Den ukjente sykdommen

Endelig! Forrige uke ble endelig lipødem satt i fokus på God Morgen Norge på TV2. Dette har vi jobbet lenge for å få til. Jeg har vært litt småfrustrert over hvor vanskelig det har vært å komme gjennom nåløyet, og med tanke på hvor mange norske kvinner som er rammet av lipødem, så burde dette være interessant å sette fokus på. Denne uken lyktes vi endelig, og det ble en flott reportasje. Jeg kjente at jeg på onsdag var en ekstra stolt leder.

Vi vet ikke hvor mange norske kvinner som har lipødem. Vi har ingen tall på det. Der er ingen forskning gjort i Norge. Tyske leger antar at 11% av kvinner i vestlige land har lipødem. Dette er også en kvinnesykdom, noe som vel også gjør sitt til at det ikke har blitt tatt så alvorlig. Det finnes nok også store mørketall her. Det er nok mange kvinner som har lipødem, men som ikke aner det. Lipødem er en svært utfordrende, og for mange også en svært smertefull sykdom.

Ting begynner heldigvis så smått å skje, sykdommen begynner å få mer fokus, og det ser ut som om helseforetakene nå skal se på lipødem, og lipødemkirurgi. Kirurgi/fettsuging kan i dag foretas på lipødempasienter, men kun i det private, med unntak av UNN i Tromsø. Det å foreta kirurgi privat er en stor kostnad som kun et fåtall har mulighet til å betale.

Lipødem er en kronisk sykdom som kjennetegnes av en uvanlig (disproporsjonal) og smertefull opphopning av fettceller, nesten utelukkende hos kvinner. Fettvevet samles (symmetrisk) i depoter, oftest fra midjen og ned, men det kan også forekomme på armene. 

Lipødem kan deles inn i type ut fra hvilken del av kroppen som har unormal fettansamling.

Type 1: Bekken, baken og hoftene.

Type 2: Baken, hoftene og lårene ned til forbi (innsiden av) knærne 

Type 3: Fra baken og ned til anklene. Tydelig avgrensing ved anklene (cuff-symptom)

Type 4: Armene er berørt i tillegg til beina.

Type 5: Kun leggene er berørt av lipødemet

Lipødem kan utvikle seg i stadier som du kan se av bildet nedenfor. Derfor er det så viktig at dette blir oppdaget på et tidlig tidspunkt. Symptomer på lipødem utvikles ofte i puberteten eller ved andre hormonelle forandringer som svangerskap og overgangsalder, men kan også utløses av store påkjenninger. Vektøkning er en betydelig trigger for plager.Ved lipødem er fettvevet på de berørte områder også sensitivt for berøring og det oppstår lett blåmerker. Fettputer/ depoter utvikles ofte på innside, utside og underside på knær, innside og utside av lår (ridebukselår), rundt ankler og overarmer. Til å begynne med er fettvevet jevnt, ved progresjon får det et mer og mer ujevn, bulkete utseende. Ved avansert lipødem og stor oppsamling av fett på innsiden av lårene, er det ofte vanskelig å samle føttene, pasienten går kalvbeint og det kan føre til ugunstig belastning på kneledd og funksjonsnedsettelse

Kilde : NLLF
Jeg har lyst til å legge ut innslaget fra God Morgen Norge slik at du kan høre Ninas historie. Det er mange historier som Ninas. Du vil også høre Louis de Weerd ved UNN fortelle om lipødem, og også fortelle det fokuset de nå har på lipødem ved sykehuset i Tromsø. VIl du vite mer om lipødem, så kan du gå inn her : https://www.nllf.no/lipodem/
Her er innslaget som ble sendt på God Morgen Norge på onsdag : https://www.tv2.no/v/1606549/
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg