Fra den ene til den andre

NRK publiserte på søndag en tankevekkende artikkel. En artikkel som mange bør lese, spesielt de av dere som vurderer slankeoperasjon. Også fagfolk bør lese denne, for artikkelen forteller om livet for veldig mange slankeopererte i tiden etter inngrepet. Ofte er det solskinnshistoriene vi hører om, eller vi hører om erfaringer kort tid etter inngrepet. Sjeldent hører vi om bivirkningene, og komplikasjonene som kan komme år etter operasjonen. Det som skulle bli starten på ett nytt liv, blir ofte starten på noe helt annet for flere, og flere slankeopererte. Det som skulle bli starten på alt man hadde drømt om, det blir ofte starten på et liv man i utgangspunktet ønsket seg bort i fra. Avhengigheten til maten, avhengigheten til sukkeret, alle følelsene som gjør at vi spiser, som gjør at vi blir overvektige, man tror alt dette vil forsvinne i det man legger seg på operasjonsbordet. Ny forskning viser dessverre at mange går fra en avhengighet til en annen, og dette er alvorlig, og en stor, rød lampe bør lyse!

Overvekten sitter i hodet. Jeg tror de fleste nå etter hvert innser dette, og er enige i det. Vekta sitter mellom ørene! Man kan ikke operere bort verken vonde følelser, psykiske problemer, eller avhengighet. Alt dette sitter i hodet ditt, ikke i kroppen din! Vekten din vil gå ned, livet vil bli lettere å gjennomføre, men alle vonde følelser du hadde i det du la deg på operasjonsbordet, all avhengigheten du hadde i forhold til mat, alt dette vil du fortsatt ha i hodet ditt når du våkner opp, og starter ditt nye liv…Alle psykiske problemer, og utfordringer vil være på akkurat samme plass, og de vil kreve like mye av deg selv om kroppen din blir lettere. Starten på det nye livet blir plutselig starten på nye problemer, og nye utfordringer.

NRK sin artikkel setter ett enormt viktig fokus, og all forskning slår det også fast : Flere, og flere slankeopererte sliter med alkoholproblemer. Slankeopererte erstatter en avhengighet med en annen. Når man ikke lengre kan spise på følelser, og bruke maten som trøst når man kjenner uroen , og vonde følelser komme, så kan veien inn i ett nytt misbruk være kort. Noen utvikler anoreksi, og driver overdreven trening, noen kan havne i økonomiske problemer, noen bruker sex…veldig mange utvikler et alkoholproblem. Forskning gjort i USA, og studier gjennomført her i Norge viser helt klart at fedmekirurgi øker risikoen for alkoholmisbruk. 2 av 3 fedmeopererte får problemer. Dette er ikke bare alkoholproblemer, men også andre rusmidler, selvskading, eller problematisk bruk av mat. 2 av 3 opererte! Det er høye tall, altfor høye! Risikoen for alkoholproblemene oppstår ofte noen år etter en slankeoperasjon i følge Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst.

I NRK sin artikkel står to slankeopererte frem. Begge misbruker i dag alkohol. Den ene har hatt år med tungt misbruk etter operasjonen i 2010. For begge begynte tiden etter operasjonen bra, men så kom problemene. Den ene begynte å erstatte sin avhengighet til sukker med alkoholen. Den andre for å glemme alt hun ikke syntes var så bra i livet. Begge etterlyser de mer informasjon før de la seg under kniven. Når det kommer til nettopp informasjon, så tror jeg Helse Norge her svikter stort. Der kommer altfor lite informasjon, og altfor lite fakta ut til de som ønsker en slankeoperasjon. Få vet det de trenger å vite om livet, og eventuelle komplikasjoner etter inngrepet. Mest etterlyser de fakta om de psykiske utfordringene som de kan støte på. Der er heller lite, eller ingen hjelp å få på det psykiske planet etter inngrepet. Hvor er oppfølgingen på det mentale planet? Vi kan nok bli flinkere sier fagfolkene…. Jeg tror også altfor mange som sliter med avhengighet, og psykiske problemer får ja til operasjon istedenfor nei. Der sitter fagfolk med en stor kompetanse , og disse avgjør hvem som skal få operasjon, og hvem som ikke skal få. Fagfolk som sitter på all informasjon om deg, og som så innmari godt vet at man ikke kan operere bort verken avhengighet, eller psykiske problemer. Likevel gir de klarsignal til å operere mennesker som vil slite like mye psykisk selv om vekten går ned! Skjønn det den som kan! Jeg er ganske så sikker på at dersom man behandlet hodet før man i det hele tatt tenkte på en slankeoperasjon, så ville man få mange som faktisk takket nei til operasjon etterpå, og de som hadde latt seg operere uansett, de hadde fått en god start på sitt nye liv. Er det jeg som er dum, og tenker for enkelt, eller er det faktisk helsemyndighetene som tenker, eller handler helt feil?

All overvekt har en årsak. Årsaken er ikke alle de ekstra kiloene man bærer på. Vi har alle hver vår årsak, og årsaken sitter i hodet vårt. Ville det ikke ha vært fint og visst hvorfor du er overvektig. Det er ikke så enkelt som at du bare er veldig glad i mat, eller veldig glad i snop. Det er ofte mye mer underliggende enn det. Mange har stort utbytte av en operasjon, og i disse tilfellene, så er jeg utrolig glad på deres vegne. For mange andre, så kan det dreie seg om mer underliggende vansker som kan knytte seg til kropp, mat, selvbilde, og følelser. For alle disse så vil ikke en operasjon være løsningen. Man kan ikke operere bort problemer man sliter med. Problemene vil være der frem til du selv tar tak i de, og får den hjelpen du trenger. Jeg er ganske så sikker i min sak at dersom man hadde fått tilbud om profesjonell hjelp til det mentale,  før det overhodet var snakk om en slankeoperasjon, så er jeg sikker på at antall slankeoperasjoner ville blitt redusert veldig naturlig. Får man den hjelpen man trenger til å jobbe med hodet, så vil man også finne svarene, og få de riktige verktøyene som man trenger på veien til en bedre helse, og ett lettere liv.

 

Du kan lese hele artikkelen her : https://www.nrk.no/troms/_-man-erstatter-en-avhengighet-med-en-annen-1.13052879

5 kommentarer
  1. Flott innlegg, selv om det for meg er en selvfølge. Jeg trodde nesten bare ikke at det fantes mennesker som virkelig trodde man kunne operere seg ut av elendigheten. Selvfølgelig kan man ikke det! Men at folk er så dumme, det har liksom ikke helt gått opp for meg. Det er så jeg nekter å tro det. Så da er det jo bra at disse leser dette.
   Men for meg så er det jo så klart åpenbart. Det er jo egen manglende vilje som har skapt overvekten. Og en operasjon endrer jo ikke viljen. Tvert imot. Noen andre har jo “løst” problemet ditt. Så du har bare lært at du trygt kan skape et nytt.
   Men jeg trodde altså at dette var selvfølgeligheter.

  2. tanketromling: Takk for innspillet, men her må jeg si at jeg er VELDIG uenig med deg i en del av det du skriver! Det er IKKE manglende vilje som skaper overvekt! Det er egentlig litt skummelt at en del fortsatt tror at det er mangel på vilje. For det er nettopp det som skaper disse mytene om oss overvektige. Jeg er ikke overvektig fordi jeg ikke gidder, eller fordi jeg ikke har vilje, selv om jeg har trodd det i mange, mange år. Man føler seg som en stor taper når man gang på gang ikke lykkes med å gå ned i vekt. Jeg har i mange år trodd at bare jeg gikk ned i vekt, så var jeg lykkelig, men det er jo ikke tilfelle. ALL overvekt har en årsak, og det handler om å finne årsaken til overvekten, ikke tro at en er viljeløs. Overvekten sitter i hodet, og i likhet med alle andre problemer, og utfordringer, så må man faktisk ha hjelp til å finne årsaken. Man trenger hjelp av en teraput, eller en coach for å finne svarene på hvorfor man er overvektig, hvorfor man spiser på følelser, hvorfor man tar ” dårlige ” valg…om det hadde vært så enkelt at man bare tok frem viljen sin, så hadde ikke overvekt vært ett så stort problem. De som velger en slankeoperasjon er ikke dumme. Jeg tror de fleste har tenkt nøye igjennom valget, i alle fall så nøye som det er mulig basert på den informasjonen de får av fagfolk i forkant. Dessverre er ikke informasjonen god nok, og man tar et valg kan kanskje skulle ha visst så mye mer om. En del av komplikasjonene etter en slankeoperasjon kommer også flere år etter, og ennå sitter man ikke på nok fakta om disse komplikasjonene ennå. De begynner heldigvis å komme som for eksempel forskningen rundt alkoholmisbruk. En del tror nok at en slankeoperasjon er en lettvint løsning, og at alt er løst etterpå, men dumme, det vil jeg absolutt ikke hevde at de er. Her er det snakk om år med overvekt, år med vonde følelser, og dårlig selvbilde, år med nedsnakking av seg selv – man er desperat, og jeg skjønner alle så innmari godt. Jeg håper Helse Norge nå ser viktigheten av å begynne i en helt annen ende når det kommer til behandling av overvektige. At man starter med hodet, og vurderer operasjon når hodet har fått sin viktige behandling.

   Så mister tanketromling – overvekt handler IKKE om mangel på vilje! Det vet jeg alt om….

  3. Helt enig med det du skriver i kommentaren her Heidi ! Det handler ikke om manglende vilje !
   Selv er jeg snart den eneste tjukke jeg kjenner som ikke har slankeoperert meg, og jeg angrer ikke. Det florer med alvorlig bivirkninger blant disse, og noen av dem har fått ødelagt sine liv totalt 🙁
   Jeg er ikke tynn, og jeg strever stadig med å bli tynnere, men jeg TROR jeg strever på rett måte. Jeg forstår mer og mer av hvorfor jeg er som jeg er, og det er veldig vanskelig å snu på et mønster man har brukt i 50 år ! Jeg bruker mat til alt. Trøst, kos, belønning, feiring, kjedsomhet, ensomhet, angst, beskyttelse….alt prøver jeg å spise fram/bort.
   Jeg drømmer ikke lenger om å bli tynn. Bare litt mindre tjukk og tung. Sånn at kroppen får det bedre. Det kommer til å ta tid, men nå er jeg forsiktig optimist etter å ha vært helt på bunnen en stund. Jeg ser hvordan de jeg kjenner sliter med stadig nye plastikkoperasjoner om ofte får komplikasjoner, fjerning av galle blære, tarmslyng, intoleranse for en mengde matvarer, totalt ødelagt magesekk osv. Og jeg er glad for at jeg ikke har ødelagt kroppen min på samme måte. Den er ille nok som den er.

  4. Er så enig Heidi! Og Nannah! Har slitt med vekt og spiseforstyrrelser i hele mitt liv, nå er jeg over 60, og det sitter så absolutt i hodet!
   Det er vanskelig å snu mønstre man har hatt så lenge som Nannah skriver, jeg har erfart det samme.

  5. Bente: Takk, Bente! Veldig enig med deg…alt sitter i hodet, og uten veldig god hjelp på det mentale planet, så er det så uendelig vanskelig å få snudd et mønster som vi har hatt i så utrolig mange år….Vi er nok veldig mange som kjenner på de følelsene der…Ønsker deg en nydelig dag!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg