Det tøffe valget.

Gjennom livet vil vi alle oppleve å stå ovenfor mange valg. En del av valgene er enkle, men vi vil også oppleve og måtte ta en del vanskelige avgjørelser. Ett av mine tøffeste valg tok jeg for 1 1/2 år siden. Det hender fortsatt at jeg funderer på om valget jeg tok var riktig. Var jeg egentlig kun komplett idiot som valgte som jeg gjorde, eller kanskje var jeg mest opptatt av hva folk rundt meg mente om valget ? Jeg strevde mye med avgjørelsen rett etter den var tatt… men etter en stund, så fant jeg roen, og var trygg på at avgjørelsen var riktig for meg. Mange andre syntes sikkert jeg var stokk dum som tok motsatt valg av mange andre, men jeg kjente at skuldrene var senket, og det føltes riktig. Mange av leserne har spurt meg om min vei for å komme dit jeg er i dag, og veien startet da valget om slankeoperasjon ble tatt….

 

Bloggen min ” En størrelse for stor ” handler om livet på godt og vondt for meg som hele livet har vært ikke bare en, men flere størrelser for stor. Jeg tror alle gjennom bloggen min har fått et innblikk i mine utfordringer som overvektig. Når man bærer så mange kilo for mye, og vet hvilken kamp det er å få ett lettere liv, så er det klart at man skulle ønske at der fantes et mirakel som kunne gi meg en lettere kropp på 1,2,3. Legene som er kommet så langt innen så mye, hvorfor har man ennå ikke funnet svaret på gåten overvekt? Hvorfor er ikke superpillen oppfunnet? Det er liksom ingen quick fix når det kommer til overvekt, ingen pille man kan ta….man må slite, man må svette, og man må gråte mange, mange tårer. I dag har vi overvektige to valg : Gjøre jobben selv, eller foreta en slankeoperasjon.

Går vi 3 år tilbake i tid, så var jeg så møkklei alt som hette trening, og livsstilsendring. Jeg gikk ned, og jeg gikk opp, ned, og opp, og sånn fortsatte det. Jeg var så lei, så frustrert, og forbanna. Jeg var lei av å være stor, lei av å tenke på hvor stor jeg var, og jeg var lei av at jeg lot vekta begrense meg. Jeg glemte å tenke at jeg i den perioden hadde klart et vekttap på 30 kg, for jeg så bare denne karusellen som gikk opp, og ned….Jeg var så frustrert, og skuffet over alt jeg ikke fikk til at jeg bestemte meg for å ta en slankeoperasjon. Jeg følte jeg var godt gjennomtenkt. Jeg hadde lest masse, og jeg kjente flere som hadde tatt denne type operasjon. Jeg trodde i den perioden at jeg ikke ville klare kampen mot vekta alene, så fastlegen henviste meg til overvektsklinikken på sykehuset, og etter kort tid var jeg en del av et livsstilsendringskurs hvor alle ønsket kirurgi.

 

Livsstilsendringskurset på Sørlandet Sykehus er ett utrolig godt opplegg hvor man lærer masse, og spesielt så lærer man masse om seg selv, og sine valg. Jeg kjente at jeg gjennom kurset stadig ble mer usikker på om en slankeoperasjon var veien å gå for meg. Jeg tror det var av mange årsaker til usikkerheten, men jeg ble mer, og mer redd. Kanskje var jeg ikke så redd for selve inngrepet, men jeg var redd for hvordan tiden etterpå ville bli, og om jeg ville få disse berømte bivirkningene. Hvordan ville den mentale delen av meg takle livet etterpå? Ville jeg klare å endre livet mitt etter operasjonen når jeg ikke hadde klart det til nå? Jeg gjennomførte kurset, og fikk med meg masse nyttig kunnskap, og jeg gjennomførte operasjonsskolen i Arendal… men det var på operasjonsskolen jeg snudde. Jeg satt likblek, og hørte en av kirurgene fortelle om inngrepet, om mulige bivirkninger, og om livet etterpå… var det dette jeg ønsket? Var livet mitt så ille at jeg ville ta sjansen? Jeg visste jo at jeg ville rase ned i vekt, jeg visste at jeg ville få en slankere kropp som ville samarbeide mye bedre, men var operasjonen ensbetydende med mer lykke? Var en slankere kropp det som måtte til for at jeg skulle føle meg mer lykkelig? Hva om prisen jeg måtte betale ble for høy? Tror aldri jeg har hatt så mange spørsmål i hodet mitt. Det var jo ikke sikkert jeg ville få noe særlig med bivirkninger, og mange er jo der at de gjerne tar med alle bivirkninger som kommer så lenge kroppen er slank…. men der var ikke jeg… 

 

Jeg hadde fått operasjonsdato fra sykehuset i Arendal. De hjemme støttet meg selv om jeg visste hva de innerst inne mente…en uke før operasjon tok jeg valget, jeg ringte til Arendal, og ba de stryke meg – jeg hadde ombestemt meg. Full av forvirring de første dagene, men jeg ble fort fortrolig med valget jeg hadde tatt. Klart jeg kunne bli noe misunnelig når jeg så de jeg gikk på kurs sammen med gå masse ned i vekt. Klart jeg skulle ønske at jeg også var der, men for meg så var mitt valg det riktige. En slankeoperasjon er ett stort inngrep i kroppen, men hodet opereres ikke, og det er i hodet overvekten sitter. En slankeoperasjon er ingen lettvint løsning som mange tror. Tiden etterpå krever beinhard jobbing, og man er nødt til å endre livet totalt visst vekten skal holdes. Jeg vet om mange som sliter mer etter operasjonen enn før. Det er mange som nok ikke helt var klar over hvilken endring som må til for å holde vekten. Man kan ikke bare hvile på lauvbærene, og tro at man er slank for alltid. Man må hele tiden tenke på å spise sunt, og være fysisk aktiv. Mange har i ettertid sagt at man ikke hadde trodd det skulle være en sånn kamp, og tall viser at veldig mange øker vekten igjen, og en del får en høyere vekt enn hva de hadde før inngrepet. Visst man ikke er villig til å endre, så bør man heller ikke få en operasjon. En operasjon koster samfunnet opp mot 100000 kr, og når man får dekket dette av staten, så skal man jaggu være villig til å gjøre den endringen som kreves tenker jeg.

 

Jeg kritiserer ingen som har tatt valget om å foreta en slankeoperasjon, for jeg vet at hver enkelt har sin grunn for valget man tar, og det er ingen lett avgjørelse for noen. Jeg vil tro at alle går mange runder med seg selv før man klarer å ta ett slikt valg. Jeg kjenner også flere flotte mennesker som virkelig har tatt grep etterpå, og foretatt den endringen de må for å klare å holde vekten. Jeg er full av respekt overfor disse. De har skjønt hva som kreves, og hva som må til – de ønsket virkelig ett lettere liv, og er villige til å stå på for å klare det! På den andre siden blir jeg så frustrert, og irritert når jeg hører slankeopererte lykkelige fortelle at de kan spise all mat, at de har begynt å spise usunt igjen, og klarer større, og større måltider – er det dette som er målet med en operasjon? Alle de opererte som ikke gidder å løfte en finger for å få en aktiv hverdag – hva er det de ikke har forstått her? Plutselig er man tilbake der man var….

Jeg tenker at Norge bør begynne å tenke litt mer som Danmark. I Danmark har de nå vedtatt og redusere antall overvektsoperasjoner. De ser bivirkningene, de ser komplikasjonene, og de ser at for mange så er ikke dette den riktige løsningen. Står man overfor valget hvor livet står i fare, så skal man selvsagt få en operasjon, men jeg tror nøkkelen til varig endring ligger i beinhard jobbing. Istedenfor å tilby oss overvektige en operasjon, så bør vi tilbys tilrettelagt trening over lang tid. Det holder ikke med noen uker, eller måneder.  Vi bør gi jernet i form av trening flere ganger i uken, og samtidig få gode kostholdsråd, og det viktigste av alt i starten: hjelp til å jobbe med hodet vårt. Et opplegg som man må forplikte seg til å være med på, og først etter ett par år, så kan man se hvem som er hvor. Først da bør spørsmålet om slankeoperasjon komme opp for de som fortsatt ikke  har oppnådd ønsket resultat. Vi overvektige må forplikte oss dersom vi ønsker en livsstilsendring.

 

Jeg valgte å si nei til slankeoperasjon, og er ingen helt av den grunn. Mange mener sikkert mye om mitt valg, og mange mener sikkert jeg burde foretatt en operasjon… men for meg ble det riktig å si nei. Jeg valgte endring over tid, og håper det vil gi varige resultater. Jeg vet ikke, men jeg håper….Jeg er på en plass i livet hvor jeg har det så innmari godt…jeg slapper av, godtar meg selv for den jeg er, jeg aksepterer valgene jeg gjør, og jobber med de tingene jeg vet at jeg kan endre. Med mindre fokus på vekt nå enn før, så har jeg det så mye bedre med meg selv – og til tross for en del kilo for mye, så er livet innmari ålreit 🙂 🙂 

 

14 kommentarer
  1. Takk igjen for flott innlegg 😀 Det står stor respekt av valget ditt , rett og slett fordi at det var riktig for deg. Gleder meg til videre innlegg 😀

  2. Gratulerer, du er tøff og klok 😊 Og dine skriverier gir meg en bedre start på dagen 😊 Takker og bukker 🌹

  3. Flott skrevet som vanlig Heidi 😀
   Jeg et helt enig med deg at overvekt sitter i hodet. Om man ikke er klar eller villig til å endre matvaner eller trene, skal man I hvertfall ikke ta en operasjon.
   Livsstilsendring må man gjennom uansett om man velger operasjon eller ikke.
   I mine øyne er det tiden på vekttapet som er den store forskjellen på om man velger operasjon eller ikke.
   Jeg lurer på om mange allmennleger tar på operasjonen for lett. Nesten som om de vil ha folk ned på normalvekt så fort som mulig. Koste hva det koste vil. Uten å tenke på eventuelle komplikasjoner.
   Fortsatt en fin dag ☺

  4. Du er ett flott forbilde for mange Heidi.Stå på,vi ser jo det flotte resultatet,ett godt valg 🙂

  5. Syns du er knallflink Heidi. Må si jeg blir utrolig frustrert over systemet som faktisk kutter ned på tilbudet med livsstilsendring og kun hjelper de som skal ha operasjon.

  6. Er bare så utrolig stolt av dæ. Du er kommet så langt på dette året. Du kan med stolthet rette deg opp å la verden smile i begeistring til deg. La ingen ta fra deg stolthet og begeistringen din med å ha kommet så langt.

  7. Jeg har også takke nei, men kom mye kortere i prosessen enn deg. Veldig mange jeg kjenner har fått store bivirkninger etter slankeoperasjoner. Særlig gallesten og tarmslyng, men også dårlig opptak av vitaminer og mineraler (og det var min grunn til å avslå da jeg sliter med å opprettholde særlig jernlagerne fra før) Jeg er snart alene igjen blant venner og bekjente som uoperert, og det føles litt tungt. Samtidig ser jeg hvor mange som sliter. Joda, de fleste har blitt slanke, men mange sliter med psyken. Jeg for min del har nok mer eller mindre gitt opp kampen. Jeg har som deg gått masse opp og ned i vekt. Sikkert mer enn 150 kg til sammen…og jeg orker ikke mer…

  8. Hei. ☺
   Enig med deg. Det er viktig at man velger det som er riktig for seg selv! ☺ Jeg valgte operasjon – det var helt riktig for meg. ☺ Jeg brukte 4 år på livsstilskurs, trening osv før jeg bestemte meg. (Var helt sikker hele tiden) På tross av div komplikasjoner har jeg ikke angret. ☺ – Jeg synes alle I utgangspunktet burde bruke minst 2-3 år på forhånd før de evt fikk operasjon. Selv de som gjør det privat. Da ville resultatene etterpå blitt MYE bedre for mange.
   Jeg synes at en så viktig avgjørelse burde alle være helt sikre på og burde alle ha mest mulig kunnskap om på forhånd. Det påvirker tross alt resten av livet! ☺
   (Et liv jeg personlig heldigvis er helt fornøyd med – 100 kg lettere. 😊)

  9. Unni: Hei Unni!
   Vet du, det er så fantastisk herlig å lese dine tanker rundt en slankeoperasjon! Du har selv blitt operert, men vil at de som vurdere det skal bruke lang tid før de tar valget. Fornuftige tanker, og kloke ord, Unni, og jeg håper mange leser det du skriver.
   Jeg er så enig med deg i at man bør bruke lang tid før man blir operert. Da har man også tid til og virkelig gjøre en egeninnsats. Etter for eksempel 2-3 år, så kan man da vurdere hva som vil være det beste. Resultatet vil helt klart bli mye bedre om man bruker tiden.

   Det er en stor avgjørelse å ta om man skal opereres, eller ikke, og alle må bruke god tid, og man må ha nødvendig kunnskap – det dreier seg om resten av livet 🙂

   Utrolig moro å lese hvor fornøyd du er med valget ditt, og at du har det bra 🙂 Jeg ønsker deg alt det beste fremover! Takk for at du leser bloggen min 🙂

  10. Nannah: Det er ingen lettvint løsning og la seg slankeoperere, og man bør ha all den kunnskapen man kan få før man tar et valg som vil påvirke resten av livet. Ingen vet hvordan et inngrep vil påvirke, og da må man være forberedt på det som kan komme. Veldig mange sliter. Mye komplikasjoner, og ennå vet man ikke nok om langtidsbivirkningene, de som kan komme etter 8, år, 10 år… man vet at selvmordstallene er høye blant slankeopererte, alkoholproblemer likeså… i tillegg til alt man sånn sett vet om. Jeg kjenner mange som sliter, og så er der også 3 skikkelige solskinnshistorier 🙂 Dette er jenter som virkelig har lagt om livet sitt… spiser sunt, trener, og virkelig står på for å holde vekten nede 🙂
   Jeg har ikke gitt opp kampen, men jeg har akseptert at jeg ikke kommer til å veie 60 kg, og det er helt ålreit 🙂

  11. Reidun: Takk, fineste Reidun for alltid oppmuntrende ord, og støtte! Jeg er glad at andre også ser at jeg er kommet langt, og det er godt å kunne smile til verden, og for en gangs skyld være stolt 🙂

  12. Lena: Takk, Lena 🙂 Jeg er så enig med deg i at det er mye som er galt med dagens system. Det er lite støtte som gis til livsstilsendring, og det meste går i retning av de som velger operasjon. Det er MYE penger som går til slankeoperasjoner, penger som skulle blitt brukt helt andre steder….

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg