Er det liksom ålreit å være feit ?

Er det greit å være feit? Er det greit at " feite " kvinner viser kroppen sin? Akkurat nå sitter jeg med tordenskyer over hodet, og har mest lyst til å filleriste endel mennesker. Hva er det i veien med de menneskene som ikke klarer å se en kraftig kropp uten for mye klær, og som skriker overvekt bare man ser at en person har litt mer kjøtt på beinet enn " normalen"? Hvorfor skrikes det om at man hyller overvekt når en frodig person tøft viser frem kroppen sin, og hva er overvekt?

Flere har de siste dagene kastet seg ut i diskusjonen om bruk av Plus Size modeller. Dette er ingen ny diskusjon, for dette skjer hver neste gang en frodig kropp blir vist feks på en forside av et magasin. Når det innimellom skjer at en Plus Size modell er på en forside, så er hylekoret i gang : De skriker at verden nå hyller fedme, og de mener bastant at man nå ønsker å fortelle hele verden at det er helt greit å være feit, tjukk, og lat. Hva i all verden er det som skjer? Hvordan kan et bilde av en plus size modell være med på å hylle fedme? Og hvilke øyne er det som ser bildet, og som kan gå ut å si at disse modellene er feite? Og når kunne man sette likhetstegn mellom feit = usunn, og tynn = sunn?

Diskusjonen denne gangen er fordi Sports Illustrated swimsuit 2016 har valgt å bruke vakre Ashley Graham på forsiden sin. Graham er i manges øyne feit, iallefall visst man skal legge til grunn alle kommentarene som er kommet i etterkant. Hvem i all verden kan kalle en normal kvinnekropp feit? Jeg blir så frustrert, og sint! For det første så viser Ashley Graham frem en helt normal kvinnekropp. Hun er i tillegg utrolig vakker. Etter at Graham fikk pryde forsiden, så ble det igjen ramaskrik, som det alltid gjør når en normalvektig kropp, eller en frodig kropp vises. Bla så gikk blogger Maria Høili ut og uttalte følgende : " Verden blir bare fetere, og fetere. Og nå skal det bli allmenn aksept, og godkjennelse for å være feit også. Gratulerer med tilbakesteg." Hvorfor går kritikken mot store modeller på at man fremmer ett usunt kroppsiedeal, og hvem har innbilt visse personer at man er usunn når man er stor, og supersunn når man er tynn? Det går ikke noe likhetstegn her! En stor kropp kan være langt sunnere enn en slank kropp! Man kan være både sunn, frisk, og ha ei utrolig god helse selv om man bærer endel mer kilo enn " normalen". Når skal man få lagt disse mytene døde?

Nærmere 85 % av unge jenter sier at de opplever kroppspress. TV2 serien " Helt Perfekt " forteller skremmende hva unge jenter i dag sliter med. Unge jenter går på diett for å få den perfekte kroppen som lyser mot oss overalt. Små barn synes de er for tjukke! Når skal den røde alarmlampen gå? Ser vi ikke hva som er i ferd med å skje? Unge jenter med en helt normal kropp, de skammer seg over kroppen sin! Hver eneste dag lyser den " perfekte " kroppen mot oss i ukeblader, på nettet, på tv – overalt blir man fortalt hvordan man skal se ut for å være perfekt, og lykkelig.Er det rart at så mange unge jenter sliter med kroppen sin, og selvbildet sitt? Og hvorfor i all verden skal man rase av sinne når det en gang i mellom vises en normal kropp, eller en frodig kropp?


 

Det handler ikke om å fremme fedme, eller om at man vil fortelle at det er helt ålreit å være overvektig. Det handler om å vise frem alle kropper i alle fasonger. Det handler om mangfoldet. De store modellene hyller ikke overvekt når de viser seg frem. De viser at de er fortrolige med egen kropp, og de utståler at man kan være både vakker, og flott selv om man ikke ser ut som de tynne modellene som preger både catwalker, magasiner, og sosiale medier. Det er plass til alle mener jeg, også store modeller. For meg som er noen størrelser for stor, så vil jeg se mine klær på store modeller som jeg kan identifisere meg med. Å se mine klær på en størrelse 34, eller 36, det blir så feil som det kan få blitt. Klær til oss store skal vises på store modeller, og verden skal synes det er helt ok at også store modeller har sin plass i moteverdenen.De modellene, eller store jenter generellt som legger ut bilder av seg selv lettkledd, de er ikke med å hylle overvekt, men de er tøffe som fy! De viser at de er stolte over kroppen sin akkurat som den er, og de er gode forbilder for andre jenter i samme situasjon. Har du tenkt på at ingen skriker like høyt om en stor mann stiller opp lettkledd, men med en gang en kvinne gjør det samme, så er det ramaskrik!

Når en stor modell får kontrakt, så kommer alle nettrollene ut sammen med alle de " perfekte ". Hvem er det som har bestemt hva som er fint, og hva som er stygt? Da det ble kjent at Tess Holiday hadde fått en stor modellkontrakt, så ble plutselig diskusjonen snudd fra å handle om det å være modell, til å handle om sykelig overvekt. Plutselig handlet det om at man nå var redd for at sykelig overvekt skulle bli fremmet som noe positivt. Skulle man virkelig rope hurra for sykelig overvekt? Når Barbie sender feil signal til barn, hva slags signaler ville da Tess sende? Det ble fokus på hennes helsetilstand, og at hun garantert snart ville få alvorlige helseproblemer. Hva har dette med en modellkontrakt å gjøre, eller store modeller ? Nok en gang vises det hvor diskriminerende mennesker er mot overvektige, og andre personer som faller utenfor normalen. Hva med å gi en overvektig person kredd for det hun har oppnådd istedenfor å gi henne alle disse helserådene som hun garantert vet fra før? Hva med å fokusere på at alle bruker klær, og at klær da bør presenteres i alle former? Noen drittsekker klarer alltid å snu ting på hodet.


 

Nei, overvekt er ikke bra, og ja, overvekt er helseskadelig. Alle vet at overvekt ikke er sunt. Alle vet hvilke skader det kan medføre. En stor modell er ikke plus size modell fordi hun ønsker å vise verden hvor usunn hun er, eller fordi hun ønsker at alle skal bli som henne. På hvilken måte forteller en plus size modell verden at fedme er bra?  Det er jo ingen tvil om at det er like helsefarlig å sulte seg ned i 36 kg for å kunne oppfylle en modelldrøm. En undervektig modell bør heller ikke være noe forbilde. Fokuset på store modeller sin helse er stor, og bedreviterne tror selvsagt ikke at en overvektig person kan leve ett sunt liv. STore modeller er visst kun vandrende fett med mangel på selvkontroll. Jeg synes store modeller promoterer selvtillit, de skammer seg ikke over å ha en stor kropp. De er stolte, og de forteller verden at det er helt ålreit å være seg selv også  om man eksisterer i en stor kropp. 

JA til mangfold! JA til både normalvektige, og store modeller !!

2 kommentarer
  1. Jeg begriper heller ikke denne trangen til å rakke ned på normale kvinnekropper med pupper og rumpe…enkelte ganger lurer jeg til å med på om ikke noen av disse tynne “opptattavåseutsomenmodell” damene er bittelitt missunnelige? Kunsten opp igjenom historien hyller kvinnen og kvinnekroppen som ferm, vakker og fruktbar. Når så du en mager kvinnestatue sist? Nyere forskning viser at tynn ikke er bra for kroppen. Er du får tynn har kroppen dårlig med østrogen og dermed dårlig beskyttelse mot hjerteproblemer og benskjørhet
   . Da min mor var innlagt på sykehus for en stund siden beklaget hun seg over vekta. Hun er en 46 str. Hvorpå legen legger ned forbud mot vektnedgang. Han sa at kroppen hennes har det mye bedre med noen ekstra kilo. De beskytter mot brudd, hjertesykdom og andre skader.
   Selvsagt skal vi holde oss i form, og selvsagt finnes det både tjukke og tynne mennsker, og sånn skal det være. Hurra for at vi alle er ulike !

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg