For feit for ferie

Jeg liker egentlig ikke å se på slankeprogrammer på tv, eller programmer som omhandler overvektige på en, eller annen måte. Jeg vet egentlig ikke hvorfor det er sånn. Kanskje er det fordi jeg er redd for å kjenne meg igjen i problematikken, eller fordi jeg er redd for å få servert en, eller annen sannhet. Ofte føler jeg vel også at overvektige blir latterliggjort så fort man har anledning til å gjøre nettopp det. Til tross for vegringen min mot sånne programmer, så ble jeg forleden kveld sittende å se nettopp et program som omhandlet overvektige, og deres ferieutfordringer. Alle hadde de hatt vonde ferieopplevelser fordi de rett, og slett var for feite. Jeg fikk vondt i hele meg av å se programmet, men samtidig så innser man at på mange områder, så er det utfordrende å være stor, også når man har ferie, og skal kose seg. Jeg kjente meg igjen i en del av utfordringene. Forskjellen på meg, og de var først, og fremst at de hadde opplevd tingene, jeg har bare alltid vært redd for å oppleve det. Jeg har begrenset meg selv, og aldri våget å møte utfordringene i redsel for resultatet.

En av tingene jeg har opplevd som overvektig er jo utvilsomt det å fly. Jeg er så overlykkelig for at jeg nå slipper å be om belteforlenger når jeg skal fly, for det er ikke moro! Det at man må spørre flyvertinnen om å få en ekstra sele fordi man er for feit til å få på seg beltet som alle de andre passasjerene passer, den er innmari vond! For flyvertinnene er det en dagligdags ting at personer spør om belteforlenger, men det stikker litt ekstra når de kommer veivende med den slik at man er sikker på at hele flyet kan se at man er så feit at man ikke passer beltet som allerede er der. Ai, den svir altså! Jeg skal vel ikke påstå at man ønsker å synke ned i et hull i flyet, jeg er jo livredd der jeg sitter i ett trangt flysete, men man kan kanskje overlevere belteforlengeren litt mer diskre? Flysetene er jo som regel en historie for seg selv, for der skal man ikke ha for mye ekstra før man sliter med plassen. Jeg husker jeg grudde meg fælt tidligere når jeg skulle sette meg i mitt tildelte sete. Jeg var livredd for ikke å få plass. Jeg har heldigvis aldri opplevd og ikke komme ned i setet, men gud, så trangt det har vært! Heldigvis vet jeg at mange andre også sliter med plassen i setene, bla de som har lange bein. Følelsen av og akkurat passe i setet, den er skikkelig kjip. Når man i tillegg er livredd for å fly, så ser man ikke akkurat frem til noen timers flygning.

Jeg har ofte tenkt på hvor høy vekt et fly kan tåle. En bekjent av meg som driver med flyskrekk kurs, han mener at tanken ikke bør tenkes en gang. Et fly kan godt ha et lag med svære brytere om bord uten at det vil påvirke flyturen. Jeg tør aldri helt å stole på det, og får det liksom ikke helt til å stemme. Hva om det sitter flere tungvektere på den ene siden i flyet, og færre på den andre? Vil ikke det påvirke flyet? Jeg hadde fått panikk om jeg opplevde akkurat det på en av mine flyturer! I programmet jeg så om ferie utfordringer for overvektige personer, så var det et ektepar som opplevde å bli flyttet nettopp pga vekten deres! Paret satt helt bakerst i flyet og koste seg da den ene flyvertinnen med målrettet blikk kom nedover midtgangen. De trodde hun skulle sjekke at sikkerhetsbeltene satt ordentlig på. Det skulle hun imidlertid ikke. På en diskret måte forklarte flyvertinnen at de var for tunge til at flyet kunne lette! Flyvertinnen ba en av dem om å flytte lengre fram i flyet for å jevne ut vekten, og ettersom kona gjemte ansiktet i hendene, måtte ektemann ta ansvar og bytte plass. Hva hadde man gjort om man hadde fått en sånn beskjed om bord i flyet? Det var et ganske stort fly med mange turister. Tenk så ekstremt pinlig å få vite at ett så stort fly ikke kunne lette på grunn av at man er for tung !

Det å bade har jeg skrevet en del om før. Det er en utfordring for meg om sommeren, og der er jeg ikke alene. Jeg er nok en person som ser farer som kanskje ikke kommer, men jeg beskytter meg, og unngår en del ting for ikke å oppleve pinlige, og vonde situasjoner. Jeg har nok alltid tatt sorger, og potensielle pinlige situasjoner litt på forskudd. Idiotisk i noen tilfeller, fornuftig i andre. Jeg elsket karuseller som barn. I voksen alder, så har jeg unngått karuseller i frykt for å oppleve det mange i tv programmet opplevde, nemlig  at de ikke klarte å ta på sikkerhetsbelter, eller få over seg diverse stenger som skal sikre deg når du kastes hit, og dit i karusellene. Jeg har ingen dårlige erfaringer – jeg var bare føre var. Jeg orket ikke tanken på at noe skulle skje fordi jeg var for stor, eller at jeg skulle havne i pinlige situasjoner pga vekten min.

Jeg har ikke tatt vannsklier i voksen alder, og jeg hadde jo aldri i verden tatt slike innebygde sklier. Jeg vet at overvektige har blitt sittende fast inne i de. Hvor ille hadde ikke det vært? Tenk å oppleve at store styrker på plassen må jobbe for å få en løs fra vannsklia! I tv programmet var det flere overvektige som hadde opplevd nettopp å bli sittende fast. Hele magen min vrengte seg.. Nå skal jeg i rettferdighetens navn innrømme at jeg nok aldri har vært så overvektige som en del av de som for eksempel ble sittende fast i sklia, men i hodet mitt, så kunne jeg fort ha vært en av dem. Eller tenk deg at du er i en fornøyelsespark, og du har lyst til å ta en båttur med barna dine. Vekten er dårlig fordelt, og båten tipper over! Jeg hater små båter, og uansett hvor mye jeg tar av meg, så tror jeg alltid at jeg vil hate små båter. Følelsen av at båten omtrent synker når man går om bord, den følelsen er langt i fra en god følelse. Usikker er jeg når jeg går om bord, usikker hvor jeg skal sitte for at vekten blir fordelt så nogenlunde, og så er jo det store spørsmålet også hvor båten legger til i forhold til hvor lett det er å komme seg ut av denne båten igjen….og når man har kommet se ut av, så er det bare å grue seg til man skal tilbake igjen. Dumme, små båter!

Kafebesøk er en del av på sommeren, og det er alltid hyggelig synes jeg. Stol radaren, den var nok mer innebygget når jeg var på det største, men fortsatt er den nok på når man skal velge plasser å sette seg ned. Sikkert en del som smiler litt, men det er nok en del overvektige som har opplevd å sette seg på dårlige stoler. Jeg har ikke det, men igjen, så er jeg på alltid på forskudd, og lar radaren jobbe. Hvite, tynne plaststoler, de unngår man. Jeg har vært vitne til hvor ille det kan gå når stolen ikke tåler personen som setter seg, og jeg er glad at jeg aldri har vært den som har måtte oppleve noe sånt. Det har hendt jeg har vært nødt til å sette meg på disse tynne, ekle stolene fordi det har vært eneste mulighet. Jeg tror aldri jeg har sittet så stille i hele mitt liv, og det føles som å sitte på nåler, livredd for at noe skal skje. Jeg har opplevd at en person i følget vårt har sittet fast i stolen når vedkommende skulle reise seg. Man kan nok le i ettertid, men der, og da vil man bare synke ned i dette berømte hullet. En del overvektige unngår stoler, og leter etter sofaer. Der er ikke jeg, men radaren, den er nok likevel alltid på.

At det følger utfordringer med når man er overvektig, det er det ingen tvil om. Jeg har nok alltid begrenset meg selv mye pga vekten, og fryktet mye som kanskje ikke har vært reellt. Jeg har alltid tenkt hva som muligens kan skje, og så har jeg heller droppet det enn å utfordre meg selv. Jeg har aldri opplevd verken å bli flyttet på i flyet, sittet fast i en vannsklie, eller sittet fast i en stol på et spisested, men likevel, så er det mye man frykter, og som i mitt hodet plutselig kunne ha skjedd. Jeg har nok alltid vært redd for å komme i en situasjon hvor noen skal kommentere vekten, eller en situasjon hvor noen får seg en god latter pga vekten min. Selv om jeg nå er mye lettere enn jeg var på det tyngste, og selv om jeg forhåpentligvis vil bli enda lettere med tiden, så tror jeg at jeg må jobbe mye med hodet for ikke å kjenne på disse følelsene. Kanskje vil jeg kjenne på de helt til jeg faktisk utfordrer de, og kanskje kommer jeg til å gjøre det…. en dag 🙂

Er det flere enn meg som har kjent på en del sperrer, og utfordringer i forhold til det å være stor? Jeg er sikkert ikke alene. Jeg tror ikke nødvendigvis at man skal være så stor for å kjenne på en del av disse følelsene. Man vil ikke vekke oppsikt, man vil ikke være noe samtaleemne, man vil egentlig bare være en i mengden.

 

10 kommentarer
  1. Gjett om! Hele livet egentlig. Selv da jeg veide 40-50 kilo mindre enn nå følte jeg meg som en diger flodhest. Men jeg var jo aldri “liten og sped” som alle de andre jentene i gjengen. Sånn 150, med veldreid fasong og smale, flotte skuldre lissom. Ser på bilder fra ungdommen at jeg følte meg veldig utilpass på Hamresanden, sammen med andre folk. Krøket meg litt sammen og holdt armene om magen, som på den tiden faktisk ikke var der!

  2. Jeg kjenner meg igjen, spesielt det med å være redd for at man må ha belteforlenger på fly. Jeg fikk meg et sjokk der for noen år siden da plutselig belte passet meg akkurat når den var maks utvidet. Da lovet jeg meg selv dyrt og hellig at jeg ikke måtte legge på meg mer. Og det har jeg vel holdt. Men følelsen av at man egentlig ikke har noe å gå på i forhold til belte på flyet er ikke god. Jeg ville også følt det nedverdigende å måtte be om belteforlenger.
   Jeg skal ut å fly charter alene om kun få uker til, men har reservert plass så jeg får ekstra benplass om ikke annet, samt at jeg sitter foran i flyet for der føler jeg meg tryggest….. Liker heller ikke å fly, men lar ikke angsten stoppe meg, da å reise er min store lidenskap.

  3. Uff, ja. Det verste jeg har opplevd er å bli flyttet fra setet jeg hadde bestilt ved nødutgang fordi jeg trengte belteforlenger. Flyet hadde spansk base, og heretter bestiller jeg ikke nødutgang med dem.
   Trener minst 3 ganger i uken, men pga sykdom og medisiner er det utrolig vanskelig å ta av meg.

  4. Dette kunne jeg skrevet, kjenner igjen alle situasjonene du nevner! Jeg ble også flyttet fra plassen ved nødutgangen, flyet var norsk. Holt på å dø av skam😢 Kunne fortalt om flere pinlige situasjoner- men vil helst glemme dem 😂

  5. Anne: Hei Anne Lise! Uff, så utrolig ille at du har opplevd alt dette! Jeg har heldigvis sånn sett kun vært redd for å oppleve det, eller belteforlenger, det måtte jeg ha tidligere.
   Hvorfor i all verden ble du flyttet fra plassen ved nødutgangen? Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort om jeg opplevde noe sånt. Som regel bestiller vi plasser ved nødutgangen når vi skal ut å fly, og har ikke tenkt tanken på at vi kan risikere å bli flyttet! Vi skal til USA i september – tenk om jeg opplever noe slikt…. Jeg skjønner godt at du helst vil glemme – det hadde jeg og ønsket 🙂 Ønsker deg en nydelig dag!!

  6. Mia: Hei Mia! Er det mulig at man skal oppleve noe sånt? Dette har jeg lyst til å sjekke ut med flyselskapet vi skal fly med til USA i september. Jeg trenger ikke belteforlenger, men likevel…tenk så ille. Vi har bestilt plass ved nødutgangen på Norwegian.

   Medisiner og sykdom kan jo ofte gjøre det vanskelig å ta av seg. Jeg har vært heldig der. Jeg går ned, men det går veldig sent….

  7. Oddrun: Hei Oddrun! Tidligere måtte jeg ha belteforlenger på fly, og du kan tro det var lykke den dagen jeg skulle fly, og jeg ikke hadde behov for forlenger. Etter det har jeg aldri hatt bruk for det, men det er utrolig nedverdigende og måtte spørre etter en forlenger.

   Vi bestiller alltid ekstra benplass når vi skal ut å fly, og som deg, så føler jeg meg tryggest der. Siste flytur jeg hadde, så var det akkurat som om noe løsnet litt i forhold til flyskrekken, så jeg er spent på hvordan det går i september når vi skal til USA.

  8. Marit: Hei Marit! Er det ikke rart hvordan hodet hele tiden tuller med oss. Selv når man ikke har noen grunn til å føle oss som en diger flodhest, så gjør man det likevel. Det er utrolig trist at man skal bruke så mye energi på disse teite følelsene…

  9. Flyturen til USA kommer til å gå så greit at. Jeg vet ikke hvilket flyselskap dere skal reise med, men min erfaring er at det er som regel er 2 midtganger i de flyene.
   Det som et litt “morsomt” er innenriks flyene i USA er smalere enn her hjemme, MEN de tar med seg mye bagasje inn i flyet. 😀
   God tur.

  10. Jeg synes det er så rart med amerikanerne, det virker som du ikke har selvinnsikt i det hele tatt. De fleste av de ulike noe som oppstår kunne jo vært avverget hvis jeg hadde vært litt mere forutseende. Hvorfor setter seg i en sånn situasjon

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg