Minus 25 kg, og der står jeg

25,4 kg har jeg nå tatt av meg siden september. Helt utrolige tall, og jeg må av og til klype meg litt i armen for å forstå at jeg faktisk opplever dette. En vektnedgang jeg har håpet på så lenge, og ikke minst jobbet for så lenge. Om  jeg er fornøyd? Jeg er storfornøyd! Men det ligger et lite men der…og det er fordi vekta ikke har beveget seg de siste 3 ukene. For 3 uker siden gikk jeg opp, uken etter tok jeg av meg det jeg hadde gått opp, og denne uken står vekten helt stille. Jeg kjenner at det er frustrerende. Det er utrolig frustrerende om jeg skal være helt ærlig. Jeg vil jo helst miste 1 kg i uken, men jeg er fornøyd om jeg mister 0,5 kg.

Joda, jeg vet at jeg skal være veldig fornøyd, og jeg er absolutt det. Men jeg har mange flere kilo som skal av, og som jeg ønsker å få av, så da blir jeg litt utålmodig. Jeg vet også at det er mulig å gå ytterligere ned i vekt, og da blir det til at jeg analyserer fra A til Å når vekta først går opp, så tilbake der den var, og så for å stå helt stille.

Jeg vet også at det er mye som kan påvirke vekten. Jeg trener mye. Jeg får mer muskler. Jeg er på trening 6 ganger i uken med noen veldig få unntak. Nå som været har vært så fint her i sør, så har jeg også byttet ut treningsstudioet med noen fine morraturer. I tillegg har jeg vært veldig aktiv her hjemme hvor jeg har jobbet masse ute med både vasking, maling, plenklipping og hagearbeid. Så aktiviteten er absolutt ikke en årsak til at vekta står stille. Så er det maten da. Jeg spiser fortsatt veldig lite sammenlignet med før. Jeg unner meg sjeldent noe usunt. Jeg koser med med litt druer, og en proteinbar nå og da om jeg skal kose meg. Måltidene er ikke store, og jeg trodde heller ikke at maten var særlig ” feil”, men kanskje må jeg gå enda mer ned på porsjonene, og se enda mer på det jeg spiser. Jeg ligger som regel alltid i kaloriunderskudd så langt som jeg klarer å regne ut. Det er ikke alltid like lett å regne ut kaloriene når man ikke veier alt. Men jeg spiser mye mindre enn før, og er blitt enda mer bevisst. I går spiste jeg 1,5 rundstykke til frokost, med eggerøre, og var stappmett helt frem til middag kl.17.30. For det er jo med mettheten Ozempic hjelper meg. Jeg blir mett av veldig lite i forhold til før hvor jeg kunne spise så mye mer. Sjokolade tror jeg ikke jeg har spist siden september, men det salte, det kan jeg fortsatt lyst på, og unner meg litt en gang i blant, men langt i fra så ofte som før. Og når jeg unner meg slike ting, så kommer den dårlige samvittigheten med en gang.

Lymfebeina mine krangler veldig med meg for tiden. Kan det ha noen innvirkning på vekta som pr nå står stille? Jeg har jo kraftig lymfødem i beina, og akkurat nå er jeg frustrert over beina mine. En lang periode var de så gode, og jeg følte at jeg kunne danse på en sky hver dag, men så begynner de å krangle igjen. Det er ubehagelig i foten når jeg går, men det er akkurat som om dette kan være noe annet, eller noe mer enn lymfødem, for jeg har også ubehag i alle fingrene . Som om de er hovne uten å være det. De føles hovne ut, men er ikke hovne, men det er ubehag i leddene. Ubehaget er likt i føtter og fingre. Så er det ubehagelig en periode, så blir det bedre, og sånn fortsetter det, men det er ikke noe mønster jeg kan se so0m at mange reagerer på været. Beina mine har jo også fått en veldig god effekt av vektnedgangen med tanke på at de har blitt mindre – hurra! Men dette ubehaget skulle jeg gjerne ha visst hva er. Jeg skal til lymfedrenasje til uken. Det har jeg ikke vært på en stund fordi beina føltes så veldig gode. Kanskje bør jeg ha behandling oftere. Kan perioden uten behandling ha vært negativt for beina. Mange spørsmål, men lite svar foreløpig. Jeg har fått vanndrivende tabletter som jeg vet at vi med lymfødem ikke skal ta, men fysioterapeuten og legen var enige i at jeg kunne ta det i en periode hvor jeg følte meg ekstra ” stinn ” i beina for å se om det også kunne være vann som ville ut. Jeg fikk de for lenge siden, men har ennå ikke prøvd. Kjenner at jeg ikke har lyst til å ta flere tabletter selv om jeg ikke tar så mange i utgangspunktet.

Jeg har fått en helt ny hverdag. Livet mitt har endret seg totalt etter vektnedgangen, og det å kjenne på slike endringer, det gjør at jeg helt klart ønsker å gå ned mer. Det handler ikke om utseende, men det handler om helsen, og det å være fornøyd med den kroppen man bærer. Å gå ned i vekt betyr mye for meg, og det handler ikke om at jeg streber etter å bli slank, og attraktiv som sikkert noen tror. For meg handler det først og fremst om helsen min. Det å få stabilisert blodsukkeret. Det å få en friskere kropp, og en kropp som fungerer mye bedre. Det er jo ingen tvil om at det er tungt å bære ekstra kilo. Det og kunne være aktiv sammen med guttene mine, det er veldig viktig for meg. Jeg har ikke lyst til å være den mommo’en som ikke orker, eller klarer. Jeg har lyst til å være mer aktiv, trene mer, gå fine turer – rett og slett gjøre ting uten å kjenne på at ting føles så tungt. Så helse har vært nr. 1 for meg når jeg startet denne reisen. Så kommer selvfølelsen, og selvbildet på en god nr.2. Jeg trives ikke med mine ekstra kilo. Jeg er ikke så glad i kroppen min som jeg burde. Jeg har akseptert at jeg er stor, og det handler ikke om at jeg skammer meg, men jeg har lyst til å komme på en plass hvor jeg føler meg mer vel og hvor jeg kan se på meg selv i speilet og smile.

Minus 25,4 kg, det merkes virkelig både på kropp og sjel. Det å bevege seg er så mye lettere. Jeg kan være ute å jobbe med hus og hage i timesvis uten å kjenne meg sliten. Kroppen vil mer, orker mer og fungerer så mye bedre. Inni meg bobler det til tider av glede. En helt ny hverdag som jeg nyter til det fulle. Må bare vekt og kropp jobbe på lag med meg også fremover, og så må jeg finne ut om det bare er sånn at vekta står litt stille nå, eller om det er en årsak som jeg kan gjøre noe med.

Jeg har hatt ei god treningsøkt på morraen. Jeg var på plass kl.07. Resten av dagen skal tilbringes ute med vasking av gjerde som snart nærmer seg slutten, men det er nok å ta seg til som huseier. Så må man kanskje prøve å nyte finværet også og ikke bare jobbe, men igjen, med hus er det alltid en del å gjøre.

Nyt lørdagen der du er. Vi blogges i morgen.

6 kommentarer

    1. Har gått ned 22 kg av sprøyten og der stoppet det til meg og. I samråd med legen min har jeg kuttet ut sprøyten og skal gå ned flere kilo uten den, og det har jeg faktisk gjort , har lært meg mye om kosthold og kcal i det siste og det hjelper. Er mere stolt av meg selv nu at jeg klarer dette uten sprøytene, lykke til framover🙂☀️

      1. Uff, jeg håper ikke dette er et stopp for meg at vekta nå står litt stille. Jeg håper det er et platå, eller en naturlig forklaring. Kanskje må jeg se litt mer på hva jeg spiser selv om porsjonene er veldig små. At du lykkes uten sprøyten, det er utrolig moro å høre! Man leser jo stadig at man går rett opp om man slutter, men der er jo du et bevis på det motsatte. Utrolig bra! Man lærer mye av kosthold og kalorier når man går på sprøyten. Hva spiser du i løpet av en dag? Trener du mye?

    2. Jeg kan jo ikke si 100% sikkert men jeg mistenker at du har det som kalles plata. Det er noe vi som er slankeopererte får merke med jevne mellomrom, og noen ganger varer den i lang tid( sorry for den nyheten) men så skyter det fart igjen. Så kroppen trenger den tiden, eller egentlig hjernen trenger den tiden så den klarer å henge med selv o det går sakte.

      1. Takk for info! Jeg tenker at det er godt dersom det er en forklaring, og det er vel som du sier, kropp og hjerne trenger tid, og kroppen nok også sitt for å motarbeide nedgangen. Jeg får prøve å finne denne berømte tålmodigheten som jeg egentlig har på en del felt, men kanskje ikke akkurat her 🙂

    3. Så utrolig flink du er, Heidi! Dette er jo fantastiske resultater! 🤩
      Men kan det faktisk være at du spiser for lite? Etter to opphold på Evje har vi fått innarbeidet 4 måltider + 3 mellommåltider (frukt/grønt/yoghurt e.l.). Med sunne valg, som jeg er helt sikker på at du gjør, funker det! Vi skal ligge ca 1000 kcal i underskudd. Litt jobb å få innarbeidet rutinene, og å huske på å spise alt, men det funker veldig bra når man får det til. 😊

      1. Hei Kjersti!
        Tusen takk! Jeg er storfornøyd! Og litt utålmodig….Hm , jeg tror nok ikke jeg spiser for lite, men sikkert fortsatt litt feil… muligens. Jeg spiser 2-3 måltider pr dag. jeg ser ikke helt hvordan jeg skal få inn flere da jeg er stappmett lenge etter å ha spist. I dag hadde jeg feks en fiskekake og et rundstykke til lunsj kl.1330 ( sen lunsj hehe ), og er ennå stappmett når klokka nå er 18.10. Jeg er ikke veldig flink til å spise frukt eller grønt mellom måltidene, så der må jeg bli flinkere. Spiser jeg frukt, så er det stort sett druer, men har mye grønt til middag. Har som mål at jeg skal skrelle ferdig kålrabi og gulrøtter å ha stående, men så var det å planer til handling…Jeg har blitt mye flinkere til å ta sunne valg, og jeg spiser langt i fra så mye som før, men jeg har fortsatt en vei å gå, men lærer masse underveis. Og vekta, den har beveget seg igjen. Ned 1,5 kg denne uken 🙂 Masse lykke til på Evje!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg