Hadde du bare vært noen kilo lettere

Jeg har skrevet om det før, men jeg må bare skrive om det igjen. Jeg sitter også å skriver på et innlegg som kommer til å koste litt å publisere som omhandler litt av det samme teamet, men det kommer noe senere på bloggen.

Jeg kommer i kontakt med så utrolig mange flotte kvinner gjennom bloggen min. Flotte kvinner som ikke selv ser hvor flotte de er. Flotte kvinner som vel egentlig føler at samfunnet ser ned på de fordi de bærer ekstra kilo, og som stadig for høre hvor flotte de hadde vært om de bare hadde vært noen kilo lettere. Hva er dette? Hvordan kan noen få seg til å si noe slikt? For ikke å snakke om alle feige menn som digger formfulle kvinner, men som ikke våger å innrømme det fordi det visst nok er litt tabu og like kvinner med former og ekstra kilo. Jeg blir både sint og lei meg. Der er masse flotte menn der ute som virkelig nyter synet av en formfull kvinne, men istedenfor å innrømme det, så forblir det en godt bevart hemmelighet.

” Så utrolig pen du hadde vært om du bare hadde vært noen kilo lettere ” – disse ordene er jeg sikker på at mange av dere som leser bloggen min har fått høre. Gjennom bloggen min, så kommer jeg i kontakt med masse flotte mennesker som forteller meg sin historie, og mange av historiene er ikke ulik mine egne. Innledningen på blogginnlegget mitt i dag er en setning mange forteller at de til stadighet får høre…så utrolig sårende, og så utrolig vondt! Ei jeg traff forleden kunne fortelle at hun til stadighet fikk høre hvor mye bedre hun hadde sett ut om hun ikke hadde vært så feit – hun kunne nesten fått hvem hun ville om hun bare hadde slanket seg. I tillegg ville hun blitt lykkelig….. hvordan er det mulig å si noe sånt? Samtidig er det vel ingen overvektige som er veldig overrasket over at sånne ting blir sagt, mange av oss har vel hørt noe lignende opp igjennom…hvorfor blir man så mye penere om man slanker seg? Hvorfor er det så utenkelig at tjukke mennesker kan være lykkelige? Og pene? Og flotte ? Hvorfor har jeg ingen rett, eller grunn til å være lykkelig? Eller få en flott mann ? Fordi jeg er tjukk?

Opp igjennom, så har jeg heldigvis ikke møtt så mange som har påpekt hvor mye penere jeg hadde vært om jeg hadde vært en del slankere, men klart man har hørt det. Man har jo det. Noen tror kanskje de motivere oss når de slenger sånt i ansiktet på oss, men når ble sårende kommentarer motiverende? Og hvorfor skal jeg bli slankere fordi andre mener jeg bør det? Visst jeg ikke er pen fordi kroppen min er stor, så har jeg ingen intensjon om å strebe etter å få din godkjenning. Carina Carlsen som var med i Norske Talenter for en god stund siden sa det så utrolig godt i en artikkel om retten til å være glad i egen kropp : ” Jeg er ikke satt til verden for å glede deg med mitt utseende. ” Det er også så utrolig herlig når kvinner som henne gir blaffen i hva andre mener. ” Jeg vet hvordan jeg ser ut, men i motsetning til hva enkelte mener, jeg synes selv jeg er flott” sa Carina – hurra for slike kvinner, og sånn skulle flere av oss både tenke, og utstråle.

Jeg blir så uendelig glad når jeg ser, og hører mennesker som kjemper for retten til å være seg selv, og retten til å være glad i egen kropp. Det å være glad i vår egen, store kropp betyr ikke at vi glorifiserer overvekt av den grunn. Alle vet at fedme ikke er bra, det er ikke den biten dette handler om, men det handler om retten til å være oss selv, og retten til å være glad i egen kropp. Plus Size modellen, Tess Holliday svarte så utrolig bra på et spørsmål fra en journalist som lurte på om hun følte seg sexy… ” Ja, burde jeg ikke det ” var Tess sitt svar til journalisten… jeg digger sånne kvinner!

Hvorfor er det sånn at en del menn ikke våger og innrømme at store kvinner er flotte? Det er nok fordi det er litt tabu for mange menn, og ” alle ” skal blendes av kvinner som er innenfor ” normalen” . Det hadde kanskje ikke vært så populært, og kanskje ikke særlig macho heller å fortelle kameratene at man tiltrekkes av frodige kvinner. Opp igjennom voksen alder så har jeg møtt igjen personer som jeg gikk sammen med i perioder av ungdomstiden, og jeg vet ikke om jeg skal le, eller bli såret når man blir fortalt hvor fine tanker de egentlig hadde om meg, men som man aldri våget og verken vise, eller fortelle fordi jeg var stor….og akkurat dette får jeg så mange tilbakemeldinger på fra dere som leser bloggen min også.

Det er så utrolig mange som opplever akkurat dette. Er en del menn feige, eller hva er grunnen til at det er flaut å like frodige kvinner ? Og hvorfor er det ålreit at slanke kvinner er sammen med overvektige menn, men ikke motsatt ? Det blir akkurat det samme som når man får høre ” hadde du bare vært en del kilo lettere  – da hadde du vært så mye penere, du hadde kunnet velge og vrake blant menn, du hadde vært lykkelig…” Det er utrolig synd at man skal tvinges til å være attraktiv for andre – og hvem har sagt at å være slank betyr lykkelig, og tjukk betyr ulykkelig? Det er jo det samme som å si at blondiner er lykkelige, og brunetter er deprimerte…

Ingen har bare gode dager, verken jeg, eller de som topper listen over verdens vakreste, men å påstå at man ikke kan være lykkelig fordi man er stor, det er en påstand som ikke holder mål – det er en myte som bør avlives her, og nå. Det som derimot kan sette en demper på lykken er når andre forteller at vekt, og lykke hører sammen, eller når noen forteller at ” hadde du bare vært noen kilo lettere….” Det er ikke alle store som sitter inne foran tv’en og trøstespiser fordi man har for mye vekt, og de som gjør nettopp det, det er kanskje de som nettopp har blitt fortalt hvor mye bedre de hadde vært, og sett ut om de hadde vært noen kilo lettere…..overvekt har mange årsaker, og en av dem er mobbing, og sårende kommentarer.

Se deg i speilet, og se hvor flott du faktisk er. Nei, det er ikke lett fordi vi er vant til å si akkurat det motsatte til oss selv. Helst løper vi forbi speilet for å slippe å se oss selv med valker, grevinneheng og litt ekstra her og der. Små skritt, litt dag for dag, så vil negative tanker bli mer positive. Du er utrolig flott!!

 

4 kommentarer
  1. Du skriver mye klokt.
   Jeg har aldri hørt at jeg hadde vært pen om jeg hadde vært slankere. Men jeg var utrolig slank som barn, eller svært undervektig. Og jeg har hørt mange ganger, “og du som var så slank og flott….”
   Nå er fakta at da jeg var ung og slank, var de samme folka ikke fornøyd. Da fikk jeg alltid høre hvor tynn jeg var. Ble kalt beinrangel og skjelett i hele oppveksten. Så min konklusjon at samme hvordan jeg ser ut så er de ikke fornøyd. Det gjør ikke så mye.
   hva disse folka måtte mene om en 50 år gammel kjerringkropp er uinteressant. .

  2. Jeg skjønner ikke hvorfor det er så akseptert i samfunnet å kommentere andres vekt uten at det skal være støtende, men skjules bak at jeg vil deg bare godt…. Jeg har blitt stoppet på butikken av en eldre dame som sa til meg ” Jeg ville bare si deg, om du gjør noe positivt med vekten din nå så slipper du å bli syk når du blir eldre “. Jeg hadde aldri sett denne damen før, så hvilken rett hadde hun til å kommentere min vekk i ” velmenene ” tone??? Hun gikk kanskje videre og tenkte at hun hadde gjort en god gjerning… Jeg gikk videre og tenkte: ” hahaha, du skulle bare visst du, jeg har allerde gått ned 30 kg jeg og er nok mye sprekere enn deg ” . Uansett så henger sånne kommentarer i, ikke så vondt nå som jeg er i livstilsendring, men jeg går stadig og undrer meg på hva mennesker føler de kan tillate seg uten å vite hva som ligger bak den kroppen de kommenterer. Tykke mennesker blir automatisk sett på som late og tiltaks løse; noen som må reddes for sitt eget beste. Heier på deg og andre som står opp for større mennesker, som våger å sette ord på hva som er greit og ikke, vi trenger et skifte der kropp får være kropp uten å måtte tåle kommentarer hele tiden. Da jeg var 25 fjernet jeg mandlene, skulle ha en utskrivningssamtale der legen stiller meg forran speilet og sier; “Har du sett hvordan du ser ut? Fortsetter du sånn så blir du ikke 30 år.” Jeg kunne ikke prate pga vondt, men dette gjorde mer vondt enn halsen der og da. Ja, ingen visste mer enn meg at jeg bar på litt ekstra, men den gangen var det snakk om ca 15 kg, det endte i 60 kg for mye, det gikk til hodet på meg og jeg druknet i smågodt skålen, jeg bedøvde de vondee tankene i noen minutter for så å føle meg enda mer håpløs…. Jeg ble uføretrygdet pga psyken ” jeg var jo håpløs, tafatt og lat” Havnet i en ond sirkel der kiloen kom fortere og fortere….. Så ja, man har fått mye dritt som “Du har så nydelig ansikt, synd du er så overvekjtig”. “Tenk hva du kunne prestert om du bare hadde gått ned noen kilo”. “kunne du kanskje tenke deg å hoppe over selskap for å unngå fristende kake?”.. “Du tenker ikke mye på ungene dine om du skal fortsette å spise deg ihjel”. I et samfunn der fokuset er stort på å ikke krenke mennesker fra andre land og kulturer, så er det fortsatt fritt frem å si hva man vil til oss med det lille ekstra, er ikke det rart? vi er fritt vilt fordi de ser oss som fortapte sjeler…. Takk for at du finnes i bloggverdenen, og for en lykke for meg å finne deg 🙂

  3. Den største “bløffen” tror jeg er at folk antar at du blir mye lykkeligere om du blir slank, det er renhekla sprøyt! Noen ting blir lettere, å bevege seg, kjøpe klær, helsa blir bedre – men du har jo samme hjerne som før så alle problemer man eventuelt hadde før er jo der fortsatt.

   Jeg ser at noen som har gått ned mye tror at vekta har vært årsaken til at de har vært miserable og så blir de slanke og er like ulykkelig, selvtilliten er like dårlig og livet er like vanskelig.. da er veien til potetgullet og sjokoladen kort, dessverre.

   Har opp gjennom livet gått både opp og ned i vekt, så har erfart hvor lite vekta egentlig betyr for om man er lykkelig eller ikke 🙂 Og ikke minst.. å gå ned i vekt er en ting.. det er enda vanskeligere å holde vekta når kiloene har gått av..

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg