” Det er bare å bestemme seg “

” Det er bare å bestemme seg “, det uttalte Kristian Fjellanger under torsdagens debatt på NRK. Debatten dreide seg om at vi nordmenn blir feitere, og feitere, og spørsmålet var da : Hvorfor øker vi nordmenn i volum, og hva gjør vi med det? Fjellanger gikk hardt ut, og fortalte at om han skulle ha draget på damene, så måtte han ned i vekt. Han ville være attraktiv. Ikke et ord om en sunnere kropp, og en bedre helse. Dessuten så var oppskriften hans på vektnedgang ganske ” enkel ” – det var bare å bestemme seg, og så gjøre det! Ærligtalt Fjellanger, det der skulle du følt deg for god til å uttale. Det er helt greit at du ” bare bestemte deg”, og gikk ned 70 kg. En helt fantastisk bragd, men oppskriften, Fjellanger, den er sannelig ikke så enkel som du prøvde å fortelle alle overvektige rundt om i landet. Jeg synes faktisk det var en fornærmelse, og jeg ble sint av å høre på. Heldigvis var det andre der som kunne sette han litt på plass. Jøran Hjelmesæth som leder senter for overvekt ved sykehuset i Tønsberg kunne heldigvis fortelle at Fjellanger var høyst unormal i forhold til å klare en slik vektnedgang bare ved å bestemme seg, og også klare å holde vekten etterpå. Han var en av veldig få, og det følte jeg var godt å høre. Det er en stor, og vanskelig jobb det å gå ned i vekt, og om man klare det, så er det vanskeligste jobben å bli der. De fleste går opp, og ned som en jojo gjennom livet.

All overvekt har en årsak. Det har jeg skrevet mye om tidligere. Finner man ikke årsaken til overvekten, så vil også de færreste lykkes med å gå ned i vekt. Heldigvis er det blitt mer fokus på det mentale, men her er det en lang vei igjen å gå. Under debatten på torsdag, så var også Hilde Skovdahl tilstede. Charter Hilde som har slanket seg siden hun var 13 år,  som har prøvd alt av slankekurer, og hatt flere personlige trenere, men likevel ikke oppnådd vektnedgangen hun har ønsket. Hilde Skovdahl sa de riktige tingene under torsdagens debatt, og hun etterlyste de riktige tingene : Hvor er psykologen i en livsstilsendring? Vi  snakker ikke om en psykolog alene, men som en viktig del av en helhet. Vi trenger tre viktige ting for å klare å gå ned i vekt : Vi trenger psykolog, vi trenger masse aktivitet, og trening, og vi trenger gode kostholdsråd. Jeg er jo fortsatt der at er det noen som virkelig kan mye om kosthold, så er det oss overvektige, men vi sliter vel heller mer med å sette dette ut i praksis, så det trenger vi hjelp til. Denne trekanten jeg nå skrev om, det er den vi trenger for å klare å få ett lettere liv, og for å vinne kampen mot kiloene. Hvorfor er det så innmari vanskelig å få inn en psykolog i dette? De som jobber med overvekt ser behovet, men det skjer ingenting foreløpig. Bent Høie, vår helseminister kommenterte ikke noe av dette, og var mest opptatt av saltinnholdet i maten, og om sukker som begge deler er viktige ting. Forebygging er utrolig viktig, men man må også sette inn viktig hjelp til de av oss som virkelig ønsker ett lettere liv. Jeg vil fortsatt ikke operere meg til en slankere kropp. Jeg vil klare det selv, og jeg er på god vei, men jeg skulle så gjerne hatt skikkelig hjelp underveis. Jeg kunne gjerne hatt mer mental hjelp, og jeg skulle gjerne hatt mer personlig oppfølging når det kommer til trening. Det med personlig oppfølging er viktig, for det å komme seg på trening alene over lang tid, det er ikke alltid lett. Man trenger noen som er der, og pusher deg litt fremover. 

Hilde Skovdahl satte også ett annet viktig fokus på torsdag, nemlig at endring må gå over tid. Fokus er ofte at man må bruke et år, men Hilde Skovdahl hadde så rett i at en endring tar ofte mye lengre tid enn det. Vi snakker år i flertall. De færreste klarer en livsstilsendring  på kun 1 år. En endring skal ta tid, det er den aller beste endringen. Man skal ta små skritt, og sette seg realistiske mål. Man skal glede seg over de små seirene som til slutt blir store, og man skal ikke leve på knallhard diett resten av livet. Man har et liv, og det livet skal ikke bare bestå av bønneskudd, og grønnsaker. Det å ta de små grepene skritt for skritt. Resultatene vil vare om man ikke gaper over alt på en gang, og de vil vare om man ser at man kan lykkes selv om man spiser en sjokolade på en onsdag. God helse, og god form kommer ikke av seg selv. Man må gå inn med både hjertet, sjelen, og hele kroppen for og lykkes. Det nytter ikke å trene to harde økter i uken, og hvile på sofaen med chipsbollen resten av uken. God trening, masse god hverdagsaktivitet, et kosthold som er sunt, men med rom for noen utskeielser samt masse jobbing med det mentale, det tror jeg er den riktige oppskriften for å lykkes. Jeg ville nok satt det i denne rekkefølgen : 1. Hodet  2. Trening/ fysisk aktivitet 3. Kosthold. Få hodet på plass først, begynn med litt aktivitet, og trening, og så ta små grep på kostholdet ditt. Jeg tror egentlig trening, og kosthold går litt hånd i hanske når hodet er mer på plass.

Kostnadene på dette har jeg absolutt ikke regnet på, men fedme, og overvekt koster samfunnet ganske mange milliarder. Antall slankeoperasjoner øker, og det koster samfunnet store penger. Tar man med alle som må inn på sykehus med komplikasjoner etter fedmeoperasjoner, og alle de som må fjerne løshud, så snakker vi enda større pengesummer. Om man reduserer antall slankeoperasjoner, og setter pengene inn på et opplegg noe alla det jeg skisserte, så tror jeg ikke vi snakker om at det vil koste samfunnet mer enn hva det koster i dag. I tillegg vil et opplegg slik jeg tenker meg også gi an annen gevinst, nemlig mestringsfølelsen. Det å se at man kan få det til, det å lykkes, det å oppleve gleden ved å klare noe selv, disse tingene er gull verdt for selvfølelsen 🙂

Så du ikke torsdagens debatt, så kan du se den her : https://tv.nrk.no/serie/debatten/NNFA51151516/15-09-2016

1 kommentar
    1. Hei Heidi!
      Jeg har lest bloggen din etter debatten, og ville bare kommentere litt. Det siste først; Nei, jeg tenkte aldri på sunnere helse eller følgesykdommer som motivasjon for å endre livsstilen. For meg handlet det om å bli som alle andre. Å kunne stå i en rekke med 10 andre menn, og ikke bli pekt på som unormal og tjukk. Og ja. Jeg ville bli mer attraktiv. Jeg ville få meg et ligg. Du kan jo mene at det ikke er høyverdige grunner til å endre livet, men da tror jeg også at man er med kjernen i spørsmål om livsstilsendring. Hva er viktig for deg med å ta av noe. At man skal spille fotball med ungene? At man ønsker å gå på en topp? At man vil kjøpe den buksa man drømmer om – eller man vil ha bedre helse. Motivasjon er individuelt. Og om man ikke finner riktig motivasjon, så når man jo heller aldri målet tror jeg.
      Og så til det med å “bare bestemme seg”. Ja, jeg tror det er så lett. Og så jævla vanskelig på en og samme tid. Og det er ein beinhard jobb. En jobb som aldri slutter. Jeg trener mellom 5 – 7 ganger i uka, går til og fra jobb hver eneste dag som en slags grunnmosjon, jeg spiser aldri smør på skiva (spiser ikke skive heller for den del), aldri en sjokolade på vei hjem fra jobb eller en hamburger etter fylla (da blir det to knekkerbrød med ost når jeg har kommet hjem).
      For å holde meg der jeg er +/- 5 kilo, så kreves det innsats. Det krever at jeg forsaker ting, jogger selv om jeg egentlig ikke orker og har selvdisiplin når jeg ser godteriskåla. Jeg er ikke spesiell på noen måte. Jeg fant min motivasjon. Jeg så at skulle jeg nå mine mål, så måtte det hard innsats til. Og ikke bare noen måneder. Men resten av livet. Det har jeg bestemt meg for.
      Det å trekke inn psykolog eller andre behandlinger for å finne ut hvordan man skal gå ned i vekt, har jeg ikke tro på. Iallefall for det store flertallet. Man må ville det selv. Og man må bestemme seg.
      – og så kan man også bestemme seg for å være superlykkelig i den kroppen man har. Og ikke gnage på de fem kilonene som er for mye. Det å bruke et helt liv på å ønske å gå ned fem kilo, tror jeg ikke er noe særlig god folkehelse overhodet.
      Lykke til med prosjektene dine fremover!
      Kristian

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg