafebesøk er en del av på sommeren, og det er alltid hyggelig synes jeg. Stol radaren, den var nok mer innebygget når jeg var på det største, men fortsatt er den nok på når man skal velge plasser å sette seg ned. Sikkert en del som smiler litt, men det er nok en del overvektige som har opplevd å sette seg på dårlige stoler. Jeg har ikke det, men igjen, så er jeg på alltid på forskudd, og lar radaren jobbe. Hvite, tynne plaststoler, de unngår man. Jeg har vært vitne til hvor ille det kan gå når stolen ikke tåler personen som setter seg, og jeg er glad at jeg aldri har vært den som har måtte oppleve noe sånt. Det har hendt jeg har vært nødt til å sette meg på disse tynne, ekle stolene fordi det har vært eneste mulighet. Jeg tror aldri jeg har sittet så stille i hele mitt liv, og det føles som å sitte på nåler, livredd for at noe skal skje. Jeg har opplevd at en person i følget vårt har sittet fast i stolen når vedkommende skulle reise seg. Man kan nok le i ettertid, men der, og da vil man bare synke ned i dette berømte hullet. En del overvektige unngår stoler, og leter etter sofaer. Der er ikke jeg, men radaren, den er nok likevel alltid på.

At det følger utfordringer med når man er overvektig, det er det ingen tvil om, men når det er sagt, så handler det også om at vi begrenser oss selv. Jeg har nok alltid begrenset meg selv mye pga vekten, og fryktet mye som kanskje ikke har vært helt reellt. Jeg har alltid tenkt hva som kan skje, og så har jeg heller droppet det enn å utfordre meg selv. Jeg har aldri opplevd verken å bli flyttet på i flyet, sittet fast i en vannsklie, eller sittet fast i en stol på et spisested, men likevel, så er det mye man frykter, og som i mitt hodet plutselig kunne ha skjedd. Jeg har nok alltid vært redd for å komme i en situasjon hvor noen skal kommentere vekten, eller en situasjon hvor noen får seg en god latter pga vekten min. Selv om jeg nå er mye lettere enn jeg var på det tyngste, og selv om jeg forhåpentligvis vil bli enda lettere med tiden, så tror jeg at jeg må jobbe mye med hodet for ikke å kjenne på disse følelsene. Kanskje vil jeg kjenne på de helt til jeg faktisk utfordrer de, og kanskje kommer jeg til å gjøre det…. en dag.

Er det flere enn meg som har kjent på en del sperrer, og utfordringer i forhold til det å være stor? Reelt eller ikke reellt? Jeg er sikkert ikke alene. Det gode er at endel slipper mer og mer taket etterhvert som man opplever at kroppen endrer seg positivt.

 

 

 

5 kommentarer
  1. Jeg er stor, muligens større enn deg. Og selvsagt har jeg en viss radar ute. Men ikke i så stor grad som deg…Det der med belteforlenger på flyet ser jeg på som et gode. For jeg har opplevd at de ikke hadde det, og at flyvertinnen hjalp meg med å stramme beltet. Alle så at hun måtte bruke krefter for å få det til. Jeg klart nesten ikke puste, og takket nei til servering…
   Setene er trange. liker ikke følelsen av at jeg tyter ut over mine bredder, og liksom eser utover setene ve siden av meg. Når man kan bestemme sete selv ved bestilling, velger jeg alltid ytterst mot midtgangen.
   Hvor mye vekt et fly kan tåle har jeg aldri tenkt på. Der føler jeg meg trygg.
   Jeg har aldri vært så glad i karuseller, men jeg har engang måtte gå ut av en karusell fordi jeg var for stor for sikkerhetsbeltet eller bøylen.. Det var litt kjipt, men man overleverer.
   Vannsklier har jeg knapt prøvd, men jeg liker ikke slike ting – og det likte jeg heller ikke da jeg var tynn.
   Jeg harsittet sunn e av stolene i Formannskapssalen på Rådhuset. Den var limt. En god gammel teak-stol. Man overlever det, med en litt kjapp replikk. Heldigvis kjente jeg det begynte å knake, så jeg havnet ikke på gulvet med problemer med å reise meg igjen.
   Jeg har selvironi og tar meg selv ikke så høytidelig. Det hjelper nok For jeg har ikke så stor frykt for å dumme meg ut.

   1. Takk for en veldig fin tilbakemelding på blogginnlegget. Det er fantastisk å lese hvordan du tenker, og ikke bryr deg. Jeg håper også å komme akkurat dit. For min del, så handler det helt klart om at jeg er redd for å dumme meg ut. Den frykten har jeg alltid hatt…det å dumme meg ut, og folk skal relatere hendelser til vekten min. Jeg kan ha selvironi til en viss grad, men burde nok hatt masse mer. Radaren er absolutt ute, men samtidig så kjenner jeg jo på at den ikke er så mye ute som den en gang var. Den har blitt mindre etterhvert som jeg har mistet kilo…
    Ha en nydelig søndag!

  2. Kjære deg, Heidi❤️ De bildene jeg ser av deg viser da ikke at du er sååå stor! Flott at du skriver om dette for mange har nok tanker rundt dette. Idag er det mange store også i Norge – overalt må det tilpasses. Jeg har vært stor hele livet, og først da jeg passerte 50 klarte jeg å ikke bry meg så mye om alt rundt meg (snart 63 nå). Vi er som vi er og er like mye verdt som alle andre🥰

   1. Kjære Tove <3 Tusen takk for den fine tilbakemeldingen fra deg. Jeg sliter nok litt med å se meg selv, se hvordan jeg er. Jeg føler meg som en flodhest, og mange av tankene sitter nok igjen fra jeg var enda større. Det er så flott å lese at du har klart og ikke bry deg. Det er der jeg og ønsker å være, akkurat der. Jeg passerte jo nylig 50, så kanskje det er håp for meg også 🙂 Og jeg er så hjertens enig med deg : Vi er som vi er, og vi er like mye verdt som alle andre…av og til er det bare vanskelig å tenke de riktige tankene…men jeg har kommet langt i forhold til før 🙂 Ha en nydelig søndag!

  3. Takk for flotte innlegg. Kjenner meg så igjen. Jeg er av de som leter etter benk eller sofa på kafe. Finnes ikke det er det å se etter stoler uten handlener. Sliter med prolaps og har derfor unnskylding for ikke å bruke karuseller etc. Nå for tiden har vi uvanlig flott vær her nord og idag har jeg utfordret meg selv til å ligge i bikini i solkroken. Føles absolutt ikke behagelig siden alle som går forbi ser rett ned på meg. Heldigvis er det lite folk ute idag😁
   Velger klær som er “telt ” for å skjule mest mulig.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg