Er det liksom ålreit å være feit?

Er det greit å være feit? Er det greit at ” feite ” kvinner viser kroppen sin? Hva er feit, hva er tjukk og hva er frodig? Går alt av ekstra kilo under en kam?

Akkurat nå sitter jeg med tordenskyer over hodet, og har mest lyst til å filleriste endel mennesker. Hva er det i veien med mennesker som ikke klarer å se en kraftig kropp uten for mye klær, og som skriker overvekt bare man ser at en person har litt mer kjøtt på beinet enn ” normalen”? Hvorfor skrikes det om at man hyller overvekt når en frodig person bærer mindre klær, hva er overvekt?

Jeg har de siste dagene lest mye, og diskutert mye. Dette engasjerer meg veldig. Hver gang en formfull kvinne viser kropp, så skrikes det. Da begynner hylekorene. Jeg blir så frustrert. Jeg blir så sint! Når mennesker jeg sitter sammen med klart og tydelig viser avsky for plus size modeller, når mennesker jeg sitter sammen med forteller at store kropper nærmest bør pakkes inn for å skjule. Jeg er glad disse menneskene ikke er en del av mitt liv, for da hadde de ikke vært det lenge. Det skulle ikke være behov for slike diskusjoner, men dette er garantert ikke den siste diskusjonen jeg tar som omhandler store kvinner, store kropper og så mange menneskers skremmende holdninger til oss som bærer for mange kilo.

Dette er ingen ny diskusjon, for dette skjer hver eneste gang en frodig kropp blir vist feks på en forside av et magasin. Når det innimellom skjer at en Plus Size modell er på en forside, eller man ser store kropper på Instagram, eller FB, så er hylekoret i gang : De skriker at verden nå hyller fedme, og de mener bastant at man nå ønsker å fortelle hele verden at det er helt greit å være feit, tjukk, og lat. Hva i all verden er det som skjer? Hvordan kan et bilde av en stor kropp være med på å hylle fedme? 

Jeg husker den stygge diskusjonen som gikk verden over da Tess Holliday fikk modellkontrakt. Jeg husker diskusjonen da Sport llustrated swimsuit valgte å bruke vakre Ashley Graham på forsiden sin. Graham er i manges øyne feit, iallefall visst man skal legge til grunn alle kommentarene som er kom i etterkant. Hvem i all verden kan kalle en normal kvinnekropp feit? For det første så viste Ashley Graham frem en helt normal kvinnekropp. Hun er i tillegg utrolig vakker.

Etter at Graham fikk pryde forsiden, så ble det igjen ramaskrik, som det alltid gjør når en normalvektig kropp, eller en frodig kropp vises. Bla så gikk blogger Maria Høili ut og uttalte følgende : ” Verden blir bare fetere, og fetere. Og nå skal det bli allmenn aksept, og godkjennelse for å være feit også. Gratulerer med tilbakesteg.” Hvorfor går kritikken mot store modeller på at man fremmer ett usunt kroppsideal, og hvem har innbilt visse personer at man er usunn når man er stor, og supersunn når man er tynn? Det går ikke noe likhetstegn her! En stor kropp kan være langt sunnere enn en slank kropp! Man kan være både sunn, frisk, og ha ei utrolig god helse selv om man bærer endel mer kilo enn ” normalen”. Når skal man få lagt disse mytene døde? Aldri…..

For et par år siden gikk en ung jypling av en mannlig blogger ut og skrev at overvektige ikke burde få lov til å gå på stranden. Han ble kvalm av tjukke kropper. Er det rart mange vegrer seg for å bade om sommeren, eller sole seg sammen med mange andre når man vet hvilke holdninger som finnes der ute?

Nærmere 85 % av unge jenter sier at de opplever kroppspress. Unge jenter går på diett for å få den perfekte kroppen som lyser mot oss overalt. Små barn synes de er for tjukke! Når skal den røde alarmlampen gå? Ser vi ikke hva som er i ferd med å skje? Unge jenter med en helt normal kropp, de skammer seg over kroppen sin! Hver eneste dag lyser den ” perfekte ” kroppen mot oss i ukeblader, på nettet, på tv – overalt blir man fortalt hvordan man skal se ut for å være perfekt, og lykkelig. Er det rart at så mange unge jenter sliter med kroppen sin, og selvbildet sitt? Og hvorfor i all verden skal man rase av sinne når det en gang i mellom vises en normal kropp, eller en frodig kropp?

Det handler ikke om å fremme fedme, eller om at man vil fortelle at det er helt ålreit å være overvektig. Det handler om å vise frem alle kropper i alle fasonger. Det handler om mangfoldet. De store modellene hyller ikke overvekt når de viser seg frem. De viser at de er fortrolige med egen kropp, og de utstråler at man kan være både vakker, og flott og selvsikker selv om man ikke ser ut som de tynne modellene som preger både catwalker, magasiner, og sosiale medier. Det er plass til alle mener jeg, også store modeller.

Når store jenter legger ut bilder av seg selv lettkledd, så hyller de ikke overvekt, men de er tøffe som fy! De viser at de er stolte over kroppen sin akkurat som den er, og de er gode forbilder for andre jenter i samme situasjon. De fleste ønsker nok å gjøre noe med overvekten. Alle vet helsefarene med overvekt, men ingen vet hva hver enkelt jobber med. Ingen kjenner den enkeltes liv. Inntil man er der man ønsker å være, eller om man er der man ønsker å være, så er det herlig å se at store kvinner er fortrolige med den kroppen de har.Har du tenkt på at ingen skriker like høyt om en stor mann stiller opp lettkledd, men med en gang en kvinne gjør det samme, så er det ramaskrik!

Nei, overvekt er ikke bra, og ja, overvekt er helseskadelig. Alle vet at overvekt ikke er sunt. Alle vet hvilke skader det kan medføre. Å bære for mye vekt, det gjør man ikke for å vise verden hvor usunne man er, eller fordi man ønsker at alle skal bli som oss. På hvilken måte forteller en plus size modell verden at fedme er bra?  Det er jo ingen tvil om at det er like helsefarlig å sulte seg ned i 36 kg for å kunne oppfylle en modelldrøm. En undervektig modell bør heller ikke være noe forbilde. Vi store kvinner er så mye mer enn vandrende fett med mangel på selvkontroll. Jeg digger dere store kvinner som oser av selvtillit, og som ikke skammer dere over å ha en stor kropp. Jeg har noen skritt igjen på den veien, men jeg er definitivt på vei. Nå er det snart sommer og sol, og klart vi skal bære mindre klær selv om vi er store.

I morgen skal jeg skrive litt om at jeg denne uken tråkket utenfor komfortsonen min, og jeg skal gi bort en flott gave. Jeg kan også fortelle at den spennende pakken fra Danmark er kommet, og det skal jeg fortelle om neste uke på bloggen.

JA til mangfold! JA til både normalvektige, og store modeller !!

13 kommentarer
  1. Godt skrevet, som vanlig. Vi store går vel heller ikke på stranda for å vise oss frem. Men vi ønsker også å bade… være ute i sola uten å pakke oss inn, skjønt det er nettopp å pakke seg inn som er behagelig sammen med folk. Puh.. Håper vi også lærer det å være ute med lite klær uten å føle ubehag. Ha en god helg, Heidi. Hilsen Torbjørg

  2. Du skriver som alltid godt.. Kan vi ikke være som vi er å være stolt av det. Det hadde vært gørr kjedelig hvis vi alle skulle være tynne. Ja det er usunt å være fet, men noen er sånn skapt at de er formfulle uansett hva de trener og spiser.. Ha en flott dag Heidi.

  3. Jeg går på stranden i bikini hver sommer med min feite kropp i bikini både her hjemme og i syden og folk får si hva de vil sole meg og bade skal jeg uansett folk får bare glane om de vil. Men en ting er sikkert i syden er det mye rart i alle kroppsfasonger her hjemme er folk mer forsiktig med å vise seg uansett kroppsform så mer « perfekte» kropper her. Skal man hylle overvekt? Nei men akseptere at alle er forskjellige. Rart så forskjellig vi er Heidi, ei søster som sprader rundt og driter i alles kommentarer og så du som ikke vil det, vi er ikke mye like bortsett fra kiloene vi har for mye begge to. Du setter iallefall fokus på mye som er viktig mår det gjelder overvekt 😀😀

  4. Den «perfekte» kroppen er jo på folk som ikke spiser!! Om folk blir kvalm når de ser meg lettkledd, ja – da får de bli det da! Nå skal jeg til Kreta om ei uke, og håper det er så varmt at jeg kan få brukt min fargerike, nye bikini 😀🌞😀

  5. Jeg tenker at det aller sunneste for alle uansett om man er undervektig eller overvektig, er å kunne være glad i seg selv. Å være misfornøyd med seg selv trigger så mange skadelige reaksjoner, enten man spiser seg tjukkere, slanker seg til døde eller bare går rundt og er lei seg hele tiden.

   Å ha et godt liv avhenger ikke av de forbannede kiloene, og jeg tror mange som rakker ned på overvektige egentlig sliter så mye med eget selvbilde at de føler behov for å jekke ned andre som klarer å være lykkelig på tross av at de ikke er “perfekt” (hva nå det skulle være)..

  6. Måtte bare dele, som om man ikke sliter nok, takk skal du ha Heidi som setter ord på det….

  7. Så enig med dæ Heidi ! ❤
   Og dessuten, en tynn kropp kan være mye mer usunn enn en overvektig og. Det er ikke bestandig at det som er tykkest er mest usunn. 🤔

  8. Akkurat hva andre mener bryr jeg meg ikke om, alle har sine utfordringer. Jeg går på stranden med bikini som alle andre. Oppfordrer alle andre og gjøre det samme. Som regel sitter det i sitt eget hode. Tror egentlig ikke andre bryr seg.
   Vær stolt av hvem man er. Og stå for hvem man er , mener jeg .

  9. Jeg er både enig og uenig med deg. For jeg synes at det er mange som hyller at store kropper kommer mer fram i lyset, og body positivisme begynner å bli stort ute i verden. Det finnes drøssevis av store og stolte pluss size bloggere, og jeg tenker at jeg for min del velger å se alt det positive som skjer framfor å bry meg nett-trollene og debatt-trollene som vel egentlig bare er ute etter å gjøre livet surt for andre. Jeg sparker dritt over dem ! Retter ryggen og går videre. Fuck dem ! Ingen er perfekte…..men alle er gode nok akkurat som vi er . Ha en flott helg, kjære Heidi ❤️

  10. Du har mye fine innlegg, men synes du overdriver hva andre synes om overvektige folk. De fleste bryr seg ikke. Dette sitter nok også i «hodet» . Vær fornøyd med deg selv, vi alle alle våre ting som vi sliter med i perioder. Ønsker deg en fin helg.

   1. Det er jo en god ting at man ikke er enig i alt 🙂 Jeg overdriver nok ikke så mye, i alle fall ikke ut i fra mine egne erfaringer, og hva andre jeg prater med opplever. Heldigvis opplever ikke alle overvektige det på denne måten, og det er jeg utrolig glad for. Om de fleste ikke bryr seg, så er det den resterende delen som roper høyest, dessverre. Det er den resterende delen som blir hørt i media. Jeg kommer meg stadig videre i den mentale jobbingen i forhold til egen kropp, og jeg er kommet veldig langt. En dag er jeg kanskje der jeg vil være, men jeg vil nok alltid sette viktige fokus, også på behandlingen av overvektige 🙂 Ønsker deg en nydelig dag – og jeg er enig med deg, vi har alle våre ting som vi sliter med.

  11. Er ikke enig i alt du skriver, de fleste bryr seg ikke om folk er feite, dette sitter kanskje i ditt hode og feil tankegang. Du er en fin. dame og vær fornøyd med deg selv.

   1. Det er en god ting at man ikke er enig i alt som skrives, så at du oppfatter det slik at ingen bryr seg om at folk er ” feite “, så er det veldig bra…for oss som er en størrelse for store, så er nok realiteten en annen, men for all del, ikke alle overvektige opplever det negativt fra andre at de har en stor kropp, og heldigvis er det mange der ute som ikke bryr seg om hvordan andre ser ut, men for mange gjør det….jeg har endret tankegangen veldig, og jeg ser helt klart at en del også kan sitte i hodet, men alt gjør dessverre ikke det…. Takk for tilbakemeldingen, takk for fine ord – jeg jobber med meg selv hver eneste dag 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg