Vi fortjener så mye bedre

I går kveld satt jeg å leste en artikkel som virkelig fikk meg til å tenke. Artikkelen gjorde meg både trist, og glad, og den var en skikkelig tankevekker. Den sa alt om hvordan vi tillater å ødelegge dagene våre fordi vi har så stygge tanker om kroppen vår, og higet etter dette intense ønsket om at alt skulle vært annerledes. Kanskje er det ikke bare et ønske som ligger der, mange gjør også en stor ødeleggende jobb både med tanker, og kropp fordi vi ikke føler oss gode nok, og tynne nok. Disse tankene om at lykken måles i antall kilo, at lykken kun kommer i en slank kropp, det er tanker ikke bare vi overvektige har, men det er tanker så utrolig mange går rundt med hver eneste dag, hver eneste time. Dette er ikke bare et overvektsproblem. Også de man anser som slanke, og kanskje perfekte sliter med akkurat de samme tankene, og du verden så skummelt det er! Tanker går ofte i arv. Det stygge man tanker om seg selv, og bildet man har av å være vellykket, det er tanker vi gir videre til våre barn, og det er høyst sannsynlig tanker vi har fått fra våre mødre, eller personer nær oss. Dersom du føler deg tykk, og stygg, så skal det noe til å skjule dette for våre barn….våre barn som sikkert ser på oss som den vakreste på jord. Vår stadige klaging om at ingenting passer, at man ser så stor ut, at man føler seg både tykk, og stygg, og at man kanskje velger å spise middag på en liten kaketallerken istedenfor en middagstallerken når familien samles rundt bordet, alle disse tingene blir fanget opp.


Foto : Stormberg
 

Kasey Edwards er en australsk forfatter, og er en av mange kjente personer som har skrevet brev til sine mødre for å fortelle dem hva ønsker å si til mødrene sine før det er for sent, eller hva de ville ha sagt dersom de hadde fått sjansen. Kasey Edwards som alltid hadde sett på sin mor som en glamorøs, og vakker filmstjerne helt inntil moren omtalte seg selv som tykk, og stygg. Helt frem til hun var 7 år så hun på sin mor som nydelig i alle mulige betydninger av ordet, og hun ønsket å bli som henne…helt inntil den dagen før et selskap hvor moren sterkt uttrykte fortvilende hvor stygg, og tykk hun var. Den dagen forstod Kasey at moren måtte være tykk fordi mødre lyver jo aldri. Hun forstod at tykk var det samme som å være stygg, og hun forstod at når hun vokste opp, så ville hun bli like stygg, og tykk som moren sin. Moren som var hennes forbilde lærte Kasey å tenke akkurat det samme om seg selv… dette er virkelig en tankevekker! Vi tenker ikke over hvor mye våre tanker påvirker de rundt en. Hver gang vi snakker oss selv ned, eller klager over at vi ikke passer noen av klærne fordi vi har lagt på oss – alt dette tar barna våre til seg. Alle diettene de fleste av oss prøver, alt vi klager over at vi ikke har godt av – alt suger barna til seg, og får de samme bildene av dette som vi selv har. Vi lærer barna at vi må være slanke for å ha en verdi….Det å være tykk skal vel heller ikke være en følelse, og hvorfor er det sånn at man ikke skal ha lov til å føle seg bra fordi om man bærer ekstra kilo?

Jeg ble virkelig sittende å tenke etter å ha lest, og jeg satt og tenkte på hvordan min overvekt kan ha påvirket min datter, men samtidig, så vet jeg at jeg sjeldent snakket med noen om min vekt når min datter var liten, heller ikke de helt nærme. Jeg valgte å gå med tankene inni meg, og jeg vet at jeg var bevisst på at jeg ikke skulle snakke for mye om overvekt, og hvordan jeg følte meg fordi jeg var livredd for at hun skulle bli som meg. Dessuten ville jeg heller gå med tankene inni meg enn å påføre andre alt det negative jeg tenkte om meg selv. Jeg er nok også en av veldig få personer som aldri har gått på en eneste diett – ingen shaker, ingen ananaskurer, ingen Grethe Rhode dietter, ingen Fedon kurer, så jeg har aldri levd på et minimum mens familien har spist vanlig mat. Likevel, så vet man at man sikkert har påført noen av sine følelser over på barna. Ikke bevisst selvsagt, for ingen ønsker at barna skal føle på de negative tingene man selv føler på, men jeg tror vi må være enda mer bevisste på å gi barna de riktige gode følelsene rundt egen kropp, og være med på å fortelle at man ikke må være slank for å være god nok. Vi må fortelle at tykk ikke er det samme som å være stygg, og at lykken ikke er antall cm man har rundt livet. Det å være god nok akkurat som man er! Dette vet jeg alt om, for jeg har snakket meg selv ned i mange av årene som voksen. Jeg har satt likhetstrekk mellom kilo, og lykke, og jeg har ikke tillat meg selv å leve dagene slik jeg burde fordi jeg hele tiden har gått rundt og følt meg som både stor, og stygg…. og jeg er ikke alene… vi er mange, veldig mange. Vi er mange som lar dager bli ødelagt av å tenke alle disse negative tankene.

Det er ingen som er styggere mot oss enn vi er mot oss selv. Vi straffer oss selv om vi ikke når målene vi har satt oss, vi blir aldri fornøyde, og vi kommer aldri dit vi vil, og dette blir en evig, negativ runddans. Vi fortjener så mye bedre enn å la dagene bli ødelagt av alle disse negative tankene vi har rundt egen kropp. Kilo, og cm bør ikke definere hvem vi er, eller hvem våre barn skal bli. Disse tingene sier ingenting om hva vi kan, og hvem vi er. Vi må slutte å tro at vekt handler om hva vi som personer er verdt, vi må slutte å straffe oss selv, vi må slutte å snakke stygt om oss selv, og vi må slutte å begrense oss selv. Det er ingen lett jobb å ta tak i, men det er en viktig jobb. Visst man tenker på hvor mange timer, og dager man har brukt på å føle oss store, og stygge – det er mye tid man kunne ha brukt til gode ting istedenfor. Kasey Edwards sier det så godt i brevet til sin mor : “Hvert øyeblikk vi bruker til å bekymre oss over våre fysiske feil, er et bortkastet øyeblikk. Ett dyrtbart stykke av livet som vi aldri får tilbake. La oss ære, og respektere kroppen vår for det den gjør, og ikke forakte den for slik den ser ut.” Edwards poengterer viktigheten av å fokusere på å leve ett så sunt, og aktivt liv som mulig, og nyte gleden som hver dag gir oss. Noen fnyser nok av alle disse fine ordene, men det ligger så mye sannhet i hvert eneste ord. Vi må jobbe med hodet, og tankene våre. Vi vil nok få en stor ryddejobb, men når ryddingen er ferdig, så ser man hvor mye rot man har båret med seg gjennom livet. Gammelt skal ut, og nytt skal inn.

Jeg skal ikke lyve å si at jeg er i mål med tankene mine. Der er mange utfordringer underveis, og jeg takler nok ikke alle like godt. Likevel så kommer jeg meg igjennom på en helt annen måte. Jeg er blitt mye mer glad i meg selv, og ser ikke på vekt, og tømmerstokkbein på den samme negative måten som før. Jeg har lært meg å sette pris på ting på en helt annen måte, og jeg går med en mye mer rak rygg, og smiler mye mer til verden enn før. Jeg kjenner mye oftere på lykke, og den gode følelsen, og jeg er blitt flinkere til å se hvorfor ting er som de er, og jeg har funnet mange svar. Jeg vet hvorfor jeg tar de dumme valgene, og akseptere at dumme valg blir gjort… og så nyter jeg følelsen av at de dumme valgene er blitt langt færre enn før 🙂 Oppfordringen min til dere som leser bloggen er utvilsomt å ta tak i mentale, rydd i topplokket, og gi deg selv ett skikkelig spark bak. Søk hjelp til å rydde – man klarer det ikke alene.

Håper Kasey Edwards tanker rundt kropp, negative tanker, og hva man faktisk fører videre til sine barn også er en tankevekker for deg. Ingen vil at sine barn skal tenke som man selv kanskje gjør, ingen ønsker at barn skal se på seg selv som vi selv gjør.. for barna våre er vi de vakreste på jord i alle betydninger – sånn skal også være barn føle seg 🙂 Vi fortjener bedre – ingen kilo, eller cm sier noe om hvem vi er, så ikke la oss ødelegge fine dager med å snakke oss selv ned. Vi er gode nok akkurat som vi er, og fantastisk flotte er vi også i alle betydninger av ordet 🙂

Forrige uke hadde jeg en giveaway på bloggen. En flott Risheia lettvektsjakke gitt av Stormberg skulle gis til en av mine flotte lesere. Veldig mange la igjen en kommentar på bloggen, og en vinner er trukket ut. GRATULERER SÅ MASSE TIL JANNE OTTESEN MED NY STORMBERGJAKKE!!! Håper du får stor glede av den nye jakken din!! Jeg tar kontakt med deg i løpet av dagen. Plutselig er det en ny giveaway på bloggen 🙂 NYT MANDAGEN!

 

 

6 kommentarer
  1. Jeg husker de uendelige slankekurene men mor gikk på og hun skulle alltid begynne på mandag. Hun ble aldri mitt store forbilde.
   Jeg husker at jeg alltid ble sammenlignet med min kusine som er samme årsmodell som jeg. Vi hadde og har fortsatt et godt forhold. De voksne satt og pratet i selskapet blant annet om hvor mye vi spiste. Jeg spiste mest og var ikke aktiv. Hun spiste mindre og var aktiv.
   Det de voksne ikke sammenlignet var tilgang på sunn mat I hjemmet og muligheter for familie aktiviteter. Jeg ble sendt ut i gaten for å leke, de reiste endel bort på aktiviteter i helgene.
   Da hun ble tante og jeg ble mor med knappe 2 måneders mellomrom og våre foreldre begynte å sammenligne våre unge håpefulle, ga jeg klar beskjed at de ikke skulle sammenlignes. De vokser i forskjellig tempo og har forskjellige interesser. La de få lov å vokse i sitt tempo.
   Ha en fortreffelig mandag videre. 😀

  2. Barbie: Takk for at du deler, Barbie, og du verden så mye sannhet det var i dette!
   Vi voksne har ett enormt ansvar overfor våre barn!

   Ha en nydelig mandag 🙂

  3. Jeg fikk høre hele barndommen at jeg var for tjukk og spiste for mye. Min kusine og fetter i nabohuset var tynne. Jeg var robust og aktiv hadde masser av venner og lekte ute hele dagen. Mine søskenbarn var stille og forsagte og holdt seg mest inne hos tante…men forsto jeg….de var så mye bedre enn meg ! .Hele barndommen/ungdommen/voksenlivet har jeg slitt i forhold til min to år eldre, “perfekte” kusine hun var tynn, skoleflink, pen osv….hun er mitt “sysjenbarn på Gjøvik” Jeg nådde aldri opp til henne…men jeg har et foto fra barndommen som sier ganske mye. Vi tre i en sofa fetter og kusine bleke, spinkle og storøyde tett sammen. Jeg er blid og ser robust og sunn ut. Jeg liker det bildet 🙂 Voksene gjør de dummeste ting. mannen min fikk også høre at han var for tjukk. På barnebilder av han ser jeg at det var han ikke….moren hans suget sukkerlaget av Toy-tyggisen før han fikk den !! Det er faktisk helt sant !! Og, ja ….vi sliter begge med selvbildet.
   Jeg har nok gått ned over 100 kg i vekt opp gjennom årene….og opp igjen. Ned ti kg, opp 15…ned 15 kg….opp 20. Sånn ble jeg tjukk !!
   Jeg har ingen kontakt med min kusine i dag, men fetter’n min og jeg har et godt forhold 🙂

  4. Tusen takk for at jeg ble den heldige vinneren av jakken. Lykke 😊 Gleder meg til å ta den i bruk. Igjen, tusen takk 😊💜

  5. Nannah: Det er virkelig vondt å lese hvordan voksne mennesker kan være. Heldigvis har jeg selv aldri opplevd noe lignende, men jeg skjønner jo hvilket enormt ansvar vi voksne har overfor våre barn, og hva slike ting gjør med barn. Er det rart så mange sliter med dårlig selvbilde når man hele livet blir fortalt at man er både tjukk, og spiser for mye…bilder som ofte ikke stemmer med hva som var virkeligheten. Tenk å suge av sukkerlaget før barnet får en tyggis!! Takk for at du deler….

  6. Jeg leser alltid bloggen din imens jeg nyter en god kopp kaffe, Førts vil jeg gratulerer Janne med den flotte jakka.. Håper du får mange fine turer i den. Jeg var tykk som liten tok skikkelig grep når jeg ble voksen og ble tynn og veltrent. Så ble jeg syk og raste opp i vekt samtidig som selvtilitten raste ned. Jeg har nok syndet med å klage over meg selv imens våre barn har hørt det .. Uten å mene det faktisk men har aldri nevnt vekt i forhold til jentene våre.. Har ingen badevekt stående fremme så de kan veie seg heller.. Alltid nøye med å gi komplimenter til mennesker jeg er glad i eller til andre rundt meg som ser flotte ut en dag.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg