Dette må gi mange husmorpoeng

Jeg er ingen baker. Jeg synes det er veldig koselig å bake, men det blir bakst som ikke krever særlig med pynting og dekorering. Jeg baker kaker når det er bursdag, og jeg baker boller og kanelboller innimellom, en kake til en venninnekveld innimellom, og så lenge jeg ikke trenger å pynte, så er det veldig ålreit å bake. Ut over det baker jeg lite. Baker litt enkle ting med prinsene mine, men i det daglige er det lite med baking, sikkert for å unngå kaloriene det inneholder.

Brødbaking. Det har jeg begynt å like, men det må være et helt spesielt brød. Favoritten min. Jeg ble bitt av basillen våren i fjor, og før det, så kan jeg ikke huske når sist jeg bakte brød. Det er sannelig lenge siden, og det er heller ikke ofte jeg har gjort det. Heller mer nesten aldri. Har vel vært ei ferdig pakke nå og da, men også det er veldig lenge siden. Men nå dere, nå bakes det brød her hjemme. Og hvem som har skylden for det, det skal du få vite nå.

Vi skal tilbake til glampingen jeg hadde sammen med tre venninner på Lomsesanden i Farsund i mai måned i fjor. Vi handlet alt vi trengte av mat sammen, men brød, det trengte vi ikke å kjøpe for Wenke hadde bakt. Jeg hørte gresskarkjerner, solsikkekjerner, chiafrø og en masse andre frø…og to ulike speltmel…det ble nesten for mye for mine ører. Jeg tror aldri jeg hadde spist noe sånt før. Litt skeptisk som alltid, men frokost ble det med Wenkes hjemmebakte brød. Jeg tok forsiktig ei skive, men jeg skal love deg at ei ble til to…til tre, og til fire. For et brød! Så nydelig! Og dagen etter baking var skorpen fortsatt sprø. Og Wenke kunne fortelle at dette brødet kunne alle bake. Kanskje jeg også tenkte jeg i mitt stille sinn. For jeg har jo hørt før at ulike ting er noe alle kan, men som ikke jeg har fått til.

Speltbrødet til Wenke smakte herlig dagen etter hun bakte, og dagen etter der, og jeg er jo egentlig litt allergisk for brød som har ligget et par dager. Rett og slett fordi så mange brød blir grusomt tørre, og jeg liker ikke tørt brød. Derfor fikk jeg nesten stjerner i øynene når speltbrødet smakte like godt etter to dager. Planen var klar når jeg kom hjem fra glamping : jeg skulle bake brød.

Ofte blir mye bare med tanken. Jeg handlet inn det som skulle til av ulike frø, ulike speltmel og tørrgjær. Få dager etter turen, så var husmor Heidi i gang med å bake brød. Var det enkelt? Det var sååå enkelt! Jeg følte meg som den bakeren der jeg stod på kjøkkenet. Ingen elting. Alt skulle bare røres sammen til en klissete deig. Heving, etterheving, steking og avkjøling. Brødene ble så fantastisk gode, og jeg var stolt over å ha fått det til. Varmt brød, det er så godt! Nå anbefales det at dette brødet skal avkjøles i 20 minutter før man skjærer i det, men jeg måtte ha en skalk med smør rett etterpå.

Brødet er supergodt også 3 dager etterpå. Jeg elsker dette speltbrødet, og sunt er det også. Veldig sunt vil jeg tro. Oppskriften gir 2 brød, så jeg pleier å halvere oppskriften slik at den blir et brød. Et brød har jeg i flere dager. Jeg har brødet liggende i et håndkle, for gjør man det, så bevarer man sprøheten på skorpen.

Jeg spiste veldig mye brød før jeg startet endringsreisen min, og jeg elsker brød! Ferskt brød er nydelig. Det siste året har jeg kuttet veldig ned på brød. Det blir speltbrødet innimellom, og så blir det fersk loff til ræger. Et rundstykke nå og da når jeg har lyst på fiskekake. Så en oppskrift på rundstykker på Instagram her om dagen, og de så helt nydelige ut. Nå tenker jeg at det er det neste 

Brødet burde het Wenches speltbrød. I min oppskrift så heter brødet det. Eller glampingspelt, men det heter vel opprinnelig Maria Skappels eltefrie speltbrød. Anbefales på det varmeste. Om du har lyst til å prøve, så får du oppskriften her. Brødbaking gir definitivt husmorpoeng, og jeg har fått et nytt, sunt favorittbrød.

  •  650 g siktet speltmel
    250 g fin sammalt speltmel
    1 pakke tørrgjær (ca 12 gram)
    1 ss salt
    60 g solsikkekjerner
    60 g gresskarkjerner
    50 g havregryn (små, lettkokte)
    50 g sesamfrø
    50 g chiafrø
    100 g linfrø
    1 liter lunkent vann

Pynt:
30 g gresskarkjerner

Bland fint og sammalt speltmel godt sammen med tørrgjær og salt. Ha dette i en stor bakebolle. Finn frem havregryn, kjerner og frø.

Ha dette i bollen med det tørre.

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen for hånd med en sleiv eller lignende (det trengs ingen kjøkkenmaskin). Det skal bli en løs og klissete deig.

Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter hver, og spray dem lett med formfett, eller smør de med flytende smør. Legg bakepapir i bunnen , og fordel deigen i formene.

Bruk en slikkepott eller en skje fuktet med vann til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete.

Dryss over gresskarkjerner til pynt.

Etterhev brødene i romtemperatur i 45 minutter.

Stek brødene midt i ovnen ved 225°C i 40 minutter.

Løsne brødene fra formen og hvelv dem forsiktig over på en stekeplate, så de blir liggende opp ned.

Fjerne bakepapiret, og sett brødene tilbake midt i ovnen, og stek dem videre ved 225°C i 15-20 minutter til, helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe.

Avkjøl brødene i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i dem.

Nyt!!

Denne helgen er prinsene her, og vi koser oss masse. I går hadde vi spillkveld, og da ble det mange runder med det nye Kaptein Sabeltann spillet som jeg hadde kjøpt. Målet er å finn flest diamanter, men Kaptein Sabeltann er en slu fyr, så han vil hele tiden prøve å finne flest samtidig som vi kan stjele diamanter fra hverandre. Tenker det blir noen runder i dag også, og Ludo, for det er stor stas. Det blir lite trening når prinsene er her, men sånn må det bare bli. Fra uken intensiveres treningen min. Da er målet å trene noe hardere.

Nyt lørdagen der du er. Vi blogges i morgen.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg