Er det farlig?

Skal man trene når man er forkjølet, og ikke helt i form ? Jeg er sikkert ikke alene om å undre på akkurat dette de gangene jeg føler at formen ikke er helt på topp. Er man dårlig nok til å være hjemme? Frisk nok til å trene ? Er det ” farlig ” å trene når man er syk, eller hva er det som bør avgjøre om man blir hjemme eller ikke?

Ofte er det sånn for meg at jeg velger å stå over trening om kroppen ikke helt er på samme lag. Det fordi jeg tror at kroppen har godt av hvile. Jeg googler ofte når jeg er i tvil, og det som jeg alltid får som svar er trening ikke er farlig om formen ikke er helt der den pleier å være.

Neida, det er ikke farlig å trene når man ikke er i form. Vel, har man feber så skal man ikke trene, men utover det, så blir man trolig ikke verre av å være i aktivitet så lenge man ikke presser seg for hardt. På denne tiden så må mange regne med både en eller flere luftveisinfeksjoner, men man trenger ikke å droppe treningen om man bare føler seg litt uopplagt.

I følge spesialist i allmennmedisin og medredaktør i Norsk elektronisk legehåndbok (NEL), Ingard Løge, så er det all grunn til å redusere treningsaktiviteten dersom man har en virusinfeksjon i kroppen. Man kan gjennomføre lett trening som ikke er anstrengende uten at det ser ut til å bety noe for sykdomsforløpet. Man skal lytte til kroppen, og dersom man blir uvanlig sliten av treninga, så er det et tegn på at man må ta det roligere. Man må også aksepterer at kondisjonen er dårligere enn når man er frisk.

Har du feber, så bør du ikke trene. Infeksjoner tilsier i de fleste tilfeller at du må ta det noe med ro. Når du har høy feber bør du også holde deg i ro hjemme og unngå all form for trening. Høyt aktivitetsnivå når en infeksjon bryter i kroppen, kan svekke kroppens evne til å få kontroll med infeksjonen. Ved feber kan det være virusspredning i hele kroppen, også i muskulaturen og dermed også i hjertet, og trening kan da være skadelig. I verste fall kan trening påvirke hjerterytmen og føre til hjerterytmeforstyrrelser, sier Løge.

Det å ligge helt i ro når man er syk, det er ikke nødvendig. Det å få frisk luft kan gjøre veldig godt for den som er syk, men det er nok oftest at go’stolen eller sofaen som frister mest. Men frisk luft vil påvirke oss positivt. Likevel er det viktig og ikke få denne dårlige samvittigheten om man ikke gjør noe når man ikke er i form, eller bare det man må.

Da føler jeg at jeg nå har fått svar på det jeg alltid spør meg selv om når jeg ikke er helt i slag :trene om ikke det er feber i kroppen. La være å trene med feber.

Pr nå har jeg, ” bank i bordet ” holdt meg frisk. Jeg håper det fortsetter sånn. Jeg har tatt influensavaksinen, og ei ny runde med corona vaksine. Jeg hadde ikke tenkt å ta en ny corona vaksine, men fastlegen min mente jeg burde. Alle overvektige bør visst det.

Jeg trener veldig bra. Jeg holder mine faste treningsrutiner, og er stolt av at det er blitt en del av hverdagen min. 4-5 dager i uken får jeg trent. Prøver å legge inn litt nye styrkeøvelser også slik at jeg har litt variasjon. Jeg har hatt ei god treningsøkt i dag også. Ozempic ser det fortsatt ut som jeg tåler. Jeg gikk opp til 1 mg denne uken her, og har ikke blitt verken dårlig, eller hatt noen bivirkninger. Måtte det fortsette akkurat sånn. Nå er jeg spent på hvor mye forskjell jeg vil merke fra å gå på 0,5 mg til 1 mg. Ikke sikkert jeg merker de store endringene, men håper…. Oppdateringer på Ozempic kommer.

Ha en nydelig lørdag! Vi blogges i morgen!

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg