Svakheter

I dag vil jeg dele et innlegg med dere som jeg synes er veldig bra, og som kan bety mye for mange av dere som følger bloggen min. I dag er det Linn Spets som skal få dele sine tanker på bloggen min. Dette handler om ting som er høyst aktuelle i disse dager hvor alle skal legge om livet sitt, og gjøre de store endringene. Det er nå vi skal leve på minimalt med kalorier, det er nå vi skal trene så vi ser mannen med jåen, det er nå vi skal sette oss  disse altfor høye målene, for nå skal vi bli slanke innen rimelig kort tid! Kjenner du deg igjen? Det er jeg sikker på at du gjør. Hvor mange ganger har du satt deg de sammen målene? De målene som er så urealistiske at du fort kjenner på følelsen av å være mislykket? Vi har vært der både du, og jeg, og vi har vært der mange ganger! Derfor har jeg lyst til å la Linn Spets komme med sine tanker rundt livsstilsendring.

Linn Spets er utdannet fra Bjørknes Høyskole med en bachelor i ernæringsfysiologi (2014). Nå jobber hun med en master i samfunnsernæring på HiOA. Linn kan hjelpe deg med din livsstilsendring, og hjelpe deg som individ med å finne en løsning som fungerer for deg på alle plan. Linn kan snakke om alt innen livsstilsendring. Selv har hun spist seg frisk fra ME. Du kan lese mer om Linn her : https://vitaunivers.no/blogg-linn-spets/linn-spets/ Linn er en del av Vita Univers, og du kan lese mer om Vita Univers her : https://vitaunivers.no/#Hjem

Her er Linns tanker rundt endringer:

Å legge om kostholdet sitt er vanskelig. Og med å legge om mener jeg å endre et sett med usunne eller skadelige vaner til det bedre. Når vi bestemmer oss er det ofte veldig lett å gå ?all in? og skulle perfeksjonere kostholdet. Strenge regler, ingen utskeielser, ?fra nå av skal jeg gjøre alt riktig?! Det er veldig motiverende å starte slik, og jeg skal innrømme at dette er tanker jeg ofte har hatt om eget kosthold. Denne innsikten om at den eneste som kan endre livet ditt er deg selv, og at du kan gjøre alt du vil, er fantastisk!

 

vita univers endring

Men denne måten å tenke på er kun lett i en periode, og bare et fåtall klarer å holde dette fokuset i alle mulige situasjoner. De som klarer dette skal som regel unngå matvarer fordi de reagerer på dem, og da er det veldig mye enklere å være ?avholds?. Om man først og fremst fokuserer på vektreduksjon så er det, av en eller annen grunn, mye vanskeligere. Istedenfor å dele inn matvarer i mat som gjør deg frisk og mat som gjør deg syk har man en tendens til å dele inn i mat som gjør deg slank og mat som får deg til å legge på deg. Når den eneste konsekvensen av en utskeielse er at man legger på seg litt så er det sjeldent alvorlig nok når man har et svakt øyeblikk og fristelsene står i kø. Man er ofte forsiktig med å kalle overvekt eller fedme for sykdom, men det er faktisk akkurat det det er. Å tenke frisk/syk istedenfor tynn/tykk kan både øke motivasjon og minne oss på å ta situasjonen på alvor. For det å kun se bra ut er faktisk ikke så viktig for oss som det vi av og til tror!

 

For å nå målene man har satt seg er det er veldig smart å planlegge endringene man ønsker å gjøre, og å tilpasse fremgangsmåten slik at de passer inn i ditt liv på dine premisser. Og der du bruker dine styrker som en fordel. Som for eksempel å fokusere på de sunne matvarene du liker og de fysiske aktivitetene du er god til. Dette er veldig smart, og veldig motiverende!

 

vita viljestyrke svakheter

Det som kanskje ikke er like motiverende, men kanskje enda viktigere er å huske på hvilke matvarer du er svak for, hvilke feller du har en tendens til å gå i og hvilke negative vaner som har gjort at man ønsker å endre vaner i det hele tatt. Man må spole tilbake til de gangene det har gått galt, og gjøre seg opp tanker om hvorfor. For det handler ikke kun om å slutte å spise usunn mat eller å ha mest mulig viljestyrke. Det handler om å kjenne seg selv, på godt og vondt. Om å ikke lure seg selv. Det er derfor man ikke kun kan gi råd om hva man bør og ikke bør spise om en person ønsker å endre usunne eller skadelige vaner.

 

 vita livsstilsendring sosialsetting - Copy.jpg

Fester og sammenkomster er vanskelige situasjoner for mange, og det er lett å gjøre et unntak om man er påvirket av andre mennesker (eller alkohol)

 

Å kartlegge hva som er dine største svakheter kan ende opp med å være din største styrke når det kommer til å endre livsstil. Å kun fokusere på styrkene, det du vet du klarer og alt det gode som kan skje kan faktisk være medvirkende til at du ender opp med jojo-slanking. All in i noen uker, dager eller timer og deretter all out fordi noe ikke gikk som det skulle. Kjenner til den ?all is lost? -Følelsen når man ga etter for noe man vet man ikke burde. Eksempler kan være sosiale sammenkomster, middag på restaurant, når man har sovet alt for lite, menstruasjon, lunsj som må raskes med fra butikken, kinoturer, når man får søtsug på kveldstid, når man er i en mentalt krevende situasjon som eksamensperiode eller når du bare skal tilbringe kvalitetstid med noen andre som du føler du må ta hensyn til. Og ja, når du synes synd på deg selv fordi du er syk. En klassiker om høsten.

 

 vitastress - Copy.jpg

Mange faller av vogna når de er stresset, slitne og syke. Om man allerede har laget en plan for hva man skal gjøre i en slik situasjon er man bedre forberedt når situasjonen oppstår.

  

Å få disse situasjonene litt på avstand og finne løsninger på dem før de oppstår er en god start. For å være midt oppi dem, og skulle ta en avgjørelse der og da er kjempevanskelig! Dette er situasjoner som kan preges av følelser (i tillegg til mye annet rart), og om man er en person som ofte styres av følelsene sine kan slike situasjoner være ekstra krevende. Ofte er man ikke helt sikker på hvilke situasjoner man har vanskeligheter med før man har gått på en skikkelig smell, men istedenfor å bryte seg selv ned kan man prøve å tenke på det som en viktig erfaring. På den måten kan man legge en god plan for hvordan man skal takle situasjonen neste gang.

 

 vita lag en plan.jpg

Mange hater å planlegge i detalj, og det trenger du heller ikke. Finn heller løsninger på problemer, og lag deg noen generelle kjøreregler!

 

Hva er løsningen på disse situasjonene og hva bør man gjøre for å unngå dem? Den beste løsningen er den som er skreddersydd til dine behov og ønsker. Vi har alle forskjellige ting vi prioriterer, ting vi er sære på og ting vi brenner for. Av og til trenger man å endre tankesettet sitt, av og til passer det å erstatte matvarer, av og til trenger man å kommunisere bedre med de rundt seg slik at man får den støtten man trenger og fortjener. Om du ønsker veiledning med å lage en god plan for deg hjelper jeg mer enn gjerne til!

Ett godt innlegg fra Linn Spets. Kanskje fikk flere av oss noe å tenke på denne onsdagen i romjulen, sånn rett før vi skal bli syltynne alle mann 🙂

 

Husk : Den siste luken vi åpnet i kalenderen, luke 24, den bestemte jeg meg for å trekke på nyttårsaften, så du har fortsatt muligheten til å være med i trekningen frem til da. Gaven bak luke nr. 24 er produkter jeg ikke kan unnvære, og som jeg bare elsker. En gave som skiller seg helt ut fra alle andre gaver som er delt ut til nå i kalenderen, men du verden for en flott gave! Produktene letter i alle fall min hverdag veldig, og ikke minst, så er det fantastiske produkter! Bak luke nr. 24, så lå der en KOMPLETT MOPPEPAKKE GITT AV UAVHENGIG NORWEX KONSULENT TORHILD AAS!!! Verdien på den komplette moppepakken er hele 1599 kr !!!! Du som vinner mottar mopp, 3 ulike moppefiller samt en gummibørste som du kan fjerne rusk, og støv fra fillene med. Jeg har dette moppesystemet, og er så utrolig fornøyd!! Jeg har prøvd andre moppesystemer før, men for meg er dette det desidert beste! Moppen er en av Norwex sine mest etterspurte produkter. Du finner mer info om Norwex, og Torhild Aas her : https://www.facebook.com/Torhild-Aas-uavhengig-Norwex-konsulent-på-Sørlandet-365893576931418/?fref=ts   Legg igjen en kommentar på bloggen, husk epostadressen din, og du er med i trekningen. Lille julaften vant Jorunn den fine toppen fra Dia Dia. Er du en Jorunn som følger bloggen min, så sjekk mailen din! Kanskje ligger der en mail fra meg der…

4 kommentarer
  1. Hadde passet ypperlig med mine to brydd i ryggen nå 😢Klarer ikke vaske noe sørlig nå med vanlige moppen men mannen hjelper etter jobb 👍Men den hadde virkelig hjulpet 🙏🙏

  2. Utrooolig bra innlegg av Linn Spets!!! Ho har virkelig trykket på de riktige knappene hos meg iallefall !!! Takk Heidi😁

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg