Hylekoret er i gang igjen

Hvorfor der det sånn at når overvektige kvinner ønsker å sette fokus på at man er bra nok uansett størrelse, så er det alltid noen som mener at man ønsker å fortelle verden at det er ok å være tjukk? Hva er det i veien med de menneskene som ikke klarer å se en kraftig kropp uten å hyle om at overvektige da ønsker å fortelle at overvekt er bra? Selv om man ønsker å vise at man er stolt av den man er, og at man er fornøyd med den kroppen man har, så er ikke det ensbetydende med at man mener at ” alle ” skal være tjukke! Ingen overvektige ønsker å være forbilder i forhold til kroppsstørrelse, men man ønsker å være et forbilde i forhold til å kunne akseptere seg selv, og man ønsker å fortelle at man er mer enn bra nok selv om man er en størrelse, eller flere for stor.  Hvorfor kan ikke enkelte se en stor kropp uten for mye klær uten å hyle. Hvorfor skrikes det om at man hyller overvekt når en frodig person tøft viser frem kroppen sin? Syltynne, skrapa modeller har vært forbilder i evigheter. Er det et bedre forbilde? Er det bedre å si til jenter der ute at man skal slutte å spise for å være akseptert?

Denne uken gikk personlig trener, Cornelis Elander ut og var bekymret for at overvektige damer skulle bli våre nye forbildene. Bakgrunnen er den canadiske kampanjen #IWONTCOMPRIMISE hvor overvektige, flotte kvinner poserer på Torontos Union Station. Kampanjen er ment som et motsvar til ett stadig økende kroppspress. Elander er bekymret for hvilke signaler kampanjen sender til de unge jentene i samfunnet. De flotte, store kvinnene viser seg trossalt i bukser, og bh, og da er Elander bekymret for at unge jenter vil tro at det er overvektig man skal være. Hvorfor må man alltid tro at overvektige hyller å være stor når man ønsker å vise at man kan være både flott, og mer enn bra nok selv med våre ekstra kilo? Burde ikke Elander hylle kvinnene på Toronto Union Station fordi de forteller verden at ett uhyre viktig budskap? Elander som da er trener burde også vite at en stor kropp faktisk ikke er ensbetydende med elendig helse. Ikke alle overvektige har høyt kolestrol, diabetes 2, og høyt blodtrykk. Der finnes mange store kropper som er langt mer sunne enn mange slanke kropper. Hvorfor går kritikken mot store modeller på at man fremmer ett usunt kroppsideal, og hvem har innbilt visse personer at man er usunn når man er stor, og supersunn når man er tynn? Det går ikke noe likhetstegn her! Man kan være både sunn, frisk, og ha ei utrolig god helse selv om man bærer endel mer kilo enn ” normalen”. Når skal man få lagt disse mytene døde? Det er ikke greit at Elander setter likhetstegn mellom stor kropp, og dårlig helse.

 

Cornelis Elander skriver noe bra i blogginnlegget sitt. Han er ærlig på at mange av kvinnene i videoen er flotte kvinner. Han kan fortelle at man kan være både vakker, og flott selv med mange kilo for mye, men så var det helsen da…jeg kjenner at det provoserer meg veldig at Elander, og flere andre alltid ser på store kropper som kropper som er i ferd med å kapitulere. Store kropper er visst nok alarmklokker for alle tenkelige sykdommer. Når store kvinner står frem, og viser kroppen sin, så gjør man ikke det for å promotere overvekt. Man gjør ikke det for å promotere at overvekt, og fedme er den nye normen slik Elander nå er så veldig bekymret for. Kvinnene på Torontos Union Station viser sine store, flotte kropper for å fortelle unge jenter at man er like mye verdt, man er like vakker, og man er bra nok selv med våre ekstra kilo. Det er stor forskjell på disse budskapene, Elander. Ingen av kvinnene ønsker å si ” bli som meg.”, men vi overvektige er så vant til å bli tråkket på, og sett ned på pga størrelsen vår at budskapet i videoen er ett uhyre viktig budskap. Jeg tror ikke Elander er helt klar over hvordan det er å være en størrelse for stor i dagens samfunn. ” Verden ” kommer alltid til å se på oss som late, dumme, stygge, og som personer uten et snev av viljestyrke. Vi er vant til at ” alle ” gremmes når en stor kropp viser hud.

 

Nærmere 85 % av unge jenter sier at de opplever kroppspress. TV2 serien ” Helt Perfekt ” fortalte skremmende hva unge jenter i dag sliter med. Unge jenter går på diett for å få den perfekte kroppen som lyser mot oss overalt. Små barn synes de er for tjukke! Når skal den røde alarmlampen gå? Ser vi ikke hva som er i ferd med å skje? Unge jenter med en helt normal kropp, de skammer seg over kroppen sin! Hver eneste dag lyser den ” perfekte ” kroppen mot oss i ukeblader, på nettet, på tv – overalt blir man fortalt hvordan man skal se ut for å være perfekt, og lykkelig. Er det rart at så mange unge jenter sliter med kroppen sin, og selvbildet sitt? Og hvorfor i all verden skal man rase av sinne når det en gang i mellom vises en normal kropp, eller en frodig kropp? Elander understreker  sitt blogginnlegg at det ” presset ” så mange jenter, og kvinner kjenner på er noe de legger på seg selv. Har Elander noen gang spurt seg selv hvorfor man legger et press på seg selv? Er dette kun selvskapt?

Det handler ikke om å fremme fedme, eller om at man vil fortelle at det er helt ålreit å være overvektig. Det handler om å vise frem alle kropper i alle fasonger. Det handler om mangfoldet. De store som viser kroppene sine hyller ikke overvekt når de viser seg frem. De viser at de er fortrolige med egen kropp, og de utstråler at man kan være både vakker, og flott selv om man ikke ser ut som de syltynne modellene som preger både catwalker, magasiner, og sosiale medier. Det er plass til alle mener jeg, også oss store, frodige kvinner. Jeg blir stolt jeg når store kvinner viser hud. Samtidig, så må man jo spørre seg selv hvorfor skulle de ikke vise seg?  De store jentene som legger ut bilder av seg selv lettkledd, de er ikke med å hylle overvekt, men de er tøffe som fy! De viser at de er stolte over kroppen sin akkurat som den er, og de er gode forbilder for andre jenter i samme situasjon. Har du tenkt på at ingen skriker like høyt om en stor mann stiller opp lettkledd, men med en gang en kvinne gjør det samme, så er det ramaskrik! Ingen skriker når anoreksi modeller viser hud, og kropp. Er de ett godt forbilde? Er deres kropp sunn tvers igjennom?

 

Elander forteller at mange store kvinner er vakre, og han mener at flesteparten av menn liker kvinner med former. Akkurat der kan jeg nok til en viss grad være enig med han. Jeg tror veldig mange menn liker frodighet, og former, men mange tør verken å vise det, eller innrømme det. Menn skal vise seg frem med slanke kvinner fordi samfunnet forteller oss at det er dette som er vakkert, og sunt. Overvektige, og frodige kvinner kan man fantasere om, og ønske seg, men det forblir ofte med det. Elander som er bosatt i Hollywood er veldig klar på at selv om mange store kvinner kan være flotte, så må man fortsette å informere om at overvekt, og fedme ikke er bra…jeg blir så oppgitt altså! Nei, overvekt er selvsagt ikke bra, og ja, overvekt er helseskadelig. Alle vet at overvekt ikke er sunt. Alle vet hvilke skader det kan medføre. En stor modell viser ikke kropp fordi hun ønsker å vise verden hvor usunn hun er, eller fordi hun ønsker at alle skal bli som henne. Det er jo ingen tvil om at det er like helsefarlig å sulte seg ned i 36 kg for å kunne være ” perfekt.” En undervektig person bør heller ikke være noe forbilde.  Store modeller som viser hud, og kropp er visst kun vandrende fett med mangel på selvkontroll. Jeg synes store kvinner som viser kroppen sin promoterer selvtillit, de skammer seg ikke over å ha den kroppen de har. De er stolte, og de forteller verden at det er helt ålreit å være seg selv også  om man eksisterer i en stor kropp. Man er vakker, man kan stråle, og man er mer enn bra nok. Dette budskapet burde du ha hyllet, Elander. Ikke være en av en haug som igjen tråkker ned viktigheten av å være glad i seg selv, og den kroppen man har. Jeg tenker Elander selv er med på å sende ut helt feil signaler i det han forteller at det ikke er ok å være som kvinnene på Torontos Union Station. Se den omtalte videoen her : http://www.penningtons.com/en/i-wont-compromise

 

Vinneren av jakken fra Zhenzi kommer på bloggen i morgen 🙂

6 kommentarer
  1. Bra nok som du er er jo viktig. Men litt enig med deg der. Det viktigste er jo at en har en sunn kropp – og da har ikke størrelsen så mye å si. Vi er jo forskjellig bygd, har forskjellige gener så hvordan den sunne kroppen er bygd kan variere. Ekstrem begge veier er jo ikke bra. Flott innlegg:))

  2. God morgen Heidi😊.
   Er så bra det du skriver og så rett. Blir så eitrande forsinna når bedrevitere får så mye plass. Jeg er ikke så sikker på at syltynne folk har det noe bedre , de har komplekser så det holder. Nei lær og elsk deg selv er mitt motto og lev livet her og nå. Ønsker deg en flott lørdag i sola.
   Mva Anne May

  3. Kanskje det er på tide at de fokuserer på en sunn kropp og ikke hvor stor eller liten en er. Er ikke rart der er kropps press og en aldri føler seg god nok. Man kan ha dårlig helse om en er stor, liten eller normal. Sunnhet har ingenting med størrelse å gjøre men hva du spiser. Har selv fam medlemmer som har hatt tette blodårer til hjerte, høy kolestrol og de har ikke veid ett gram for mye .Så slank er ikke det samme som sunn. Hadde vært fint hvis folk kunne begynne å se det vakre i alle mennesker for vakre folk finnes i alle størrelser

  4. Så flott at de overvektige kvinnene viser seg fram, de er jo flotte kvinner. Helt enig i det du skriver at menn liker kvinner med former, men vil ikke innrømme det. Vet ikke om det var på TV eller Nett jeg leste igår, at modeller spiser ikke, for å holde seg slank. Kravet til å være modell er at en skal se ut som et skjelett. Det er jo galskap.

  5. Flott skrevet. Erså glad for at mangfoldet er det viktigste. Kjedelig om alle var like. Ha en super dag flotte Heidi

  6. Det er ALT for mye fokus på at tynn er sunn,..!!!
   Flere og flere leger mener nå at det ikke er sunt å være veldig tynn…Tynne kvinner har lite å gå på ved fx. sykdom…de blir lettere benskjøre…østogenproduksjonen kan være dårlig ved lite kroppsfett,…ved fallulykker, bilulykker osv. er det er fordel å ikke være for tynn da et lite lag fett beskytter organene. Kvinnekroppen er designet for å føde barn,…ikke for å gå på catwalken ! Den har naturlig fettlager på hofter og rumpe, og myke runde former. Den skal lage mat til en baby, og det bruker den opplagret fett for å få til. Babyen tar den næringen den skal ha, så ammer du når du er veldig tynn risikerer du å tappe kroppen for viktige mineraler som fx. kalsium.
   Kropp er kropp, og vi kommer i en mengde ulike former, bredder og høyder. Alle er flotte og pene på hver sitt vis 😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg